Cu toate că trei dintre statele riverane la Pontul Euxim sunt membre ale Alianței Nord Atlantice, doar România susține acest proiect, care, pe de altă parte, este destul de greu de pus în practică din cauza prevederilor Convenției de la Monterux. Potrivit acestui document internațional care funcționează din 1936, prezența navelor militare în Marea Neagră pentru statele care nu se află pe malul acestei mări închise este extreme de limitată. Turcia nu permite trecerea acestora prin Strâmtorile Bosfor și Dardanele, dacă de pildă depășesc 30.000 de tone. Aceasta e greutatea maximă acceptată pentru un anumit stat neriveran care vrea să pătrundă în Marea Neagră. Aceste nave nu pot fi purtătoare de avioane și mai ales nu pot staționa mai mult de 21 de zile.
România are deja la malul mării o bază militară americană, care poate găzdui circa 600 de militari, dar și-ar dori o bază militară aliată mai mare, de genul celor pe care le-a conceput Washington-ul în timpul Războiului Rece pentru a apăra Europa Occidentală de eventualitatea extinderii Uniunii Sovietice. Astfel de baza stabile mai sunt doar în Germania și Italia. Polonia s-a oferit, de asemenea, să construiască din fonduri proprii o bază pentru militarii americani, dar încă nu există niciun răspuns din partea Washington-ului.
Așadar, prioritatea României este apărarea în Marea Neagră. Surse bine informate ne-au spus că aproape zilnic avioanele militare rusești trec razant pe lângă granița maritimă a României. Este vorba în același timp de intimidarea și provocarea unei țări membre NATO. După anexarea Crimeei, Rusia are din nou frontieră cu România, iar de la Sevastopol la Constanța sunt mai puțin de 500 de kilometri.
Președintele Klaus Iohannis vrea să obțină din partea NATO un centru de comandă în România, o Brigadă multinațională cu prezență continuă pe teritoriul țării și o activitate mai intensă a aliaților la Marea Neagră.
Principala îngrijorare a României vine dinspre Marea Neagră, fiindcă în vreme ce arsenalul militar al Rusiei în această regiune a crescut treptat în ultimii ani, NATO a făcut doar pași timizi pentru a-și demonstra forța. În plus, Turcia, a doua putere la Marea Neagră și care deține a doua cea mai mare armată din NATO a devenit tot mai apropaiată de Rusia, iar lucrurile au mers atât de departe încât Ankara a promis să cumpere rachete și sisteme de apărare de la Moscova.
Una dintre sesiunille summit-ului NATO care se desfășoară azi și mâine la Bruxelles în noul sediu al Alianței va fi dedicată Mării Negre la cererea României în speranța că va obține nu doar atenție, ci și ceva concret pentru apărarea regiunii pontice.