Linkuri accesibilitate

Ce opțiuni are Donald Trump în Siria?


Donald Trump și noul său consilier pentru securitate John Bolton la întâlnirea cu liderii militari, la Casa Albă, 9 aprilie 2018

Casa Albă a anunțat că președintele analizează „răspunsul american” la presupusul atac cu arme chimice din apropiere de Damasc.

Presedintele Trump si-a anulat o preconizata vizita in America Latina, motivul invocat fiind situatia din Siria. Se pare insa ca adevarul motiv este faptul ca presedintele Trump analizeaza situatia creata dupa ce FBI a descins la locuinta si biroul avocatului sau personal, cu mandate de perchezitie. Presedintele se gindeste pe cine sa concedieze si intre timp dezbaterea cu privire la Siria continua.

Luni a avut loc o sedinta la Casa Alba, care urma sa fie prezidata de noul sef al consilierilor pentru securitate nationala, John Bolton, dar pe neasteptate si-a facut aparitia vice-presedintele Pence. Interpretarile au fost diferite. Fie ca si-a dorit sa-l eclipseze pe Bolton, in prima sa zi de lucru la Casa Alba. Fie ca Pence a vrut sa participe, pentru ca administratia are nevoie de o voce matura si responsabila.

Dupa atacul cu arme chemice din Siria, Trump a spus ca Bashar al-Asad va plati un pret greu. Dar el stie ca atacuri aeriene impotriva Damascului ar putea ucide militari rusi si crea o situatie internationala dificila.

Consilierii sai se ghideaza dupa ce s-a intimplat cu un an in urma cind Donald Trump a ordonat o riposta militara dupa un atac similar, cu arme chimice, care a facut victime civile in Siria. Experti spun ca ordonind acel atac, presedintele Trump s-a vazut in situatia lui Barack Obama, care insa a amenintat doar cu represalii militare, dar nu a facut-o.

Trump creind precendentul anul trecut, a creat si asteptari. Si are acum o echipa de securitate nationala cu multe fete noi. El s-a consultat cu consilierii sai, dar si cu presedintele Frantei, Emmnuel Macron, si premierul britanic, Theresa May.

Se pare ca ministrul apararii, James Mattis se impotriveste unor masuri simbolice si intreaba ce doresc Statele Unite in Siria si daca au mijloace sa indeplineasca acele obiective. Este posibil ca Mattis sa aiba in vedere si ca exista riscul unui angajament militar in Peninsula Corea si de aceea evita dispersarea fortelor americane. Dar sint si apropiati ai presedintelui care-l sfatuiesc sa actionize cu mai multa forta decit data trecuta.

XS
SM
MD
LG