Linkuri accesibilitate

Ce am ales și ce am cules? (VIDEO)


Ce am ales și ce am cules?
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:49:48 0:00

Invitații lui Vasile Botnaru sunt jurnaliștii Vitalie Călugăreanu și Anatolie Golea.

Doamnelor și domnilor, bine v-am găsit! La microfon e Vasile Botnaru, moderatorul emisiunii „Punct și de la capăt”. Ce a fost am văzut, ce va să fie vom vedea, dar nu întotdeauna este adevărată această aserțiune. Am impresia că ce a fost nu prea am văzut, abia acum vedem ceea ce a fost și mă refer la alegeri, pentru că noi am văzut partea vizibilă a aisbergului, iar ce e în apă, ce e în adâncuri abia acum iese la suprafață. Și despre asta vorbim astăzi. Cu cine, aflați imediat. Ce am ales și ce am cules? – asta-i întrebarea la care tot căutăm răspuns noi, în primul rând, și după aia cei care sunt în față, cei care sunt în scenă, numai că ei sigur că preferă culisele, pentru că adevăratele aranjamente se fac în culise, în față sunt scoase doar niște cioburi, doar niște declarații de uns ochii. Și în sensul acesta mă întrebam dacă ceea ce o să vedem la televizor din prima ședință o să fie pe bune sau totul o să fie scris acolo, la Eduard Smirnov, care o să deschidă ședința, fiind seniorul, deputatul cel mai în vârstă, o să știe exact cui să-i dea cuvântul, cum o să se formeze majoritatea care să voteze spicherul etc. Dar ce va să fie vom vedea, acum să ne referim la momentul în care suntem și pentru asta am invitat doi analiști, care și-au dat cu părerea înainte de alegeri – Vitalie Călugăreanu și Anatolie Golea.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:38:21 0:00
Link direct

De la ultima noastră întâlnire s-a întâmplat câte ceva, niște alegeri, de exemplu. Și întâi și întâi vreau să vă întreb dacă cei care se așteptau să ia partea cea mai mare, să ia halmaticul cel mai mare din pizza recunosc sau nu că, de fapt, așteptările lor au fost exagerate. Socialiștii, de exemplu, care spuneau că, vezi Doamne, dacă nu cumva au să repete succesul lui Voronin, au rămas cu buza umflată și nu mai cu ce merge la Putin; democrații, care la fel iată că au luat mai multe din uninominale decât din circumscripția națională unde, de fapt, ar fi trebuit să fi lucrat „drumurile bune” și „faptele bune”, dar și dreapta, dreapta ACUM-istă, care la fel ca și Mihai Ghimpu dă cumva de înțeles că „n-ați vrut democrație, înseamnă că n-ați vrut Europa, dacă n-ați votat mai mult decât ați votat”. Și vreau să vă întreb dacă ei își pun cenușă pe cap, politicienii, dacă ei înțeleg că asta-i oglinda foarte fidelă care a arătat situația reală, chiar dacă multă lume spune că s-a măsluit, s-a falsificat, observatorii spun că nu în măsura în care să influențeze rezultatul final etc.

Vitalie Călugăreanu: „Eu nu cred că ceea ce vedem ca și rezultate ale acestor alegeri reprezintă opțiunea de facto a cetățenilor Republicii Moldova, pentru că, așa cum ați spus și Dvs., există un mare sentiment că aceste alegeri nu au fost libere și corecte și noi avem, cel puțin, doi deputați care au ajuns în acest Parlament printr-o procedură nu tocmai cinstită. Ne referim la votul care s-a dat în regiunea transnistreană. Deci nu putem să spunem că...”

Vitalie Călugăreanu
Vitalie Călugăreanu

Europa Liberă: Dl Oleinic neagă lucrul acesta, spune că au umblat din casă în casă, n-a plătit nimeni...

Vitalie Călugăreanu: „Da, și oamenii din regiunea transnistreană au votat pentru integrarea europeană... Haideți să fim serioși! Deci, noi în momentul acesta avem, cel puțin, doi deputați care au ajuns în Parlament prin metode nu tocmai cinstite. Deci, rezultatele alegerilor sau aceste fraude au influențat rezultatul alegerilor, nu putem să spunem că nu au influențat. Pe urmă, ceea ce s-a întâmplat în circumscripții, și eu în ziua alegerilor am făcut 500 și ceva de kilometri, am circulat până în nordul țării, pentru că acolo a votat familia mea și am tot umblat pe la secții de votare, întorcându-mă spre Chișinău, apoi am fost la Cărpineni și am votat și eu. Iarăși am văzut cum s-a votat – primari care cară alegători cu microbuzul la secțiile de votare și le spun pentru cine să voteze și cum să voteze. Deci s-a fraudat, din punctul meu de vedere, masiv la aceste alegeri.”

Europa Liberă: Putea să fie altfel?

Vitalie Călugăreanu: „Putea...”

Europa Liberă: Vă întreb, de ce? Pentru că în ajunul alegerilor, chiar dacă europenii au spus: „Aveți grijă! De modul în care desfășurați alegerile, o să vă taxăm mai departe sau nu”, dar toată lumea spunea că, de fapt, pentru asta s-a făcut mixtul, pentru asta s-au pus în funcțiune tot felul de pârghii. Și se putea altfel în condițiile astea?

Vitalie Călugăreanu: „Sigur că da. Rezultatele alegerilor ar fi arătat altfel, dacă am fi avut alegeri pe circumscripții naționale doar sau votul proporțional, așa cum a fost până la aceste alegeri. Cu siguranță, din punctul meu de vedere, ponderea Partidului Democrat ar fi fost una mizeră, și asta s-a văzut prin – nu știu în ce măsură poate fi pus pe același cântar – votul din diasporă. Vedem câte voturi au obținut democrații în diasporă. Cam aia este ponderea Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Deci, teza Dvs. nu este o oglindă?

Vitalie Călugăreanu: „Nu este.”

Europa Liberă: Și participanții la alegeri n-au de ce să se uite la această oglindă cu foarte multă atenție?

Vitalie Călugăreanu: „Impresia mea este că participanții la alegeri care au trecut pragul electoral într-un fel au înțeles că nu are rost să insiste asupra alegerilor anticipate, s-au împăcat cu această situație, cu voturile, cu mandatele pe care le-au luat și acum încearcă să se poziționeze. Deci, ceea ce am văzut în ultimele zile este o încercare a partidelor parlamentare de a se poziționa și de a atrage cât mai mult jăratic la turta lor.”

Europa Liberă: Despre asta vorbim mai departe. Aceeași întrebare pentru Anatolie. Este o oglindă, nu este o oglindă, mai ales, iată, sugestia lui Vitalie și multă lume se întreabă: dacă a ajuns Șor și n-a ajuns Usatîi, de exemplu, în Parlament, chiar poți să te întrebi ce-i cu alegerile astea?

Anatolie Golea
Anatolie Golea

Anatolie Golea: „Este o oglindă strâmbă, aș zice, pentru că ea a fost strâmbată...”

Europa Liberă: Deliberat?

Anatolie Golea: „Deliberat. Prin modificarea sistemului electoral, prin modificările în Codul Electoral, care au fost adoptate în ultimul moment, inclusiv prin organizarea referendumului în ziua alegerilor. Eu, de exemplu, nu cred în 39 la sută, cred în 49 participarea la alegeri și nu cred în 39 participarea la referendum. Vă explic de ce. Am fost și eu la secția de votare și am văzut că toată lumea, ca și mine, la secția în care am votat eu, la Academia de Științe, nimeni nu lua buletinele pentru referendum. Dar absolut nimeni! Și aceeași situație a fost în tot Chișinăul, nu știu în afara Chișinăului. Și eu nu cred că au fost 39, cred că aici au fost măsluite ca să arate măcar 39 la sută. Am văzut că și dl Plahotniuc, și dl Candu au declarat că este un succes extraordinar al Partidului Democrat acest referendum, care până la urmă nu contează, rezultatele vor fi date uitării, dar asta așa, ca printre altele. Tot ce s-a făcut, s-a făcut pentru a obține rezultate. Și aici trebuie să recunoaștem că strategia Partidului Democrat a funcționat. Ceea ce au făcut ei, până la urmă le-a adus rezultatul scontat. Ei au obținut un rezultat foarte bun. Eu nu cred că ponderea Partidului Democrat este atât de mică cum au arătat rezultatele din diasporă, dar nici atât de mare cum au obținut.”

Europa Liberă: Dar nici pe primul loc. De ce vă întrebam eu despre oglindă? Modul în care s-a comportat Partidul Democrat imediat după alegeri, înainte de a se valida mandatele, deci a ieșit și a spus: „Așa, eu sunt bossul, eu sunt nașul, eu vă invit la negocieri”. Poate o minimă modestie dimpotrivă ar fi fost un teren mai bun pentru negocieri dacă, într-adevăr, voiau negocieri? Să fi spus: „Uitați-vă, da, noi suntem vremelnic la guvernare, dar am ajuns în condiții egale, ba mai mult, iată, socialiștii au mai multișor. Dl Dodon sau dna Greceanîi, poate vreți dvs. să inițiați negocierile”?

Anatolie Golea: „Mai mult decât atât, prima declarație a fost făcută luni, la ora 13, atunci când, în opinia mea, președintele Partidului Democrat a încercat să pună presiuni pe Comisia Electorală Centrală, așa cum este ea.”

Europa Liberă: Adică, nu îndrăzniți cumva să?...

Anatolie Golea: „Pentru că atunci erau în discuție câteva mandate, trei-patru mandate erau discutabile și dl Plahotniuc a ieșit și a spus: „Partidul Socialiștilor are 33 de mandate, noi avem 31...” Și până la urmă, deci două mandate oricum s-au dus la socialiști. Deci vorbeam despre strategie. Strategia a dat rezultate. Sistemul mixt a dat rezultate, pentru că acești candidați în teritoriu ai PD-ului au tras de păr partidul, l-au ridicat în sus și au scos și un rezultat relativ bun pentru partid, alegerile într-un singur tur au favorizat până la urmă PD-ul, nu PSRM-ul, așa cum credeam noi până la alegeri și au obținut un rezultat, i-au coborât pe socialiști grație Partidului „Șor” și acum președintele Dodon și liderii Partidului Socialiștilor nu au decât să-și presure cenușă pe cap, pentru că perdanții, de fapt, sunt ei.”

Europa Liberă: Dar nu-și presură? Asta-i întrebarea mea.

Anatolie Golea: „Își presură, își presură, dar acolo, în hurdughia de partid, nu în public; în public spun în interviul de această săptămână a președintelui Dodon ziarului „Izvestia” că „au apărut spoileri și ne-au furat, de fapt”. Dar tu ești politician, de ce ai permis să apară acești spoileri? De ce dreapta, care a fost atât de mult criticată și bătută pe parcursul anilor că nu-și poate unifica eforturile, a reușit s-o facă în mare măsură? Partidul Liberal am văzut rezultatul, celelalte partide nu au participat în alegeri, Partidul Unității Naționale ș.a.”

Europa Liberă: Să stăruim aici un pic și întrebarea era, am fost împreună la acea întâlnire cu presa, unde Igor Dodon a anunțat că rămâne deasupra. Nu cumva atunci el deja a intuit că va fi perdant și atunci a vrut să se distanțeze de viitoarea pierdere?

Anatolie Golea: „Nu, el atunci a decis deja că Partidul Socialiștilor nu trebuie să câștige alegerile și din această cauză nu trebuie ca președintele Dodon să fie locomotiva partidului, ca nu cumva, Doamne ferește! să ia peste 50 la sută și să-și asume guvernarea. Asta, de fapt, era stratagema și nici nimeni nu a încercat să coalizeze stânga. De ce la o adică nu se putea de înțeles Partidul Socialiștilor cu Partidul Comuniștilor? Vă închipuiți rezultatul? Pune-l pe Voronin al treilea în listă sau al doilea și ceilalți, Inna Șupac... Și vă asigur că nu era 31+3, era cel puțin 40, pentru că se duceau încolo și alții, dar nu acesta a fost scopul. Sigur că cu Partidul Nostru nu putea discuta după ceea ce a făcut la alegerile prezidențiale, atunci când le-a obținut susținerea și, folosind limbajul lor, i-a „kidănit” la acele alegeri.”

Europa Liberă: Deci, Partidul Democrat sau, să spunem lucrurilor pe nume, Vlad Plahotniuc a săpat albia, a stabilit farvater-ul pentru toată lumea?

Anatolie Golea: „Da, cu sistemul electoral mixt. Și ca să punem punct, să terminăm cu sistemul electoral mixt. Am văzut în acest scrutin toate defecțiunile acestui sistem: nereprezentativitatea Parlamentului, avem deputați începând cu dl Alaiba – cu tot respectul – este ales doar de 2.000 de alegători; în circumscripții avem mulți deputați aleși cu 5, 6, 7 mii de voturi. Vă închipuiți? Asta este 10 la sută din alegătorii acestei circumscripții. Toate circumscripțiile au circa 55 de mii, de la 50 de mii la 60 de mii de alegători. Și avem foarte mulți deputați aleși – nu știu dacă nu majoritatea pe uninominal – cu până în 10 mii de voturi. Numai în Găgăuzia este Fiodor Gagauz cu 22 de mii și nu știu cine. Și 22 de mii este mai puțin de 50 la sută din alegătorii acestei circumscripții, dar ce să vorbim despre 5, 6 mii? În al doilea rând, li s-a promis cetățenilor, cum li se promite și acum, „veți putea rechema deputatul”. Minciună, dlor! Trebuie să știți că e minciună, nu veți putea rechema niciodată deputatul. Cum v-ați dedat acestei momeli că veți avea deputatul vostru și toți au crezut că vor avea deputați din teritoriu? Câți sunt din teritoriu aleși în Parlament? Câțiva! Foarte puțini.”

Europa Liberă: Și mai ales câți vor putea să acționeze ca Plahotniuc, de exemplu? Că el o să ducă încolo pietriș...

Anatolie Golea: „Deputați în circumscripții au devenit Zinaida Greceanîi, Pavel Filip, Eugen Nichiforciuc, Vladimir Plahotniuc... În ce măsură Zinaida Greceanîi reprezintă baștina ei, raionul Briceni? Nu cred că reprezintă prea mult. Și toți ceilalți. Deci și aici a fost făcut un mișmaș.”

Europa Liberă: Bine, dar Filip o să ducă la bun sfârșit niște lucruri pornite acolo, cum a zis DACIA de la Strășeni?

Anatolie Golea: „Da, pentru că Strășeniul este mai aproape...”

Vitalie Călugăreanu: „Și nu este foarte mare, adică o investiție minimă ar fi de ajuns.”

Europa Liberă: Dar în ce măsură dreapta, mă întorc la ACUM, că doar se discuta – poate nu participați, dacă regulile sunt schimbate?

Anatolie Golea: „Vasile, și cu ceea ce a vorbit Vitalie despre astea două circumscripții din Transnistria... Eu chiar am sperat că pentru a crea corectitudinea acestor alegeri vor fi alegeri repetate în aceste două circumscripții, în niște condiții cât de cât transparente, dar, mă rog, conform calculelor mele, fiecare candidat a cheltuit cam câte un milion de dolari pentru această campanie în Transnistria și nu putea să-și permită luxul să mai cheltuiască o dată încă pe atâta, pentru că statul n-avea mari cheltuieli, dar candidații trebuiau să mai cheltuiască, pentru că aici chiar este strigător la cer și cred că și cei din Transnistria...”

Europa Liberă: De unde ați format această cifră?

Anatolie Golea: „Numărul de voturi înmulțit cu 20 de dolari pentru fiecare vot și înmulțit cu vreo 300 de mii de dolari cât a costat transportul pentru acești cetățeni. Și ei acum stau și râd: „20 de dolari am luat”; deputații ăștia îi clar și-i de râsul găinilor când zici că ei reprezintă Transnistria, că Transnistria are reprezentanți în Parlamentul Republicii Moldova. Dimpotrivă, în condițiile, știți că europenii întotdeauna ne atenționau că „atâta timp cât aveți nesoluționat conflictul transnistrean, este bine să aveți alegeri în circumscripție națională, sistem proporțional, pentru că se creează iluzia că ei sunt reprezentați, deci că țara este unică”. Atunci când ai circumscripții și nu ai reprezentanți de acolo, este clar că într-un fel ai recunoscut această dezbinare teritorială.”

Europa Liberă: Fără ca tu de aici să poți să te amesteci acolo?

Vitalie Călugăreanu: „Cert este că noua configurație parlamentară, noul Guvern va trebui să soluționeze problema asta, pentru că acest vot din regiunea transnistreană poate înclina în orice moment balanța într-o direcție, spre votul inconștienților. Și lucrul acesta trebuie cumva soluționat. Deci, dacă permiți cetățenilor noștri din regiunea transnistreană să fie transportați și aduși la vot în partea astălaltă de Nistru, trebuie să permiți ca acei oameni să voteze în cunoștință de cauză, adică să permiți și campania electorală în acel teritoriu. Or, dacă lucrul acesta nu s-a întâmplat, atunci avem o problemă. Oameni care am văzut în reportajele inclusiv de la Europa Liberă, oameni care au fost aduși la secțiile de votare și când au fost întrebați pentru cine vor vota au început să caute prin buzunare o hârtiuță, pe care scria numele celui pentru care li s-a spus să voteze.”

Europa Liberă: Sau am văzut filmulețul acesta care circulă pe Facebook cu tipul care se plimbă pe culoar în autobuz și spune: „Aveți grijă, vă arăt buletinul, nr. 4...”

Vitalie Călugăreanu: „Exact! Deci avem o problemă cu votul acesta. Și la alegerile precedente, și la alegerile prezidențiale am avut o testare a acestei tehnologii de înclinare a balanței. Așa cum s-a întâmplat la aceste alegeri, nu trebuie să se mai întâmple. E și treaba Comisiei Electorale Centrale să propună soluțiile respective. Eu nu știu care pot fi acestea în condițiile în care, într-adevăr, oamenii ceia au pașapoarte și sunt cetățenii noștri. Important este să ajungem la situația în care să avem un vot conștient.”

Europa Liberă: Dar în ce măsură aceste două mandate, spuneți Dvs., pot să încline într-un moment dat balanța?

Anatolie Golea: „Nu este vorba că înclină balanța, este vorba despre corectitudinea alegerilor. Acum vedem că nici Partidul „Șor” nu înclină nicăieri balanța, în nicio parte...”

Europa Liberă: Nu, unde trebuie, acolo are s-o încline...

Anatolie Golea: „Vitalie spune despre votul conștient, ar trebui întâi să obținem să fie votul conștient aici, acasă. Eu zilele astea am fost la nord, pe la Ocnița, Briceni, Edineț. Doamne ferește ce s-a făcut acolo, ce cumpărare de voturi, cum au funcționat magazinele sociale și sistemele... Îmi povestesc oamenii. Asta-i ceva extraordinar, îi strigător la cer! Oameni buni, noi am ajuns în 2019 în campanie electorală, noi ținem minte foarte bine, Vasile, campaniile electorale începând cu ’94, ’96, când ne cruceam că este campanie murdară, că nu știu ce... Păi, aceia erau îngeri.”

Europa Liberă: Cerul și pământul...

Vitalie Călugăreanu: „Cele două mandate despre care tot vorbim s-ar putea la un moment dat să conteze, mai ales că...”

Anatolie Golea: „Păi, sigur că și mandatul lui Ilașcu pe timpuri înclina...”

Vitalie Călugăreanu: Votul de aur, vă amintiți, în perioada când încerca să-l identifice Vladimir Voronin, deci s-ar putea ca aceste două voturi să conteze foarte mult în crearea viitoarei coaliții.”

Anatolie Golea: „Poate mai târziu, nu acum, există situații... Dacă Parlamentul se va păstra și nu vor fi alegeri anticipate, pe parcursul a patru ani cu mare probabilitate putem afirma că va fi nu un singur Guvern și nu două, și atunci desigur... Deci avem exemplul Parlamentului ales în 2014, am văzut cum se schimbă configurația Parlamentului. De ce să nu admitem prin absurd că în genere Partidul „Șor” poate deveni partid de guvernământ? De ce nu?”

Europa Liberă: Era previzibil că aceste condiții vor fi acide, toxice pentru dreapta - ACUM și DA. Și se punea problema: oare e cazul să participați? Acum, uitându-ne înapoi, trebuia sau nu să se gândească totuși dacă participă?

Vitalie Călugăreanu: „Eu nu înțeleg ce ar fi câștigat dreapta pro-europeană dacă nu participa la aceste alegeri.”

Europa Liberă: Să spună că „nu participăm la un scrutin care-i murdar ab initio”.

Vitalie Călugăreanu: „În condițiile în care celelalte 13 partide, care s-au antrenat în această campanie pe lângă blocul ACUM, continuau lupta, atunci acest boicot nu avea niciun sens.”

Anatolie Golea: „Da, eu am discutat această problemă cu adepții boicotării alegerilor, inclusiv cu Alexandru Petkov. Ei afirmă că nu trebuia de participat în aceste alegeri în niciun caz, pentru că dacă nu participau câteva partide importante, atunci șansele de a recunoaște alegerile din partea comunității internaționale ar fi fost aproape egale cu zero. Eu nu cred, pentru că avem, de fapt, nu 14 partide, ci 46 sau 49...”

Vitalie Călugăreanu: „Eu mă refer la cele care s-au antrenat în această campanie.”

Anatolie Golea: „Păi aveau să se antreneze altele, Vitalie, aveau să se antreneze, noi avem o duzină de partide.”

Vitalie Călugăreanu: „Da, corect.”

Europa Liberă: Am înțeles. De aici îi următoarea întrebare. Apare aceeași dilemă – acum intri în apa murdară a unor coaliții sau nu? Într-o formă sau alta, nu intri în formule de guvernare, nu intri în formule tehnocrate, dar intri, de fapt, în Parlament, începi a participa la ședințe, te duci la Biroul permanent și acolo faci agenda... Volens-nolens intri într-o joacă care-ți va eroda reputația sau nu?

Vitalie Călugăreanu: „Blocul ACUM a avut nevoie de pârghii, inclusiv de pârghii parlamentare pentru a muta cumva lupta din stradă, pe care a dus-o această formațiune, acest bloc din 2014 încoace, a mutat-o pe platformă parlamentară. Din punctul acesta de vedere, eu cred că e un pas gândit...”

Europa Liberă: Eu aș zice că chiar îi performanță.

Anatolie Golea: „Da, este. A obținut un rezultat destul de bun în alegeri.”

Vitalie Călugăreanu: „Și un rezultat destul de bun, contrar tuturor fraudelor despre care am vorbit mai sus. Ce va face blocul de acum încolo cu alianțele sau în opoziție, pentru mine momentul acesta e cel puțin curios. Eu nu vreau să le dau sfaturi. E o decizie pe care ar trebui să și-o asume...”

Anatolie Golea: „Dar ei ar avea nevoie de sfaturi, ar avea nevoie nu de sfaturile noastre, Doamne ferește!, de sfaturile, nu știu, unor polittehnologi, pentru că ei sunt, ca să zic așa, foarte verzi, nu sunt copți în politică marea majoritate, comit greșeli, ei sunt foarte previzibili pentru Partidul Democrat. Partidul Democrat face pasul știind cu exactitate de 150%...”

Europa Liberă: Pot să fac o precizare? Sunt previzibili pentru consilierii Partidului Democrat, nu chiar pentru toți.

Anatolie Golea: „Da, sigur, sigur! Ei știu cum vor răspunde și au și pasul următor și iarăși știu cum vor răspunde. Începând cu 2016, când a fost întins așa-zisul „măr otrăvit”, când i-au propus susținere Maiei Sandu și dânsa a refuzat foarte stângaci, după care a încercat să rectifice mesajul și de atunci toți pașii, toate răspunsurile sunt previzibile. Eu nu știu, nu am un sfat...”

Europa Liberă: Anatolie, aluzia mea e la faptul că nu au ei atâția bani ca să-și cumpere consilieri de talia democraților.

Anatolie Golea: „Și asta. Ar putea găsi niște consilieri pe bani europeni, să zicem așa, pentru că ei pierd inițiativa, ai spus și tu la început: PD-ul este acel mare mahăr care propune: „Eu sunt tata și voi...”.”

Europa Liberă: În capul mesei.

Anatolie Golea: „Da, în capul mesei. Ar trebui să vină și ei, pentru că cele cinci inițiative legislative pe care le-au înaintat ei, da, sunt bune, dar...”

Europa Liberă: ...arată bine până în faza în care o să fie puse la vot.

Anatolie Golea: „Arată bine până atunci când o să se dovedească că nici proiectele de lege, de fapt, nu sunt. Poate proiectul de declarație despre stat capturat, pe care nu-l va vota nimeni, poate că este, mai mult altceva nu este. Și cu ce vii în noul Parlament? Ce vei face? Ce vei propune? Care sunt pașii? Pentru că cu aceste inițiative vor începe ședințele Parlamentului, în ordinea de zi, la vot și mergem mai departe.”

Europa Liberă: Apropo, despre statul capturat îmi spunea cineva dintre străinii care s-ar oferi eventual să fie chiar și consilier: „Păi, poftiți efectul”, apropo de nașul din capul mesei, „acesta-i efectul mesajelor repetitive despre statul capturat”, că Plahotniuc stătea, se uita și spunea: „Voi spuneți că e stat capturat” și mesajul acesta ajungea la toți acei care mai ezitau, care aveau îndoieli și un judecător sau un grefier, un vameș, care spunea: „Dacă tot statul îi capturat, eu de ce să mă opun? De ce să nu intru și eu în garnitura statului capturat să iau măcar 20 de dolari”? Și Plahotniuc n-a făcut nimic pentru asta. Prin interpretarea acestui mesaj a fost ajutat să convingă vameșii și polițiștii care mai ezitau.

Vitalie Călugăreanu: „Nu știu, eu m-am uitat la emisiunea de aseară cu Andrei Năstase. Din punctul meu de vedere, această poziționare pe care o are blocul ACUM este una reușită și faptul că au generat această ofertă nouă din partea Partidului Democrat, din punctul meu de vedere, acesta este primul semn că democrații au început să șchiopăteze...”

Anatolie Golea: „Dar despre asta se spunea, după prima ofertă se spunea, următorul pas va fi propunerea postului de prim-ministru.”

Vitalie Călugăreanu: „Exact! Eu m-am gândit că n-au să facă chestia asta. Faptul că au făcut-o pentru mine este un semn clar...”

Anatolie Golea: „Au făcut-o știind că vor fi refuzați.”

Europa Liberă: Nu, dar cum au făcut-o...

Anatolie Golea: „Știind cu certitudine...”

Europa Liberă: „Noi le-am fi propus”, dar n-au sonorizat-o atunci. „Noi le-am fi propus, dacă spuneau „a”...”

Vitalie Călugăreanu: „Dar aceste cinci propuneri pe care le-a făcut blocul ACUM, și anume punctul 1 mie mi se pare relevant. Această declarație poate fi votată fără a avea organele de conducere ale Parlamentului și, din punctul meu de vedere, cu această declarație politică pe care o propune blocul ACUM pune Partidul Socialiștilor într-o situație foarte interesantă, pentru că anterior și socialiștii au promis că vor lupta pentru deoligarhizarea statului, inclusiv printr-o declarație publică. Și eu aș vrea să văd, de exemplu, cum se întâmplă că socialiștii nu votează această declarație acum în acest nou Parlament. Repet: poziționarea blocului ACUM în momentul acesta este una bună...”

Europa Liberă: Singura posibilă?

Vitalie Călugăreanu: „Da. Și cred că joacă destul de abil și îmi dau seama de ce se întâmplă lucrul acesta, sunt oameni care cunosc jocurile politice în acest bloc electoral, care îi cunosc stilul lui Vlad Plahotniuc de a administra anumite situații de criză, inclusiv la formarea coalițiilor și cred că vor reuși să dejoace aceste stratageme pe care le pregătește Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Eu mă întorc la poziția de naș, îmi vine în cap așa o metaforă, avionul acesta care din inerție mai zboară, s-au făcut alegeri, Pavel Filip, formal, este pilotul numărul 1, dar în mod normal el trebuie să se uite la pasagerii care au câștigat alegerile parlamentare și să spună: „Care se pricepe mai bine? Veniți voi, luați voi ghidonul acesta din avion”. Or, de fapt, Plahotniuc spune: „Nu, nu, eu sunt pilotul și voi vedeți acolo, avem numai trei parașute...”

Vitalie Călugăreanu: „Pentru că acest om nu-și imaginează cum ar fi pe planul doi. Vlad Plahotniuc...”

Europa Liberă: Păi, dar lumea spune că în general toată nunta asta s-a pornit după refuzul de a i se da jucăria cu prim-ministrul.

Vitalie Călugăreanu: „Da, da, exact!”

Anatolie Golea: „Dar acum nu știu dacă are nevoie de postul de prim-ministru.”

Vitalie Călugăreanu: „Nu are!”

Europa Liberă: Dar are mai mult, la ce i-ar mai trebui?

Anatolie Golea: „Eu chiar cred că ei ar fi putut ceda postul de prim-ministru, pentru că actualmente orice alt Guvern care ar veni după Guvernul Filip ar arăta mult mai prost, mai palid. Bani în buget nu sunt, reforme populiste au fost făcute, inclusiv cu micșorarea impozitelor și toate celea.”

Europa Liberă: Promisiuni un car...

Anatolie Golea: „Toată lumea spune că după alegeri vor fi nevoiți să majoreze impozitul înapoi de la 12 la 18...”

Europa Liberă: Da, Miller cu gazul...

Anatolie Golea: „Sprijin parlamentar nu au, Miller mărește prețul la gaz, ANRE-ul va fi nevoit, în frunte cu dl Untilă, să accepte majorarea tarifelor, probabil; promisiuni multe au fost făcute, prin asumarea răspunderii, 600 de lei pentru pensionari la Paște...”

Europa Liberă: „Вынь, да положь” (expr. „Să fie folosite toate mijloacele, indiferent de „stilul” acestora”).

Anatolie Golea: „Da, „вынь, да положь”, да не откуда (..., dar nu-i de unde) și dacă vine alt Guvern... Plus la asta, economiștii de talie mondială spun că vine o nouă criză globală, iar crizele globale ne afectează foarte mult în Republica Moldova, pentru că suntem dependenți inclusiv de remitențele care vin, ele scad întotdeauna în timpul crizelor, de aceea eu nu știu dacă cineva ar vrea foarte mult actualmente să devină prim-ministru, mai ales în perspectiva alegerilor anticipate, pentru că formarea Guvernului azi, adică acum, mâine, poimâine, până la Paște nu înseamnă că alegerile anticipate sunt evitate deja. Avem exemplul Guvernului Streleț, care într-o situație similară s-a ținut doar 90 de zile.”

Europa Liberă: Deci, ACUM, stând în banca lor de opoziție, procedează corect în sensul acesta?

Anatolie Golea: „Probabil, da. Că nu acceptă, sigur, deși puteau să spună: „Uite, Andrei Năstase vrea să fie prim-ministru. Îl acceptați”?”

Vitalie Călugăreanu: „Dar eu nici nu cred că ei pun problema preluării cumva a guvernării, pentru că lucrurile au fost destul de clare pentru mulți înainte de alegerile care au avut loc. Alianța este cumva creionată deja.”

Anatolie Golea: „Noi am spus că Partidul Socialiștilor n-a vrut să câștige alegerile. De aici trebuie să pornim.”

Europa Liberă: Da, și-a asumat un rol clar.

Anatolie Golea: „Dar aici, Vitalie, vă spuneam că am vorbit în raioanele de nord în mare parte cu alegătorii Partidului Socialiștilor, care mi-au spus foarte ferm, oameni în cunoștință de cauză, mai ales producătorii de mere, știți, care sunt mulți acolo, „dacă socialiștii intră în coaliție cu PD-ul, adio, fraților”! Și ei cunosc acest risc. Pentru președintele Dodon, acum cea mai importantă sarcină este preluarea celui de-al doilea mandat. Asta este.”

Europa Liberă: „Adio!”, în ce sens?

Anatolie Golea: „Adio, că nu vă mai votăm, nu vă mai votăm! Ei au votat Partidul Socialiștilor. A fost și acesta un vot protestatar, deci ca să schimbăm guvernarea. Dacă guvernarea rămâne și voi intrați în horă cu PD-ul deschis...”

Europa Liberă: OK. Dar nu este clar că Igor Dodon este deja sau partidul dânsului este a cincea sau a doua roată la vehiculul acesta al democraților?

Anatolie Golea: „Acolo nu este clar, nu este clar, Vasile!”

Europa Liberă: Dar Neguță că s-a întors de la Moscova tot nu este clar?

Anatolie Golea: „Nu, oamenii acolo spun că „ei, președintele nu are împuterniciri”. Chestiile astea mai prind.”

Europa Liberă: Deci, steluța mai arde?

Anatolie Golea: „Atunci când va intra vădit, fățiș în coaliție... De aia eu cred că coaliția între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat este ca și cum făcută, dar nu este gata ambalajul. Interiorul, ce va fi pus înăuntru se știe, dar ambalajul, ambalajul nu este gata.”

Europa Liberă: Dar tocmai despre ambalaj Dodon a spus: „Nu accept transfugi, să ne cumpărați, pardon, să ne împrumutați, luați doar partidul”. Nu așa a spus?

Anatolie Golea: „Cineva a zis cu „puciokul” (la pachet).”

Vitalie Călugăreanu: „Nu la bucată, dar cu „puciokul”?”

Anatolie Golea: „...La bucată nu ne vindem. Păi, exact, atunci când a fost această declarație frumoasă a Partidul Socialiștilor de marți, când a venit cineva de la Moscova și ei au ieșit în acea conferință de presă, mai multă lume a observat declarația că „noi suntem împreună”, dar prea puțini au observat că nu s-a spus că „nu vom face coaliție cu unul sau cu altul”. Exact acesta a fost mesajul, „noi suntem împreună”, dar eu nici nu cred că vor fi împreună, eu cred că ambalajul nu va fi formarea unei coaliții deschise între două partide. Dezavantajează Partidul Socialiștilor foarte mult, electoratul Partidului Democrat e OK, nu este o problemă, dar pentru socialiști asta va fi un mare minus în ceea ce ține de imaginea lor.”

Vitalie Călugăreanu: „De acord. Oricare din cele două puteri ar pactiza cumva cu Partidul Democrat ar avea de suferit foarte mult și sunt exemple în istoria nu prea îndepărtată. Orice partid îmbrățișat de democrați a eșuat, a suferit eșec politic, iar unii lideri ai acelor partide au ajuns și la pușcărie. De asta, eu cred că socialiștii se vor feri de o coaliție vădită, deschisă.”

Anatolie Golea: „Mai mult decât atât, unii deputați ar putea să nu intre. De exemplu, Ivan Ceban ar putea să rămână deasupra („над схваткой”/deasupra luptei, da, așa zicea), pentru că lui îi este juruit deja postul de primar de Chișinău și el chiar trebuie să se țină mai departe de pactizarea cu Partidul Democrat. Ar mai fi și alți membri ai Partidului Socialiștilor. Eu zic cu certitudine, deci două condiții, două precondiții absolut care se vor respecta și de aia președintele Dodon insistă pe aceste două condiții, el știe că ele vor fi respectate: 1. nu se vor cumpăra voturi la „puciok” și câte unul, așa cum s-a făcut în 2014, 2018 și 2. Partidul „Șor” va rămâne în opoziție, nu va intra la guvernare. Acestea sunt criterii principiale impuse inclusiv de partenerii de dezvoltare.”

Vitalie Călugăreanu: „Asta în cazul în care va exista o combinație între PD și PSRM.”

Anatolie Golea: „Da.”

Vitalie Călugăreanu: „Pentru că altminteri s-ar putea ca democrații, Vlad Plahotniuc să își asume cumva mandatele Partidului „Șor” și să încerce să mai găsească câteva.”

Anatolie Golea: „Asta ar fi fost în cazul în care avea nevoie doar de câteva, de 3, 4, 5 mandate. Atunci când 30+7 fac 37 și mai ai nevoie de minimum 15, minimum 15, zic, cineva se mai duce în Guvern și vei avea nevoie de 18-20, este prea mult și în cazul acesta nu are rost să te compromiți cu Șor, trebuie să găsești alte pârghii, pentru că accederea lui Șor în coaliția de guvernare pune cruce pe reluarea negocierilor cu Uniunea Europeană, pe finanțarea macrofinanciară...”

Vitalie Călugăreanu: „...și pe umbrela cu steluțe europene a Partidului Democrat.”

Anatolie Golea: „Exact, exact! Și în acest caz rămâi fără bani pentru patru ani, fără finanțarea externă, ceea ce este foarte grav în situația actuală.”

Vitalie Călugăreanu: „De acord.”

Europa Liberă: Deci, subiectele care mă preocupă pe mine și o să le urmărim împreună în continuare, nu ne uităm prea departe, nu ne uităm spre toamnă, ne uităm pe termen scurt: cum se va modifica sau în ce măsură se va păstra identitatea acestor 3+1 jucători ai scenei politice legislative, pentru că toți sunt forțați să-și adapteze identitatea, culorile, promisiunile la ceea ce impune jocul politic și, după mine, în situația cea mai dificilă sunt câștigătorii formali, pentru că socialiștii vor trebui în mare parte să-și schimbe retorica, să-și muște limba sau să-și rectifice declarațiile urmare a unor acțiuni.

Anatolie Golea: „Este calea „pro-Moldova”...”

Europa Liberă: Calea „pro-Moldova” atotîmpăciuitoare?

Anatolie Golea: „Da. Calea a patra.”

Europa Liberă: Democrații la fel vor trebui să fie mai îngăduitori, mai darnici, să mai împartă din puterea pe care o au și sarcina foarte dificilă o are sigur că opoziția ACUM-istă, care va trebui să impună o agendă. Și iată Vitalie Călugăreanu spune că deocamdată le reușește, chiar dacă Anatolie zice că sunt previzibili, dar în albia previzibilității...”

Anatolie Golea: „Vasile, o remarcă numai...”

Europa Liberă: Da.

Anatolie Golea: „Să nu excludem totuși varianta cu alegerile anticipate. Ea nu se exclude astăzi.”

Europa Liberă: Nu, nu, n-o excludem.

Anatolie Golea: „Mai ales că iarăși președintele Igor Dodon am văzut că încearcă să ajute Partidul Democrat, spunând că „dacă ajungem la anticipate, ar fi foarte bine ca ele să fie concomitent cu cele locale”.”

Vitalie Călugăreanu: „Și eu tare vreau să văd cum se întâmplă chestia aceasta, pentru că alegerile anticipate le stabilește președintele prin decret...”

Anatolie Golea: „...prin coordonare.”

Vitalie Călugăreanu: „...iar alegerile locale le stabilește Parlamentul.”

Anatolie Golea: „Vitalie, întâi Parlamentul numește data alegerilor locale, după care președintele semnează decretul.”

Vitalie Călugăreanu: „Dacă Dodon face chestia asta, lucrurile sunt clare și eu cred că alegătorii îi vor taxa.”

Anatolie Golea: „Lucrurile sunt clare pentru noi, la țară lucrurile, te asigur, nu sunt clare și varianta asta favorizează Partidul Democrat foarte mult. Acolo-s 700 de primari, favorizează.”

Europa Liberă: Am înțeles. Eu nu exclud anticipatele, dar zic, oricum, pe termen scurt vor trebui partidele astea să își păstreze machiajul politic și cea mai dificilă sarcină o are opoziția democrată, pentru că trebuie să impună o agendă, cât de cât să iasă din farvater-ul prestabilit de acești doi, dacă sunt într-adevăr jucători care deja au dat mâna și încearcă doar să facă ambalajul. Deci avem treabă multă...

Anatolie Golea: „Pe termen scurt, luăm pop-corn... Asta pentru săptămâna viitoare, cel puțin.”

Europa Liberă: Luăm pop-corn și, eventual, ceai. Vă zicem: pe curând!

XS
SM
MD
LG