Linkuri accesibilitate

Ce așteaptă moldovenii de la noii aleși în Parlament (VIDEO)


La Cahul
La Cahul

La sfârșit de săptămână, Valentina Ursu a discutat cu locuitori de la Cahul și cu fostul deputat Vadim Pistrinciuc.

Departamentul de Stat american a dat publicității Raportul pentru 2019 privind situația drepturilor omului în lume. Raportul se bazează pe datele din anul trecut. Referitor la Republica Moldova, raportul remarcă faptul că una din cele mai serioase probleme rămâne corupția. Se vorbește pe larg și despre amnistia fiscală adoptată anul trecut, care ar putea favoriza criminalitatea financiară, evaziunea fiscală sau spălarea de bani. Alegerile prezidențiale din 2016, deși calificate drept competitive și în conformitate cu libertățile fundamentale de către observatorii OSCE, au fost însoțite de o presă polarizată și partizană, de o retorică dură și intolerantă și de probleme legate de transparența finanțării campaniei electorale. Raportul amintește, citând observatorii locali și internaționali, și faptul că s-a remarcat utilizarea abuzivă a resurselor administrative. Și pentru că Republica Moldova a mai trecut un examen electoral – alegerile parlamentare – căutăm la acest sfârșit de săptămână să aflăm cine ar putea guverna țara în următorii patru ani.

Ce așteaptă moldovenii de la noii aleși în Parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:36:17 0:00
Link direct

Rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie par a încurca și mai mult ițele politice în Legislativul de la Chișinău. Pentru că nu se cunoaște când va fi pusă la punct o nouă formulă guvernamentală, rămân valabile mai multe scenarii despre care vorbesc nu doar analiștii politici, dar și simplii cetățeni. Cu unii dintre ei am discutat la întâmplare la piața din Cahul, întrebându-i ce așteptări au de la proaspeții aleși ai poporului.

– „Acum ce vreau să facă cu parlamentarii? Să curețe toate instituțiile astea care-s capturate, să le curețe, să fie oameni onești, oameni cinstiți, oameni buni, să facă ceea ce este pe programul ACUM. Asta să fie! Eu țin cu programul ACUM! Înțelegeți?...”

Europa Liberă: Cine cu cine să facă coaliție majoritară ca să guverneze țara?

La Cahul
La Cahul

– „PD. Ia să vedem cât îs de cinstiți. Când au să propună ACUM legile, o să vedem, au să voteze împreună ori nu. Atunci eu am să înțeleg...”

Europa Liberă: Dacă se ajunge la anticipate e un deznodământ al problemei?

– „Dacă se ajunge la anticipate, n-o să iasă lumea la votare, n-o să iasă, că noi ne-am săturat de acum. Înțelegeți? Trebuie unul pe altul să se asculte, să înțelegem și noi că este lege, este judecătorie, procuratură ca lumea. Ca lumea! Uitați-vă ce se face cu Gheorghe Petic. Ce se face, oameni buni, a? Ziua în amiază mare omul moare în pușcărie. Ce înseamnă asta? De asta la noi trebuie schimbări, schimbări, schimbări și încă o dată schimbări. Și atunci, Uniunea Europeană o să țină cu noi, o să ne dea bani, dar așa au blocat tot. Acum ce fac aceștia? Împrumută de la băncile astea comerciale bani, dar o să se termine și asta, și banii ăștia pe care vor să ni-i dea, câte 600 de lei, asta tot o să fie pe umerii noștri.”

Europa Liberă: După ce au fost anunțate rezultatele alegerilor, e clar drumul pe care trebuie să meargă Moldova?

– „Acum Moldova trebuie să meargă numai înspre Europa, direct.”

Europa Liberă: Și relația cu Rusia?

– „Numai comerțul! Rusia gata de-acum, ea nu ține cu noi, noi nu suntem ai Rusiei. Oameni buni, înțelegeți că de acum a trecut timpul, a trecut. Ia uite, eu am aproape 80 de ani și eu stau la piață. Nu-mi trebuie nicio pomană de asta, trebuie de așteptat dreptate. Eu îs pentru dreptate, eu îs pedagog.”

Europa Liberă: Ce așteptați de la noul Parlament, de la cei 101 deputați pe care i-ați ales?

– „Nu așteptăm nimic de la ei. Alegerile parlamentare îs o farsă. Din 2000 și până acum s-a știut întotdeauna care-s rezultatele alegerilor. Aceiași oameni, aceleași fețe, n-am avut-o și nu avem opoziție.”

Europa Liberă: Cine cu cine trebuie să facă acum majoritate parlamentară?

– „Nu trebuie să facă majoritatea parlamentară. ACUM are o șansă, ori fac anticipate, ar putea să provoace anticipate, sau să meargă la o înțelegere transparentă, adică în Piața Marii Adunări Naționale cu cei care vor un Guvern minoritar, un Guvern tehnic pe perioada de 3, 4, 6 luni și alegeri anticipate. Să nu facă coaliție cu nimeni, dar să voteze un Guvern ca țara să activeze, Parlamentul să activeze pe perioada asta, fără a face coaliții.”

Europa Liberă: Dar anticipatele schimbă situația, e o altă configurație în Parlament?

– „Cred că ar schimba anticipatele, dacă se vor schimba Comisia Electorală Centrală, Audiovizualul, chiar și însăși Procuratura s-ar putea de schimbat în șase luni de zile și justiția s-ar putea că ei tot, jumătate din justiție gem, gem și cred că n-o să ajungem să iasă ca români în stradă justiția.”

Europa Liberă: Dar credeți că sistemul așa ușor îl detronezi?

– „Da! Da, cred că atunci când nimeresc oameni care n-au fost implicați cu nimic. De pildă, președinta Croației în 2016 a vândut avionul prezidențial, 36 de Mercedesuri, salarii pe jumătate... O femeie când a pus piciorul în prag...”

