Linkuri accesibilitate

Ce contează mai mult: Covid sau alegerile prezidenţiale?


Președintele Igor Dodon și ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov la memorialul „Capul de pod Șerpeni” , 23 august 2020.

Realitatea (pandemică și electorală) cu amănuntul, văzută de scriitorul Iulian Ciocan.

Ce contează mai mult: Covid sau alegerile prezidenţiale?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Prin lunile aprilie-mai, politicienii moldoveni erau niţel nemulţumiţi de faptul că alegerile prezidenţiale fuseseră eclipsate de Covid. Toţi vorbeau atunci despre Covid. Acum însă, deşi numărul infectaţilor creşte vertiginos, cetăţenii plictisiţi de virus şi de „botniţe” vor mai mult spectacole politice. Aşa că alegerile prezidenţiale au ieşit din conul de umbră şi politicienii se simt din nou vajnici, importanţi, se vor făuritori de ţară şi deschizători de drumuri. Să fie sănătoşi!

Mă uit la unii făuritori de ţară, invitaţi în studiouri pentru interviuri, şi înţeleg imediat că aceştia ar vorbi toată ziulica numai despre politică şi despre alegeri. Virusul le repugnă şi le cam strică socotelile. De la virus ce dividende politice pot avea? E şi periculos să vorbeşti despre virus într-o societate scindată în care 50% vor să poarte măşti, iar alte 50% le urăsc. În schimb, acum, cînd Covid face ravagii, poporul s-a întors cu faţa spre alegeri. Alegerile sunt un subiect important care le place şi celor cu măşti, şi celor fără măşti. Aşa că făuritorii ne bombardează cu reflecţii despre alegeri şi candidaţi.

Mărturisesc că nu mi-a plăcut niciodată instituţia prezidenţială din RM. Mi se pare o risipă de bani să menţii această instituţie. Nu mi-au plăcut nici preşedinţii pe care i-a avut RM: Snegur, Lucinschi, Voronin, Timofti, Dodon. Aceştia au fost fie nomenclaturişi sovietici, fie oameni de modă veche. De aceea, nici alegerile prezidenţiale nu-mi provoacă un interes mare. Multă vânzoleală şi sloganuri frumoase în campaniile electorale după care urmează implacabil o activitate ale cărei roade sunt pipernicite.

Şi mai e ceva. Aştept ani de zile ca în buletinele de vot să apară opţiunea „Împotriva tuturor”. Cînd, stimabililor, va apărea opţiunea asta?

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG