Linkuri accesibilitate

Ce-a obținut la București premierul Filip


Viorica Dăncilă și Pavel Filip
Viorica Dăncilă și Pavel Filip

Reunite într-o ședință comună, guvernele român și moldovean au examinat proiecte în curs și inițiative noi.

Premierul Pavel Filip a promis astăzi la București, în compania omologului său din România, Viorica Dăncilă, că va fi eliminat roamingul în telefonia mobilă dintre cele două țări, după modelul eliminării taxelor de acest fel în interiorul UE.

Premierul moldovean Pavel Filip nu se întoarce chiar cu mâna goală la Chișinău. A obținut diferite declarații de intenție și câteva acorduri ambigue. Nimic concret, însă, în afară de faptul că de 1 decembrie, Ziua Națională a României, cetățenii moldoveni și cei români vor putea vorbi la telefon fără să plătească taxe de roaming. Pentru viitor, însă, cele două părți încearcă să găsească modalități definitive de ridicare a acestei taxe, care face aproape prohibite convorbirile telefonice între cele două state. Există, de altfel, o inițiativă a Bruxellesului care prevede ca în timp să fie eliminate tarifele de roaming între statele Uniunii Europene și cele șase state ale Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus. Dar până acum nu a fost avansat niciun termen.

Ședința comună a guvernelor român și moldovean s-a încheiat prin semnarea unui acord în domeniul turismului, a unei declarații de intenție pentru eliminarea taxei de roaming și a mai multor documente bilaterale, între care unul privind promovarea cooperării economice și altul în domeniul Apărării. Eugeniu Sturza, ministrul moldovean al Apărării și omologul său român, Gabriel Leș au semnat astfel o Declaraţie de intenţie cu privire la crearea unui cadru de instruire intensificată în perspectiva înfiinţării unei unităţi mixte între Armata României şi Armata Naţională a Republicii Moldova.

„Drumul proeuropean este singura soluţie” pentru Republica Moldova şi pentru „prosperitatea” cetăţenilor moldoveni, a precizat prim-ministrul Viorica Dăncilă, la finalul ședinței comune a celor două executive. Dăncilă a vorbit despre „impulsionarea investițiilor” și a dat exemplul Vestmoldtransgaz, care ar putea fi un model și pentru alte obiective. Este vorba despre compania românească Transgaz, cu capital majoritar de stat, care a preluat societatea Vestmoldtransgaz. Această preluare va face posibilă construirea gazoductului Ungheni-Chișinău, o soluție care ar putea asigura în viitor securitatea energetică a Republicii Moldova.

Șefa cabinetului român a menționat, între altele, reformele pe care trebuie să le facă Republica Moldova pentru a se apropia de Uniunea Europeană și a oferit Chișinăului întreaga expertiză de care are nevoie, inclusiv specialiști care să lucreze pentru guvernul moldovean. De partea cealaltă, Pavel Filip a spus că aderarea la Uniunea Europeană este „singurul plan” al Republicii Moldova și că eforturile Chișinăului se vor „intensifica” în perspectiva președinției rotative a Uniunii Europene care va fi deținută de România în primele șase luni ale anului viitor. Filip a insistat asupra relațiilor bilaterale economice, argumentând că România este principalul partener comercial al Republicii Moldova.

În același timp, șeful guvernului de la Chișinău, pomenind despre „trendul” pro-unionist al partidelor din Republica Moldova a argumentat că apropierea dintre cele două state se poate face mai degrabă prin „proiecte foarte concrete”. „Ne dorim ca această apropiere, această unire (…) să se producă prin interconectarea pe diferite domenii” a declarant premierul Pavel Filip. „Avem același sânge”, a mai spus înaltul oficial moldovean, explicând că „sistemul sangvin” poate fi replicat prin interconectarea infrastructurii în diferite domenii, în așa fel încât “inimile în cele două capitale să bată în același ritm”.

XS
SM
MD
LG