Europa Liberă: După aceste alegeri, e clar drumul pe care trebuie să meargă Moldova?

– „Drumul a fost clar și până acum și de acum. Nici Europa, nici Rusia, nici nimic, noi suntem ai nimănui, înșiși cetățenii nu mai au nevoie de țara asta, dacă pleacă din țară.”

Europa Liberă: Dar Dvs. pe ce cale vreți Moldova să meargă?

– „În primul rând, să facem ordine acasă. Să nu mai țipăm, noi strigăm în gura mare „Unire cu România!”. Hai să facem noi ordine acasă și să-și facă și ei ordine acolo. Avem două probleme de justiție și la dânșii, și la noi; avem două partide cu probleme și la dânșii, și la noi. Am un apel către tineri: „Băieți, nu uitați de unde ați plecat și dacă să vă întoarceți acasă, să vă întoarceți pe cal alb și să vă întoarceți învingători, nu învinși, că sunteți acolo în Europa, eu știu, dar...”

Europa Liberă: Dar Moldova cum ar trebui să-și clădească relațiile cu Estul și cu Vestul?

– „Cu Estul nu avem ce clădi, Estul însuși are problemele sale așa de mari... În Rusia eu am lucrat, am fost gastarbeiter. E un dezastru foarte mare, case cu geamuri bătute în scânduri, case fără lumină, la periferie e dezastru. Îmi pare rău că ei, rușii, nu înțeleg.”

Europa Liberă: Dar cu Occidentul?

– „Cu Occidentul? Să luăm ce-i mai bun de la Occident și acolo-i sprijinul, acolo-i sprijinul, în Europa. Chiar și la Cahul au un sprijin. În 2019 în raionul Cahul vor avea sprijin 12 grădinițe și două grădinițe din orașul Cahul pe care iarăși le finanțează, dar e cel mai rău că Europa a finanțat tot timpul și i-a finanțat pe acești care-s la putere. Fonduri europene s-au dat. Omul când ajunge la disperare, atunci își croiește viața, atunci stă în loc și se gândește, pune picioarele în apă rece și mintea la treabă și judecă și vede că trebuie de ieșit din situație, dar noi n-am ajuns la situația asta ca să ajungem să putem...”

Europa Liberă: Dar credeți în viitorul Moldovei?

– „Cred în viitorul Moldovei, dar nu o Moldovă mai bună decât este în ziua de astăzi.”

„Я бы хотела, вот чтобы были все руководители такими как Шор. Он беспокоится о пенсионерах. Это просто человек с большой буквой, везде он помогает. А остальные, что они делают, хоть социалисты, хоть демократы, хоть все остальные? Они ходят только заграницей. Что они делают там заграницей?” („Aș vrea să fie ca Șor toți conducătorii. El are grijă de pensionari. Ajută la toți, este un om cu literă mare. Iar restul ce fac? Fie ei socialiști, democrați sau ceilalți? Merg întruna peste hotare. Ce caută ei atâta acolo?”)

Europa Liberă: И что Вы ждёте от них сейчас? (Și ce așteptări aveți de la ei?)

„Чтобы они были хоть частично такими, как этот молодой парень Шор.” „(Să fie și ei măcar parțial ca tânărul acesta, Șor.”)

– „Moldovenii noștri nu mai înțeleg nimic. Să furi și să faci o țară prosperă nu ai cum! Nu ai cum să faci din furt, din amăgeli, din minciună nu se construiește țara sau o țară adevărată. Ce a făcut Șor? Toată lumea știe. Îmi pare rău că băbuțele astea l-au coborât pe Dumnezeu, se închinau la Șor. Doamne ferește! Ei au pierdut și demnitatea asta nu numai de cetățean, dar încrederea în Dumnezeu. Aici s-a amestecat politica cu tot cu Dumnezeu.”

Europa Liberă: Cu ce ar trebui să se ocupe cei 101 deputați pe care i-ați ales la 24 februarie?

– „Păi de acum au să fie 61. Nu?”

Europa Liberă: Sunt 101 pe care i-ați ales.

– „Nu va fi schimbată formula, nu? Rămân așa, tot 101?”

Europa Liberă: Ați vrut 61?

– „Da, desigur, mai puțini, pentru că țara noastră e atât de mică; e prea mică țara pentru 101 deputați.”

Europa Liberă: Și ce așteptați acum de la Parlamentul ales?

– „Să realizeze acele planuri pe care și le-au pus, promisiunile. Problema pe care o văd eu îs drumurile, deja e timpul să nu mai stăm cu sacul acela peticit al moldoveanului. Am văzut pe unde drumul chiar proaspăt făcut de acum lasă de dorit. Părerea mea e că las’ să facă cât pot, dar să fie de calitate și să țină ani, să nu fie pe o perioadă scurtă, dar să arate că s-a făcut. Să fie de calitate și drumurile și tare mă doare sufletul pentru pensionari. Mai ales acei care nu au pe nimeni, au muncit, au pus umărul la țara asta, dar acum ei o duc foarte greu.”

Europa Liberă: Dar după aceste alegeri e clară calea pe care trebuie să meargă Republica Moldova?

– „Să fie legea pentru om, până la urmă nu-i calea, dar ce se face în interiorul acestei țări pentru om. Și atunci și calea-i aleasă corect.”

Europa Liberă: Pe ce cale ați vrea să meargă?

– „Să fim o țară, cu toți vecinii să trăim bine. Nu contează în care parte te uiți, important e ce faci în țara ta. Și atunci și vecinii te agreează și te respectă ca țară, ca popor.”

Europa Liberă: Și cine cu cine trebuie să facă coaliție?

– „Cine să facă coaliție? Partidul Democrat și Partidul DA, cu al lui dl Năstase și cu al dnei Sandu, dacă tot pentru a face pentru oameni, de ce să nu se unească? Și democrații spre Uniunea Europeană și Partidul DA, să zicem. Da? Deci, ei ar trebui să se înțeleagă, dacă au aceleași opinii și aceleași dorințe pentru țară. E clar, de acum e vizibil că socialiștii mai mult sunt cu partea ceea, n-am nimic împotriva Rusiei, dar dacă au idei comune, trebuie să se unească. Nu se unesc acei care au idei diferite. Nu trebuie să pună la bază ambițiile, las’ să-i unească ideile, ideile pentru noi, oamenii.

Europa Liberă: S-au validat mandatele celor 101 deputați pe care i-au ales cetățenii la 24 februarie. Acum aveți anumite așteptări de la acești aleși ai poporului. Cu ce ar trebui să se ocupe ei?

– „Se vede de la început că nu-i nicio înțelegere. Trebuie să fie unință. Ei trebuie să lucreze pentru bunăstarea și prosperitatea poporului care le-a încredințat votul. Cred că foarte mult timp o să mai treacă până când au să ajungă la un consens, dar nu sunt pentru părerea de a mai petrece o dată alegerile parlamentare. Nu are rost!”

Europa Liberă: După aceste alegeri, e clar pe ce cale trebuie să meargă Moldova?

– „Numai Platforma DA are o viziune clară, celelalte trei partide care au mai intrat în Parlament nu au viziune clară în care direcție se va dezvolta și va merge Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar Dvs. pe ce drum vreți să meargă țara?

– „Numai european! Numai european, fiindcă suntem șase frați și patru surori și numai eu, fratele cel mai mare și cel mai mic am rămas în Republica Moldova. Restul îs toți după hotare.”

Europa Liberă: Ce așteptări aveți de la deputații care au ajuns în Parlament?

„Работать, а не делить кресла, работать для людей. Что они делают для людей? Что мы стоим здесь и продаём на полтора лея? Зачем я работала 13 лет и приехала с Италии сюда? Зачем? Продавать по 5 лей виноград?” („Să lucreze, nu să împartă fotoliile, să muncească pentru oameni. Ce fac ei pentru oameni? Stăm aici și vindem de un leu și jumătate. Am lucrat 13 ani în Italia, la ce mi-a trebuit să mă întorc? Să stau acum să vând struguri cu 5 lei kilogramul?”)

Europa Liberă: А Вы вернулись недавно? (Ați revenit nu demult?)

– „Я вернулась год назад с надеждой, что будет лучше. Где лучше?” („Am revenit acum un an cu speranța că va fi mai bine. Dar unde-i binele acela?”)

Europa Liberă: Ce așteptați de la cei 101 deputații pe care i-ați ales în Parlament?

– „Nimic, nimic bun.”

Europa Liberă: I-ați ales ca să facă.

– „I-am ales ca să facă o regulă, cu o nădejde, că avem copilași, avem nepoței, avem soții trimise peste hotare, că divorțuri sunt foarte multe. Unde-s, unde-s? Au rămas copiii și nepoțeii. Cum, ce viitor au să aibă ei?”

Europa Liberă: Dar viitorul acesta cine îl face?

– „Da’ cine? Noi, noi îl facem.”

Europa Liberă: Și ați ales la 24 februarie ca în patru ani să vă aducă bunăstare, stabilitate?

– „Dar cam puțină nădejde, foarte puțină, egală cu zero.”

– „Trebuia de la bun început, dar acum se vede treaba că n-o să fie nimic bun. De atâta că nu-i coaliția care trebuie, nu-i coaliția care trebuie să meargă în interesul poporului.”

Europa Liberă: Ce coaliție ar fi în interesul poporului?

– „O coaliție corectă. Acum e târziu de vorbit.”

Europa Liberă: Dar nu-i târziu că încă nu s-a făcut nimic.

– „S-a făcut totul! Vă spun eu că s-a făcut totul.”

Europa Liberă: Dar ce s-a făcut? Cine cu cine?

– „Socialiștii cu Trandafirul. Da, e gata, e și fixat!”

– „Nu se pot împăca să facă o coaliție, că n-au câștigat nici socialiștii, nici PDM, pentru că ei toți îs legați acolo unul cu altul și nu...”

Europa Liberă: Dvs., cetățenii, ce coaliție ați vrea să se formeze acum?

– „Coaliția pentru stabilizarea țării și să fie o țară independentă, nu vândută europenilor.”

– „I-am ales pe aceștia noi să conducă și să meargă drept înainte, dar dacă nu se primește și nu se primește să fim cu Țara-mamă. Eu sunt pentru Unire! Ajunge atâta că a fost de 30 de ani...”

– „Care, măi, Unire?”

– „Nu te interesează. Asta eu îs pentru...”

– „Dacă vrei Unire, du-te acolo și trăiește la dânșii!”

– „Nu, eu o să trăiesc aici. Aici o să trăiesc, dar Unire să fie și gata! Că așa, ne dau bani, ne dau una, ne dau alta și pe urmă câte oleacă, câte oleacă, pe nebăgate de seamă o să fie iar la sapă de lemn, cum am fost până acum.”

Europa Liberă: Dar acum îi clar drumul pe care și l-a ales Republica Moldova?

– „Nu-i clar. De unde poate să fie clar? Că ne fac drumuri fărâmate, ia uite acolo, dar drumurile ca drumurile, dar vom începe de la aceea că să dea la tineret locuri de muncă, că toți au plecat în toate părțile. Și pe urmă, încetul cu încetul și drumurile s-or mai face.”

Europa Liberă: Dar mai pleacă lumea?

– „Ei nu mai pleacă?... Cum nu mai pleacă? Pleacă și pleacă, și pleacă... Numai ai mei îs patru plecați! Dar ce să fac?”

Europa Liberă: Patru copii și toți îs plecați?

