Linkuri accesibilitate

Ce este „formula Steinmeier”? (VIDEO)


Localnici traversând un pod care a fost distrus în timpul luptelor, sub supravegherea militarilor. Stația Luhansk, 25 septembrie 2019
Localnici traversând un pod care a fost distrus în timpul luptelor, sub supravegherea militarilor. Stația Luhansk, 25 septembrie 2019

Președintele ucrainean a ținut să precizeze că nu va face nicio concesie care ar depăși „liniile roșii”.

Recent, mai precis pe 1 octombrie seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut a doua conferință de presă din tânărul său mandat pentru a anunța că sprijină „formula Steinmeier” pentru rezolvarea conflictului armat din estul Ucrainei, care a produs deja, din 2014, peste 13 mii de morți.

Ce este „formula Steinmeier”?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct


O decizie care a doua zi a ținut prima pagină a ziarelor și a fost în topul tuturor dezbaterilor televizate, relatează corespondenții Europei Libere la Kiev. Și a provocat dezbateri aprinse între politicieni, dezbateri care se vor prelungi încă mult timp.

Ce este „formula Steinmeier”? În septembrie 2014 și după aceea, în februarie 2015, Ucraina și Rusia au semnat în Belarus, după negocieri mediate de Germania, Franța și OSCE, două înțelegeri menite să pună capăt luptelor din regiunile separatiste din estul Ucrainei. Așa-numitele acorduri de la Minsk.

Acordurile prevăd ca ambele părți - armata ucraineană și separatiștii pro-ruși, sprijiniți activ de Moscova, - să-și retragă armamentul și trupele; Kievul ar urma să-i amnistieze pe acei luptători separatiști care nu au comis crime grave; Ucraina ar urma să reia controlul asupra graniței sale estice cu Rusia, dar și să organizeze alegeri locale în Donbas, respectiv să acorde regiunii o anumită formă de autonomie.


Acordurile de la Minsk au dus la reducerea intensității luptelor de când au fost semnate, dar nu și la încheierea conflictului. Unul din motive fiind că au fost formulate mult prea vag și în grabă, sub presiunea luptelor intense care continuau să facă victime. Din acest motiv, fiecare parte a putut reinterpreta prevederile cum i-a convenit. Mai mult, de la bun început au apărut disensiuni privind ordinea în care ar urma să fie puse în practică diversele măsuri din acorduri.

Așa că în 2016 a intervenit ministrul de externe german Fank-Walter Steinmeier, între timp președintele Germaniei, cu o formulă simplificată. Un fel de „mod de utilizare” a acordurilor sau „formula Steinmeier”.

Aceasta formulă precizează că în regiunile separatiste urmează să fie organizate alegeri, în baza legislație ucrainene și controlate de OSCE. Dacă OSCE consideră alegerile corecte și libere, atunci se trece la formularea unui statut de autonomie pentru regiunile separatiste, iar Kievul reia controlul asupra graniței sale estice.


Care este poziția lui Zelenski? Președintele ucrainean a ținut să precizeze cum vede el aplicarea „formulei Steinmeier”: alegerile vor fi organizate numai în baza legislației ucrainene și numai după ce Rusia își retrage trupele (pe care neagă că le-ar avea), iar Ucraina reia controlul asupra graniței estice. „Nu o să organizăm alegeri în bătaia armelor și nici cât acolo mai sunt trupe străine”, a declarat Zelenski la conferința de presă.

Parlamentul va discuta în viitor statutul de autonomie al regiunilor separatiste, a mai declarat Zelenski, dar nu va face nicio concesie care ar depăși „liniile roșii”, adică ar fi inacceptabilă sau ar fi „o capitulare”.

Zelenski a precizat însă că acordul Ucrainei pentru această „formulă Steinmeier” face posibil un summit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, cancelara Germaniei Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, care ar putea pune, în fine, capăt luptelor. Data acestui summit ar putea fi anunțată în scurt timp, a mai declarat Zelenski.


De ce sprijină Rusia „formula Steinmeier”? Pentru că include următoarea secvență: alegeri locale în Donbas, urmate de negocieri privind un anumit statul de autonomie, sunt de părere analiștii. Până acum, președintele rus Vladimir Putin a refuzat să se întâlnească cu Zelenski, pe motiv că Ucraina nu a acceptat organizarea de alegeri în regiunile estice. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a salutat anunțul președintelui ucrainean fără a comenta faptul că Zelenski ceruse retragerea trupelor rusești sau revenirea graniței estice sub controlul Kievului.

Reacția publicului, în Ucraina, a fost amestecată: marea majoritatea este obosită de războiul din estul țării, iar popularitatea noului președinte se bazează și pe faptul că a promis să pună capăt luptelor. Mai mult, douătreimi nu știu ce înseamnă „formula Steinmeier”. Ceea ce nu însemnă însă că o vor sprijini, în momentul în care o vor înțelege.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG