Linkuri accesibilitate

Ce angajamente ar trebui să-și asume viitorul primar de Chișinău


Primăria orașului Chișinău
Primăria orașului Chișinău

Creșe pentru copii, spații publice şi transport accesibile persoanelor cu nevoi speciale, cartiere iluminate şi mai sigure pentru cetățeni, între altele.

Programele electorale ale candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău sunt, în mare parte, generaliste și lipsite de soluţii. La această concluzie au ajuns mai multe organizații neguvernamentale care au analizat programele candidaților şi le-au propus o listă cu angajamente pe care ar trebui să și le asume viitorul primar. Propunerile vizează în special interese tinerilor, ale persoanelor cu dizabilităţi şi ale vârstinicilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00
Link direct

Creșe pentru copii, spații publice şi transport accesibile persoanelor cu nevoi speciale, cartiere iluminate şi mai sigure pentru cetățeni, centre multifuncționale pentru vârstnici şi pentru tineri sunt doar câteva din cele 11 angajamente adresate pretendenților la fotoliul de primar al capitalei. Activiştii civici mai propun dublarea numărului secţiilor de recuperare şi reabilitare pentru categoriile social vulnerabile şi finanţari din bugetul municipal pentru asistenţi personali şi pentru servicii de îngrijire medicală la domiciliu.

Consultanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alina Andronache spune că aceste angajamente reflectă soluții la problemele reale cu care se confruntă locuitorii capitalei şi că sunt de natură să reducă inegalităţile şi să sporească incluziunea în capitală:

„Toate angajamentele pe care le-am inclus considerăm că vor schimba considerabil viaţa oamenilor şi locuitorilor din municipiul Chişinău pentru că prevăd nişte soluţii fezabile care vor îmbunătăţi Chişinăul, îl vor face mai frumos, mai prietenos, mai incluziv. Asta îşi doresc şi candidaţii. Sperăm că ei vor ţine cont de aceste angajamente, şi le vor asuma.”

Lista angajamentelor a fost transmisă celor 12 pretendenți la fotoliul de primar. Niciunul dintre ei nu a comentat deocamdată aceste propuneri. O bună parte dintre ele le-am regăsit însă, într-o formă sau alta, în programele electorale ale favoriților cursei. Bunăoară, socialistul Ion Ceban promite în programul său să instaleze 20 de ascensoare accesibile persoanelor cu dizabilități în clădiri publice, inclusiv în Primărie, 50 de rampe de acces şi 20 de semafoare sonore. Ceban mai făgăduiește 150 de terenuri de joacă şi tot atâtea terenuri sportive în curţi. Măsuri de susţinere a tinerilor, copiilor şi persoanelor cu nevoi speciale primite şi liderul PPDA, Andrei Năstase. În programul său electoral se vorbeşte despre deschidere de noi grădinițe şi creşe, salarii majorate pentru profesori, infrastructură şi transport public adaptate necesităților persoanelor cu mobilitate redusă şi rampe în instituţiile medicale. Năstase mai promite un sistem „inteligent” de iluminare stradală, o prioritate care se regăseşte şi în lista angajamentelor formulate de ONG-uri. Modernizarea iluminatului public este inclusă şi în programul independentei Silvia Radu. Nu am regăsit în el însă promisiuni care ar face mai prietenoasă capitala persoanelor cu nevoi speciale sau vârstnicilor şi nici servicii pentru copii şi tineri.

Întrebare e însă în ce măsură propunerile activiştilor civici sau promisiunile candidaţilor sunt realizabile ţinând cont că viitorul învingător al scrutinului va fi ales doar pentru un an. Şanse ca toate promisiunile electorale să devină realitate sunt minime, constata într-un recent studiu expertul Ion Tăbîrţă de la Institutul Viitorul, care s-a uitat mai atent peste promisiunile economice ale candidaţilor:

„În această campanie vor prevala disputele politice. Programele economice, cât de bune nu ar fi ele trebuie să înţelegem că la moment ele nu pot fi realizate. Adevărata miză a actorilor politici o reprezintă alegerile parlamentare. În dependenţă de ele va fi reconfigurată puterea politică în Republica Moldova. Reieşind din reconfigurarea politică a viitoarei puteri, vom şti mai exact care va fi relaţia dintre autoritatea publică centrală, adică Guvernul Republicii Moldova, şi autoritatea publică locală a mun. Chişinău.”

Tramvaie accelerate care ar lega toate sectoarele capitalei, zeci de mii de noi locuri de muncă sau investiţii de cinci miliarde de euro sunt doar câteva dintre promisiunile economice ale candidaților la primărie, care nu au explicat însă dacă aceste măsuri populiste, cum le numesc experţii, ar avea şi acoperire financiară.

XS
SM
MD
LG