– „Eu am cinci copii, dar numai unul a rămas aici, patru îs plecați.”

Europa Liberă: Dar dacă se anunță alegeri anticipate, mergeți să votați?

– „D-apoi cum! Vrem să alegem până nimerim pe ACUM să fie. Și gata! Eu pe ei îi cred.”

Europa Liberă: Valentina Ursu, de la Europa Liberă. Am ajuns cu microfonul la Cahul și întrebăm oamenii ce așteaptă de la Parlamentul nou-ales.

– „Așteptăm oleacă să se mai dezghețe Parlamentul, să se mai întoarcă cu ochii la popor, să vadă cât de greu noi trăim. Parcă nu știu cum, ca racul, broasca și știuca iacă-tă așa și noi stăm și așteptăm, așteptăm, alegem, mă rog, ce-i mai bun, ce-i mai... Nu știu ce o să fie mai departe.”

Europa Liberă: Cine cu cine trebuie să facă coaliție?

– „Da’ noi am socoti blocul ACUM și PAS cu socialiștii dacă o să facă, poate ne-am descurca olecuțică de ceea ce a fost până acum, de corupția asta. Îi foarte mare corupție aici, nu se mai poate.”

Europa Liberă: Alegerile astea au decis pe ce cale să meargă Moldova în următorii patru ani?

– „Parcă da, așa ar fi trebuit.”

Europa Liberă: Care e drumul?

– „Drumul înspre Europa.”

– „De ce spui tu că cu socialiștii? Socialiștii vor cu rușii, tu ai fată acolo.”

– „Dar eu am și în Canada.”

– „Eu văd în ce fel trăiesc, arată în Germania, în toate părțile ce bine trăiește lumea și pensionarii, și toți. Dar la ruși, săracii, vai de capul lor cum trăiesc.”

– „Și în Moldova îi tot așa!”

– „Moldovenii oleacă îs puturoși. Ei așteaptă să le măture gunoiul de la scară, dar pune mâna singurel...”

Europa Liberă: Credeți în viitorul Republicii Moldova?

– „...Foarte slab, că de acum toți se duc, toți. Aici rămân numai bătrânii și copiii mititei, că toți pleacă.”

Europa Liberă: Dar viitorul Moldovei depinde de cetățeni?

– „Da, depinde foarte mult!”

Europa Liberă: Ce așteptați de la Parlamentul care a fost ales acum, la 24 februarie?

– „Nu putem să așteptăm nimic, că ei nu pot să se înțeleagă între dânșii.”

Europa Liberă: Dar cum credeți, de ce nu se înțeleg?

– „Of, Doamne, Doamne! Pentru că acolo-i cumătrism între dânșii. Ei au mâncat, cum s-ar spune la țărani, dintr-o treucă, au furat împreună și așa că așteptări nu-s nimic, dar nouă ne-ar trebui un prezident ca la Belarus. Să facă regulă în țară. Și asta-i tot!”

Europa Liberă: Dvs. vreți o persoană de asta autoritară?

– „Să fie un om de ales concret, ca să facă regulă în țară, dar așa nu-i nicio regulă.”

Europa Liberă: Alegerile prezidențiale îs peste doi ani.

– „Da, au mai fost alegeri prezidențiale și n-au arătat nimic, așa că... o revoluție ar trebui. Iaca ce trebuie la Moldova!”

Europa Liberă: Și ce ar da revoluția?

– „Schimbări bruște să fie, niște schimbări că lumea toată a plecat peste hotare și toți pleacă. Schimbări bruște...”

Europa Liberă: Dar schimbările astea de unde încep?

– „Ele încep tot de la norod, că norodul șede gata-gata să bufnească, că s-a săturat de atâtea minciuni, nedreptate ș.a.m.d., așa că suntem disperați cu totul.”

Europa Liberă: Acești 101 deputați au promis stabilitate, au promis bunăstare, au promis interesul național să fie prioritar.

– „Da, de promis ei promit toate celea. După alegeri, gata, de-acu uită de popor, așa că...”

Europa Liberă: Ați votat?

– „Am votat Partidul ACUM că ceva schimbări să fie, dar acolo, după cum ne-am uitat și la televizor, s-au falsificat, că doar spun că aduceau de prin Pridnestrovie (Transnistria), le dădeau câte 20 de dolari ș.a.m.d. Și așa că suntem disperați.”

Europa Liberă: Dar credeți în viitorul Moldovei?

– „Nu cred, că Moldova cu timpul se destramă și n-are să mai fie...”

Europa Liberă: Și vina a cui e?

– „E vina la cei de sus. Ia uitați-vă, noi lucrăm, stăm aici, nici unghii n-avem, dar ei primesc niște salarii de ferească Dumnezeu.”

Europa Liberă: Dar cei de sus îs aleși de acești de jos?

– „Ei las’ că mulți au intrat așa acolo, în Parlament. Așa că, vsio (gata). Mulțumesc! Îs ocupat, trebuie să-mi fac de o bucățică de pâine, că dacă nu mă duc cu pâine acasă, nici câinele nu mă latră.”

Europa Liberă: Sănătate!

– „Mulțumesc!”

Europa Liberă: Valentina Ursu, am ajuns cu microfonul aici, la Cahul, și vă întrebăm pe dvs., cei care ați ales la 24 februarie, ce așteptări aveți de la aleșii poporului. Deputații, cei 101 în Parlament, ce ar trebui să facă?

– „Să aducă toată lumea înapoi în țară, acasă. Să le dea posturi de muncă, să le dea condiții de trai în țară la noi. Și să existăm aici, să nu plecăm peste hotare, că tare-i bine când îi familia împreună și suntem tot neamul la un loc.”

Europa Liberă: Dvs. n-ați plecat?

– „Am fost, 12 ani, dar toată familia îi aici și vreau și eu să trăiesc cu copiii, cu nepoțeii. Și iaca mă strădui, dar nicidecum nu reușesc. M-am angajat la piață, lucrez, dar acum n-avem vânzare, pentru că nu este lume, nu sunt cumpărători. Și de nevoie iar trebuie să plecăm. Tare puțină lume, nu-i vânzare. Cred că o să plecăm.”

Europa Liberă: Cine cu cine în Parlament trebuie să facă majoritate parlamentară.

– „Eu în politică nu prea mă pricep, că nu am fost acasă și nu știu cine și cu cine acolo.”

Europa Liberă: Dar ați votat?

– „Am votat. Eu am votat pentru socialiști și pentru dl Ion Groza. Au câștigat ambii. Eu sunt foarte mulțumită că am fost la votare.”

– „Dintâi las’ să se înțeleagă ei între dânșii, că ce să tragi nădejde dacă ei nu se înțeleg între dânșii și se bat ca țapii ceia, cum arată într-un film că se bat doi țapi. Iată așa se bat ei.”

Europa Liberă: Cine cu cine trebuie să facă coaliție?

– „Socialiștii cu blocul ACUM. Dacă și aceia, și aceia luptau cu oligarhii, las’ să se unească și să lupte mai departe.”

– „Nu știu, nu știu... Maia Sandu nu vrea deloc cu socialiștii.”

– „Dar nici nimeni nu vrea. O să fie cred că alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Și Dvs. vreți să se ajungă la alegeri anticipate?

– „Dar mai bine n-are să fie, au să fie niște bani cheltuiți. Care au fost în Parlament, aceia au să și fie, poate că la cineva o să fie plus/minus 5 deputați acolo, dar restul... aiștia care au fost, sunt de 82 de ani și tot în Parlamentul acela se trag. Dă-le drumul la aiști tineri, să lucreze tinerii.”

Europa Liberă: Și pe ce drum va merge Moldova în continuare, în următorii patru ani?

– „Să strângă miliardul care s-a furat... Intri în Chișinău, niște casteluri parcă-s... Ce cu zarplata (leafa) lui, ce asta din zarplata lui? Iată eu de acum am, slavă Domnului, peste 70 de ani, dar n-am reușit să-mi fac așa o casă, nici măcar să cementez în ogradă n-am cu ce, că eu numai din zarplată am trăit. Dar la aiștia, ce-s bani cinstiți? Bani furați!”

Europa Liberă: Dar dacă între cei 101 deputați ați fi și Dvs., ce ați face?

– „Unde-s mulți, puterea crește, dar unul singur nu face nimic. Eu personal l-am votat pe Groza de aici, de la Cahul, dar el n-o să facă nimic. Lui au să-i pună bețe în roate. Când îs mai mulți, uite, de pildă, Plahotniuc, că-s mai mult de 30 de deputați, acolo poate. Dar unul singur ce o să poată să facă?”

Europa Liberă: Dar trebuie 51.

– „Dar pe care să-i aduni? Pe care să-i aduni, că nu-s? Că ei, după cum spun că acela a furat, dar celălalt n-a furat, și-acum trebuie să-l caute pe cel care a furat, dar dacă îl închide pe unul, trebuie să-i închidă pe toți. Mai bine ar închide tot Parlamentul...”

* * *

Au fost voci adunate la întâmplare la piața din Cahul. Despre posibile scenarii postelectorale discutăm și cu ex-deputatul Vadim Pistrinciuc, care abandonează politica după 12 ani de implicare în viața social-politică din țară.

Este un nou termen acum, se numește „omorârea caracterului politic”...

Vadim Pistrinciuc: „Știți cum era la Machiavelli: „Ce vrei să fii – iubit sau să se teamă de tine”? Aici s-a ajuns la momentul în care cineva trebuie să culeagă roadele. Folosirea excesivă a aparatului acesta de represiune a justiției, propaganda asta masivă sau împroșcarea asta, este un nou termen acum, se numește „omorârea caracterului politic”, când folosind manipulări, mijloace de orice fel faci din om neom, din punct de vedere informațional. Toate chestiile astea acum își au efectul, că niciun partid din cele care au trecut în Parlament nu vrea să facă coaliție cu guvernarea, fiindcă asta ar însemna moarte politică pentru ei. Moarte politică asta-i una, dar ar însemna să-și calce peste niște convingeri emoționale, fiindcă aceste alegeri au avut foarte multe emoții. În acele partide de opoziție din blocul ACUM sunt foarte mulți oameni care nu atât cât raționalizează această contradicție sau această luptă cu guvernarea, dar au motive personale să lupte, fiecare are o rudă care a avut de suferit ș.a.m.d. Deci se culeg roadele. Acum ce poate să fie?...”

Vadim Pistrinciuc
Vadim Pistrinciuc

Europa Liberă: PD este nucleul în jurul căruia trebuie să se consolideze o coaliție?

Vadim Pistrinciuc: „Ei așa s-au poziționat și, din păcate, așa le-au inspirat inclusiv foarte mulți oameni din afara politicii, foarte mulți ziariști, care nu sunt afiliați politic, foarte mulți analiști, foarte mulți diplomați de la Chișinău, chiar înainte de alegeri când discutau care vor fi scorurile, că vor avea ei 10 sau 15, sau 20%, nu contează, el o să facă coaliție.”

Europa Liberă: El – Vladimir Plahotniuc?

Vadim Pistrinciuc: „Da! Asta a fost o stare indusă de autotputernicia lui Vladimir Plahotniuc și într-un fel de faptul că poate face orice, deci nu are linii roșii, poate să le traseze singur în fiecare dimineață. Undeva și el e victima acestei opinii, fiindcă eu nu cred că ei sunt foarte veseli. Da, ei au mai multe mandate decât au avut, însă costurile sunt enorme pentru aceste mandate – un sistem politic schimbat, o țară divizată, și nu în baza unor contradicții politice, dar în baza unor emoții, ură, parteneri externi speriați, într-o expectativă sau chiar într-o dorință de a ignora undeva situația din Moldova. Este și așa o tendință, negativă pentru toți –și pentru opoziție, și pentru guvernare. Și atunci, costuri enorme din punct de vedere financiar, concerne de presă, campanii extraordinar de costisitoare... Eu nu cred că el e foarte fericit. Și până la urmă nu are majoritatea, fiindcă dacă faci o sumă dintre partidele de opoziție – ACUM și PSRM – PSRM, bine, e o opoziție mai teatrală, într-un fel, dar în sumă sunt aproape 60% din populație care au votat împotriva acestei guvernări. Din punct de vedere politic, ei au pierdut alegerile. Partidul Democrat trebuie să înțeleagă asta. Evident că, având acces la anumite resurse și evident având acces, în primul rând, la instituțiile de justiție – și asta nu este un secret –, deci având un anumit nivel de manevrare, ei rămân centrul, cumva acest pol al negocierilor. Eu discutam cu niște colegi și tot mă întrebau despre scenariu și eu zic: „Păi și așa poate să fie, și așa...” - „Nu așa nu poate să fie, fiindcă este Curtea Constituțională, care o să anuleze orice”. Eu uitasem, de fapt, de acest instrument. Probabil că au dreptate.”

A fost o stare indusă de autotputernicia lui Vladimir Plahotniuc...

Europa Liberă: Dl Pistrinciuc, din 2009, de când Vladimir Plahotniuc a apărut în politica moldovenească, Dvs. îi cunoașteți traiectoria, îi cunoașteți ambițiile, frustrările, orgoliile...”

Vadim Pistrinciuc: „Nu le cunosc atât de bine.”

Europa Liberă: Pentru că în anumite situații ați făcut parte din grupul de negociatori, care au legat și au dezlegat alianțe.

Vadim Pistrinciuc: „Nu-l cunosc atât de bine, încât să-i știu și frustrările, și trăirile. Sigur că am avut ocazia să comunicăm de multe ori, mai mult într-un format colegial, dar am avut și câteva ocazii să comunic la direct cu d-lui atunci, în aceste coaliții. Nici nu știu ce să vă spun, nu cred că am reușit eu să aflu care e tipul personalității sale.”

Europa Liberă: S-ar împăca să fie perdant acum?

Vadim Pistrinciuc: „Sigur că ei n-o să se împace...”

Europa Liberă: El personal?

Vadim Pistrinciuc: „Deci, comportamentul lui și al anturajului lui, fiindcă acum deja nu este numai el; el reprezintă o clasă, o elită, din păcate, o elită foarte infectă din Republica Moldova, care explorează resursele statului și oameni de afaceri, și oameni nu chiar de afaceri, și funcționari care stau foarte bine, care au lucrat toată viața la stat, dar au case și businessuri ș.a.m.d. Deci, ei toți de obicei vin sub un astfel de om puternic, fiindcă el le poate garanta clemența și el deja are și asupra sa presiuni, dar problema cea mai mare, comportamentul și lui, și al celorlalți este dictat de două probleme, chiar dacă politic, într-un fel, ei n-au reușit să cumuleze majoritatea și nici nu au pe cineva care să vrea deschis să facă coaliție cu ei, ei nu pot pleca.”

Europa Liberă: De ce nu ar putea să plece?

Vadim Pistrinciuc: „Sistemul construit de către ei depinde foarte mult de stat, de explorarea resurselor statului. Și atunci nu poți să pleci și nu poți să pleci în opoziție cum a făcut-o Voronin, cum am făcut-o noi sau cum a făcut-o PD-ul în 2001, apropo.”

Europa Liberă: Tocmai am vrut să vă aduc aminte aceste cazuri când PCRM, pentru că nu a avut un vot ca să decidă cine va fi șeful statului, a plecat în opoziție.

Vadim Pistrinciuc: „Nu pot pleca. Și pentru a avea un scor cât decât în alegeri au trebuit să rupă toate tiparele,inclusiv, după mine, lucrul cel mai grav pe care l-au făcut cu schimbarea acestui sistem electoral este că au creat un sol fertil pentru coruperea masivă a electoratului. Deci, într-un fel au degradat, au tăiat din acel progres pe care Moldova l-a avut în 25 de ani de la independență, devenind o democrație electorală, fiindcă noi am avut guverne care succed, alegeri care se pierd, frumos, curat, deci nimeni nu putea să prezică cine o să fie la conducere în 25 de ani. Și asta după sine, dacă te uiți nu la momentul actual, dar după sine în perspectiva acestor două decenii și jumătate, a dus după sine și educația populației. Da, mulți votau, cum spunem noi, cu stomacul sau cu vecinul, sau cu îndemnul brigadierului, sau nu știu al cui, dar totuși oamenii începeau să se implice în aceste procese electorale, acum, așa cum a fost scris și în acele rezoluții de la Parlamentul European sau în avizul acela de la Comisia de la Veneția, un astfel de sistem pe exemplul altor state cu instituții nedezvoltate ale statului de drept, el promovează această corupție politică la nivel de bază, la firul ierbii, acolo jos.”

Europa Liberă: Acum pot fi corupți deputați?

Vadim Pistrinciuc: „După ce s-a întâmplat în ultimii cinci ani de zile, sigur că nu pot să exclud niciun lucru, deși cred că acum este mult mai complicat din simplul motiv că fiecare din deputați, cel puțin cei din opoziția reală, din blocul ACUM, are un legământ propriu cu electoratul său. Bun, ei au avut un program politic destul de interesant, dar mesajul principal cu care ei au asociat oamenii este că ei sunt împotriva acestei guvernări, ei sunt opoziția acestei guvernări. Cred că în acest caz este foarte greu să trădezi, bănuiesc eu, poate sunt romantic, dar iarăși eu cred că, practic, e imposibil, cel puțin în cazul blocului ACUM, să procedeze în acest mod.”

