Linkuri accesibilitate

Ce faci dacă avionul a luat foc?


Partea arsă a avionului Aeroflot Sukhoi Superjet 100 după catastrofa de pe aeroportul Șeremetievo la Moscova, 6 mai 2019
Partea arsă a avionului Aeroflot Sukhoi Superjet 100 după catastrofa de pe aeroportul Șeremetievo la Moscova, 6 mai 2019

Interviu cu o fostă însoțitoare de bord „Aeroflot” despre procedura de evacuare.

Un avion de pasageri rusesc, de tip Suhoi Superjet 100, a fost cuprins de flăcări la aterizarea de urgență pe aeroportul Șeremetievo, de la Moscova. Au murit 41 de oameni. Anchetatorii au în vedere trei ipoteze privind cauzele accidentului: insuficienta calificare a pilotului, defecțiuni de echipamente și vremea rea.

Irina Ierusalimskaia, fostă însoțitoare de bord „Aeroflot”, a lucrat în compania aeriană timp de 28 de ani. În 2017, a pornit un proces împotriva angajatorului său. Procesul a vizat introducerea unor reguli nescrise, care discriminează însoțitorii de zbor, din cauza vârstei, aspectului fizic și greutății. Într-un interviu pentru Current Time, Ierusalimskaia a povestit cum „Aeroflot” pregătește însoțitorii de bord pentru situații de urgență și ce ar trebui să facă pasagerii în caz de incendiu.

Current Time: Cum sunt instruiți însoțitorii de bord în caz de urgență? Cum ar trebui să acționeze? Ce trebuie să facă pentru a salva cât mai mulți oameni?

Irina Ierusalimskaia: După ce am lucrat în „Aeroflot” timp de 20 de ani, pot spune că se acordă o atenție maximă pregătirii personalului. Pregătirea este la cel mai înalt nivel. În fiecare an, însoțitorii de bord exersează nu doar în teorie, ci și pe simulatoare. Există un complex special de instruire, unde sunt simulate toate aceste situații.

Totul are loc în cele mai realiste condiții - fum, aterizare dură. Membrii echipajului îndeplinesc toate sarcinile automat. Fiecare însoțitor este 100% pregătit pentru orice situație, pornind de la depresurizare și terminând cu o aterizare de urgență.

Current Time: Cât de des au loc aceste instruiri?

Irina Ierusalimskaia: O dată pe an, dar sunt foarte complexe.

Current Time: Aceste situații sunt simulate pe diferite tipuri de aeronave?

Irina Ierusalimskaia: Desigur. În funcție de tipul aeronavei, numărul de ieșiri de urgență este diferit, însă procedurile sunt standard pentru orice aeronavă. Sunt simulate diferite situații: în timpul depresurizării, există o procedură, în timpul unui incendiu – o altă procedură, în timpul unei evacuări, este urmat al treilea scenariu. Dacă o persoană nu trece mai multe etape de selecție, nu trece examenul, ea pur și simplu nu va deveni membru al echipajului.

Echipajele repetă instrucțiunile înaintea fiecărui zbor, însoțitorul de zbor senior verifică pregătirea teoretică. Este foarte dur. La briefing-ul de dinaintea zborului, se pun întrebări specifice. Dacă o persoană nu știe răspunsul, pur și simplu nu i se permite să urce la bordul aeronavei.

Current Time: Ce se întâmplă dacă oamenii încep să-și strângă lucrurile în timpul evacuării?

Irina Ierusalimskaia: Evacuarea are loc fără colectarea bagajelor de mână – este o regulă scrisă în toate regulamentele, urmată de toate companiile aeriene din lume. Atunci când există o amenințare la adresa vieții, a siguranței oamenilor, nici nu se pune problema bagajului.

Este lansată comanda: „Lăsați totul, spre ieșire!”

Niciun fel de bagaje sau valize, deoarece timpul de evacuare este limitat la 90 de secunde. Această durată nu este o invenție, este bazată pe experiența mondială. Și nu, un avion nu arde în 90 de secunde. Atâta timp pot respira pasagerii înainte să se intoxice.

Current Time: Suntem conștienți de faptul că oamenii cuprinși de panică se comportă diferit. Ce se întâmplă atunci când o persoană nu vrea să lase valiza sau geanta? Cum ar trebui să acționeze echipajul?

Irina Ierusalimskaia: Este uluitor pentru mine că oamenii, în loc să fugă și să se salveze, se gândesc la niște valize. Scopul nu este să vă salvați valiza, ci să vă salvați pe voi și să-i lăsați pe alții să iasă afară.

Însoțitorii de bord, desigur, nu vor smulge valiza. Nimic nu e mai periculos decât panica și incediul la bordul aeronavei. Dacă nu ai cauzat panică, ești pe drumul spre succes.

O să vă dau un exemplu din practică. Anul 2001, zborul Moscova - Dubai, avionul IL-86, la fel, o aterizare de urgență, cu incendierea aeronavei. Capacitatea avionului este de peste 300 de pasageri. Pasagerii din rândurile din spate au panicat.

Există o regulă: înainte de a începe evacuarea, trebuie să vă asigurați că aveți voie să deschideți ușile. Însoțitorii care se aflau în spatele avionului nu au permis deschiderea ușii din cauza incendiului din afară. În acel caz evacuarea a avut loc extrem de rapid și nimeni nu a murit.

Comanda standard sună așa: „Lăsați totul, spre ieșire!” Însoțitorii de bord repetă acest ordin în continuu. Sarcina pasagerilor este să facă ceea ce spune echipajul.

Vreau să spun că în timpul accidentului Suhoi de pe Șeremetievo, însoțitorii de zbor au acționat corect. Este o catastrofă, este imposibil să prezici cum va evolua situația la bord. Deoarece însoțitorii de bord sunt persoane instruite, ele au făcut tot ce au putut pentru a-i ajuta pe pasageri să părăsească avionul cât mai curând posibil.

Există oameni convinși că însoțitorii sunt niște chelneri și numai atunci când apare o situație de urgență, înțeleg că însoțitorii le pot salva viața. Înainte de zbor, fiecare persoană trebuie să înțeleagă că însoțitorul nu repetă instrucțiunile de securitate la bord pur și simplu, pentru a pune o bifă undeva. Trebuie să fii gata să urmezi ceea ce ți se va spune. Credeți-mă, e jumătate din succes.

Current Time: De ce au murit atât de mulți pasageri?

Irina Ierusalimskaia: Nu aș trage concluzii pripite. O comisie specială va investiga foarte atent totul. Nu știm ce s-a întâmplat cu adevărat, putem doar presupune, de aceea i-aș avertiza pe toți să nu tragă concluzii pripite. Cred că însoțitorii de zbor au făcut tot posibilul pentru a salva oamenii.

Current Time: Cât de diferită este aeronava Suhoi Superjet? Este procesul de evacuare diferit față de alte aeronave?

Irina Ierusalimskaia: Superjet este un avion bun, am zburat mult cu el. Totul este standard acolo. Aceleași uși, aceleași scări. Avionul poate fi uriaș, poate avea zece ieșiri și doar una să fie funcțională. Ușile se pot bloca din cauza aterizării dure, a deformării avionului. Nimeni nu știe câte ieșiri vor putea fi folosite. Nu erau atât de mulți pasageri în Suhoi. În acest caz, aveau două uși. Ușile din spate nu puteau fi deschise din cauza incendiului.

XS
SM
MD
LG