Linkuri accesibilitate

Ce-a rămas din prietenia PAS-PPDA?


Blocul „Acum” se lansa în campania pentru alegerile locale, Chișinău 21 septembrie 2019.
Blocul „Acum” se lansa în campania pentru alegerile locale, Chișinău 21 septembrie 2019.
Ce-a rămas din prietenia PAS-PPDA?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Marea unire de pe eşichierul politic de stânga, cea dintre PSRM şi PCRM, a provocat multe comentarii, opinii, reflecţii. Unii analişti se întrebau dacă şi pe eşichierul de dreapta ar putea să se producă o mare unire. Ei pesemne se refereau la formarea unui bloc electoral PAS-PPDA, căci frământarea celor care vor unirea cu România e altă mâncare de peşte. Aşadar, să ne aţintim privirea asupra foştilor coechipieri PAS şi PPDA.

Ei bine, prietenia de altădată dintre PAS şi PPDA s-a risipit, s-a transformat într-o răceală. Din când în când foştii amici îşi trimit unul altuia săgeţi critice şi chiar dau dovadă de irascibilitate. Nu mai e ce-a fost relaţia PAS-PPDA.

E de presupus deci că marea unire de pe dreapta nu se va produce, prea mari sunt disensiunile dintre formaţiunile conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase. Ar mai trebui remarcat şi faptul că PAS se crede acum extrem de puternic şi are impresia că nu mai are nevoie de sprijinul unor parteneri mai „minusculi”. De ce să împarţi puterea cu cineva dacă poţi lua suficiente mandate de unul singur? Fireşte, PPDA are şanse mult mai mici, popularitatea sa a avut de suferit în ultima vreme pe măsură ce Maia Sandu se transforma într-un simbol al libertăţii şi democraţiei.

Mă gândesc, aşadar, că PAS va merge în alegeri de unul singur, că îi va ignora pe foştii coechipieri, vrând să devină el cel mai tare şi cel mai mare. E dreptul PAS-ului s-o facă, dar impresia mea e că o mână întinsă acum mai micului PPDA ar fi însemnat un gest de solidaritate cu foştii prieteni şi ar fi putut să-i ajute în viitor pe colegii Maiei Sandu. Au mai existat aici partide mari şi puternice şi lideri importanţi care însă s-au prăbuşit peste o vreme. Nu se ştie cât de trainic va fi şi PAS-ul. Multe se pot întâmpla în viaţă. S-ar putea chiar cei din PAS să aibă nevoie de susţinerea PPDA-lui cu care au luptat cot la cot împotriva lui Plahotniuc.

Şi mai e o chestie curioasă. Vasăzică, PAS şi PPDA au putut împreună să facă o coaliţie cu socialiştii lui Dodon, iar acum nu se pot înţelege între ei. Să fie limpede: sunt un ziarist imparţial, nu sunt nici fanul PAS-ului, nici al PPDA-lui. Mă uit pur şi simplu de la o parte la cele două formaţiuni şi mi se pare situaţia asta ciudată şi chiar caraghioasă.

XS
SM
MD
LG