Europa Liberă: Dar de la socialiști ar putea să ademenească pe cineva din parlamentari?

Eu le-aș spune celor de la PD, în primul rând, să nu se teamă de faptul că puterea poate să se schimbe...

Vadim Pistrinciuc: „Dar știți cum e? De obicei sunt mai multe instrumente, se folosesc diferite instrumente, pot fi folosite instrumente și de șantaj, deși iarăși nu cred și nu am auzit deocamdată să fie astfel. La socialiști situația e un pic mai diferită. Însăși conducerea acestui partid are experiența traseismului politic, ușor vorbind așa, ceea ce înseamnă că pentru un deputat e mai ușor să găsească motivația: „D-apoi tu ai plecat de la Partidul Comuniștilor, despre tine s-a vorbit așa și ai zis că ai făcut-o în interesul național, poate și eu o fac în interesul, dar e altfel”. Și ei, într-adevăr, au oameni care s-au perindat în mai multe partide, cumva sunt un partid mai de conjunctură. Eu aș lega decizia Partidului Socialiștilor de a face sau nu coaliție de ce s-a întâmplat în ultima săptămână de campanie sau în ultimele două săptămâni. Ei au fost destul de speriați de eventualitatea fie a scoaterii lor din alegeri, fie de arestări, fiindcă apăruseră foarte multe dezvăluiri, învinuiri... N-aș spune că au apărut ceva dovezi, dar a apărut multă informație și s-a simțit chiar o panică în rândul lor, mai ales în presă, în rețelele de socializare. Ei strigau deja gata că sunt atacați din toate părțile și este imposibil și noi o să luptăm pentru toți și acum a ieșit președintele Dodon și n-a spus niciun cuvânt de justiție, a zis că alegerile sunt OK, să vedem ce o să fie. Și eu tratez chestia asta ca pe o frică de a nu deveni parte a acestui sistem.”

Europa Liberă: Dar acum decizia cui îi va aparține – fracțiunii socialiștilor sau șefului statului Igor Dodon –, ce să facă acești socialiști?

Vadim Pistrinciuc: „Eu nu pot să spun, nu știu care e relația între ei. Din observațiile mele, în Parlament ei sunt destul de centralizați în decizii, sunt destul de organizați, deci nu cred că negociază fiecare în parte, deși iarăși nu pot să exclud acest lucru. De aceea cred că lor le este convenabilă o coaliție deschisă cu Partidul Democrat. Nu știu în ce măsură îi este convenabilă Partidului Democrat, ei au renunțat la atacurile astea asupra importantelor documente europene, asupra Acordului de Asociere și de Liber Schimb...”

Europa Liberă: Deși în programul lor mai figurează că socialiștii vor cere denunțarea Acordului de Asociere, pe care îl are Moldova cu UE.

Vadim Pistrinciuc: „Ei pot să spună că este o greșeală de tipar, că n-au dovedit să actualizeze pagina. Pe de altă parte, săptămâna ceea când au fost supuși unor atacuri informaționale, s-a văzut că au panicat, ceea ce înseamnă că aceste sentimente sunt printre ei și cred că pentru ei... Ei probabil au așa părere în rândurile lor că le este convenabil să meargă într-o coaliție deschisă.”

Europa Liberă: Dar cum ar arăta Republica Moldova guvernată de o coaliție formată din democrați și socialiști?

Vadim Pistrinciuc: „Cum arată și acum. Știți cum? A fost un val de opinii în mass-media și în rețelele de socializare a unor analiști politici care au început așa, într-o voce, să spună că trebuie să fie o coaliție tactică dintre ACUM și PSRM, dar chiar s-a pornit așa, un val destul de mare. Pentru mine cea mai mare mirare a fost că tot aceiași experți și analiști politici, pe care eu îi stimez, pe mulți dintre ei îi cunosc personal și sunt oameni capabili, dar le-a scăpat un lucru – în ultimul un an și jumătate, unii dintre ei și-au dedicat în totalitate timpul și priceperea să demonstreze că socialiștii, PSRM-ul este, de fapt, o anexă a Partidului Democrat, iar Igor Dodon – un partener loial, situativ sau nu știu de care al lui Vladimir Plahotniuc. Deci, tot ei, cei care zilnic publicau dovezi, votări, aranjamente dintre aceste partide, pe urmă au zis: „Duceți-vă încolo”. Deci cumva a fost contradictoriu. Dar ce, dacă eu i-am crezut pe dânșii, de exemplu? Dar ce, dacă ei au avut dreptate? De ce trebuie să faci cercul acesta al pozorului (rușinii), să mai umbli ca să ajungi tot acolo unde poți să te duci pe de-a dreptul? Adică la groapă. Știți cum? Există două situații – te duci la groapă direct și cazi sau mai faci încă un cerc al rușinii? Cam asta este situația. Din păcate, n-am văzut în rândul Partidului Socialiștilor opinii critice, dorință foarte mare de a reforma instituțiile justiției, ba invers – acele voturi în Parlament, care puteau, cel puțin nuanța o diferență, nu s-au produs. Să-l cităm pe Vladimir Voronin: „Dacă au votat de 500 de ori cu dânșii, apu’ ce vreți de la dânșii?” Deci, cam asta ar fi soluția. Deși am votat și noi, anumite proiecte europene le-am votat și noi împreună cu majoritatea.”

Europa Liberă: Deci înțeleg că excludeți o situație situativă, pe care ar crea-o socialiștii și deputații blocului ACUM?

Vadim Pistrinciuc: „O exclud, cum o faceți probabil și Dvs. Ați văzut ce au declarat cei de la ACUM, ați văzut declarațiile foarte timide ale socialiștilor, chiar timide...”

Europa Liberă: Dar s-ar schimba ceva dacă totuși se ajunge la un consens între aceste două formațiuni?

Vadim Pistrinciuc: „Eu nu cred că acest consens este posibil din simplul motiv că eu chiar consider că socialiștii au intrat în niște legături atât de situative cu Partidul Democrat și mai apoi niște angajamente probabil externe pe care le au, nu-s convins că această chestie este posibilă, dar dacă ar exista deputați care într-adevăr îs preocupați și se tem, și vor să scape de această frică, atunci nu le rămâne decât să lase ideile cu coalițiile și să voteze proiecte care pot să demonteze multe elemente din presiune în această țară.”

Europa Liberă: Dar dacă se creează această majoritate dintre democrați și socialiști, cine are de câștigat și cine are de pierdut din aceste două formațiuni?

Vadim Pistrinciuc: „Îmi este greu să spun. Cred că o să aibă de pierdut ambele. Partidului Democrat o să-i fie mai complicat să exploreze fricile geopolitice, și anume în popor asta a intrat ca speriatul cu tancurile, fiindcă deja un alt actor n-o să fie; pe de altă parte, este o chestie care nu cred că sperie foarte mult deja oamenii și o poți vinde altfel în afara țării, să spui că, „uite, am făcut o coaliție cu ei și în schimb scăpăm de polarizarea asta a societății, o să ne domesticim reciproc și o să fim altfel”. Cred că ar putea s-o vândă. Evident, Partidul Socialiștilor o să piardă mult, fiindcă o să se înțeleagă că toate suspiciunile vizavi de ei au devenit realitate, însă la noi – știți cum e – puterea și simpatiile în ultima vreme nu merg mână în mână, ele sunt undeva pe maluri diferite. Noi am avut o guvernare foarte antipatică, dar, folosind pârghiile puterii, a reușit să-și securizeze o prezență în Parlament, să schimbe sisteme, să se teamă de dânsa. Este o putere de care se teme lumea. Și asta e o realizare, nu neapărat pozitivă, dar din punct de vedere tehnic este o realizare.”

Europa Liberă: Dar cu un PD în opoziție ce se întâmplă în Republica Moldova?

Noi avem nevoie ca de apă de niște instituții pe care oamenii să poată miza...

Vadim Pistrinciuc: „N-o să se întâmple absolut nimic rău, că orice țară are nevoie de o schimbare de optică în guvernare, dar o țară ca Republica Moldova, în care se produc foarte multe probleme... Cea mai mare știți care e? Noi avem multe probleme – sărăcie, migrație, corupție, control de justiție, drepturile omului, nesiguranță, infrastructură... Avem multe, multe probleme, în toate domeniile avem probleme, dar cea mai mare problemă este că cei care conduc țara Moldova nu recunosc existența majorității din aceste probleme. Știți, ca în psihoterapie sau ca în medicină. Prima cale pentru a rezolva o problemă este un diagnostic. Diagnosticul presupune că tu accepți existența acestei probleme. Deci, tu nu poți să te tratezi de o boală, dacă nu recunoști că o ai și când ignori existența acestei probleme, n-ai cum s-o rezolvi. Asta-i marea lor problemă. Și ei chiar cred, unii dintre ei cred că problema asta nu există. Eu am rămas trăsnit cum au abordat ei problema migrației, când au zic că „d-apoi, uite, numai șapte mii de oameni au depus actele la migrație și azil, ca să plece la trai permanent”, ignorând faptul că mai mult de jumătate din cetățeni sau jumătate din cetățenii activi au pașapoarte românești și pleacă, nu-i nevoie să scrii cerere undeva ori să renunțe la cetățenia Republicii Moldova și să plece. Știind că-s mulți cetățeni și pleacă mulți, știind că oamenii de afaceri deja, cei din producție se confruntă cu un deficit de forță de muncă enorm și să spui chestia asta ca printre altele sau drepturile, libertățile, asta creează fonul general, oamenii se tem. Dacă oamenii se tem, ei se securizează, dar o formă de securizare este să-și scoată averile, să plece la muncă în altă parte.”

Europa Liberă: Dacă ați fi în unul dintre aceste partide în Parlamentul actual, ce ați propune, ce ați sugera?

Vadim Pistrinciuc: „Eu nu vreau s-o fac pe deșteptul, că numai ce de acolo vin, altfel zis. Schimbarea puterii este un lucru absolut normal pentru o societate. Eu le-aș spune celor de la PD, în primul rând, să nu se teamă de faptul că puterea poate să se schimbe. Al doilea lucru care e extraordinar de necesar este într-adevăr de a revedea în totalitate competențele institutului statului și nu-i vorba de lege aici, noi parcă avem legi bune, toți le avizează, sunt pozitive, e vorba de cum funcționează institutului statului. În momentul în care deja avem avocați care protestează, în momentul în care avem rateuri grave ale sistemului de sănătate, de infrastructură...”

Europa Liberă: Există și ultimul Raport al Departamentului de Stat unde sunt amintite foarte bine problemele Republicii Moldova.

Vadim Pistrinciuc: „Absolut. Ultimul Raport al Departamentului de Stat pentru drepturile omului... Eu cred că am fost printre puținii politicieni de partea Uniunii Europene...”

Europa Liberă: N-ați răspuns ce ați face dacă ați fi în oricare din aceste partide.

Vadim Pistrinciuc: „Am spus. Dacă aș fi, primul lucru pe care l-aș face, l-aș sugera colegilor este să declarăm o stare de urgență, dacă se poate spune, la nivel de instituții ale justiției și aș preface separarea acestor instituții. Noi avem nevoie ca de apă de niște instituții pe care oamenii să poată miza.”

XS
SM
MD
LG