Linkuri accesibilitate

Ce prevăd articolele 4 și 5 ale Tratatului NATO și când pot fi activate


Militari germani la baza Grupului de luptă al NATO din Rukla, Lituania, 25 august 2017.
Militari germani la baza Grupului de luptă al NATO din Rukla, Lituania, 25 august 2017.

O rachetă de „fabricație rusească” a căzut marți după-amiază în satul polonez Przewodów, situat la opt kilometri de granița cu Ucraina. Autoritățile poloneze au anunțat că două persoane au murit. Cauza probabilă a fost apărarea antiaeriană ucraineană, spune NATO.

Guvernul Poloniei a demarat o anchetă pentru a stabili proveniența rachetei, iar președintele american Joe Biden declarase în baza informațiilor preliminare că „este puțin probabil” ca racheta să fi fost trasă din Rusia, lucru spus de Moscova de la bun început.

Bănuiala inițială era că fusese vorba o rachetă rusească rătăcită, dar miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și președintele Poloniei Andrzej Duda au spus că nu a fost vorba de un atac deliberat, ci de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, care cel mai probabil a urmărit una dintre cele circa 100 de rachete rusești lansate marți.

În orice caz, este pentru prima dată în cele aproape nouă luni ale războiului din Ucraina când un teritoriu NATO este lovit de o rachetă lansată de una dintre cele două părți implicate în conflict, ridicând semne de întrebare cu privire la extinderea conflictului.

Scenariul unui atac al Rusiei, fie și din greșeală, a readus în discuție Articolul 5 al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, despre apărarea colectivă, însă guvernul de la Varșovia a invocat Articolul 4, pentru discuții de urgență cu privire la răspunsul Alianței.

Articolul 4

  • Ce conține articolul 4 al Tratatului NATO? Este un apel la consultări între aliați în fața unei amenințări la adresa securității, permițând mai mult timp pentru a determina ce măsuri trebuie luate. Articolul 4 stipulează că „părțile se vor consulta ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea uneia dintre părți este amenințată”.
  • A mai fost activat Articolul 4 până acum? Articolul 4 a fost invocat de șapte ori de la înființarea NATO. Ultima oară a fost chiar în luna februarie, după invazie, când Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, România și Slovacia l-au folosit pentru a organiza mai multe reuniuni. Statele membre nu sunt obligate să acționeze în cazul în care Articolul 4 este invocat, deși deliberările ar putea duce la o decizie de a întreprinde o acțiune comună a NATO. Turcia, de exemplu, a invocat Articolul 4 în 2015, după ce cel puțin 30 de persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaș cu bombă în apropierea graniței sale cu Siria. Guvernul turc a declarat atunci că dorește să își informeze aliații cu privire la măsurile pe care le ia ca răspuns la atac.

Articolul 5

  • Ce conține articolul 5 al Tratatului NATO? Articolul 5 al tratatului este cel mai cunoscut dintre ele și este cel care stă la baza Alianței: apărarea colectivă. Acest articol prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor, ceea ce ar putea declanșa deliberările privind un potențial răspuns militar. Articolul 5 mai prevede că „orice astfel de atac armat și toate măsurile luate ca urmare a acestuia sunt raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri încetează atunci când Consiliul de Securitate a luat măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale”.​
  • A fost activat Articolul 5 până acum? El a fost activat o singură dată în istorie, după atacurile teroriste asupra Statelor Unite din 11 septembrie 2001, ca un act de solidaritate. Potrivit NATO, conceptul strategic al Alianței din 1999 identificase deja terorismul ca fiind unul dintre riscurile care afectează securitatea țărilor membre. Răspunsul Alianței după atacurile teroriste din septembrie 2001 a făcut ca NATO să se angajeze activ în lupta împotriva terorismului, să lanseze primele sale operațiuni în afara zonei euro-atlantice și să înceapă o transformare profundă a capacităților sale.
Liderul Al Qaeda, Osama bin Laden, a fost ucis într-un schimb de focuri cu forțele americane în Pakistan, pe 1 mai 2011, punând capăt unei vânători mondiale de aproape 10 ani a creierului atacurilor din New York și Washington.
Liderul Al Qaeda, Osama bin Laden, a fost ucis într-un schimb de focuri cu forțele americane în Pakistan, pe 1 mai 2011, punând capăt unei vânători mondiale de aproape 10 ani a creierului atacurilor din New York și Washington.
  • Cum este invocat propriu-zis Articolul 5? În urma unui atac asupra unui stat membru are loc o reuniune a tuturor membrilor pentru a stabili dacă sunt de acord să considere că este vorba despre o situație prevăzută la Articolul 5. Nu există o limită de timp în ceea ce privește durata acestor consultări, iar experții spun că limbajul este suficient de flexibil pentru a permite fiecărui membru să decidă cât de departe să meargă cu răspunsul său.
  • Ce sunt măsurile de apărare colectivă? Separat, fără activarea clauzei din Articolul 5, NATO a luat măsuri de apărare colectivă în mai multe rânduri. La cererea Turciei, în trei ocazii, NATO a pus în aplicare măsuri de apărare colectivă: în 1991, prin desfășurarea de rachete Patriot în timpul Războiului din Golf; în 2003, prin acordul privind un pachet de măsuri defensive și desfășurarea operațiunii „Display Deterrence” în timpul crizei din Irak; în 2012, ca răspuns la situația din Siria, prin desfășurarea de rachete Patriot.
  • Poate războiul din Ucraina declanșa Articolul 5? Nu, pentru că Ucraina nu face parte din Alianța Nord-Atlantică. Statele Unite și alte state NATĂ ajutată Kievul cu tehnică militară, cu sprijin financiar și diplomatic. Orice fel de acțiune a Rusiei, fie intenționată, fie accidentală, în preajma flancului estic al NATO ridică un risc de extindere a războiului prin atragerea directă a altor țări în conflict. În acest sens, încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, președintele american Joe Biden a declarat că Washingtonul își va respecta angajamentele asumate în temeiul articolului 5 pentru apărarea partenerilor din NATO. „America este pe deplin pregătită, împreună cu aliații noștri din NATO, să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Fiecare centimetru”, a declarat Joe Biden.
Joe Biden: SUA vor apăra fiecare centimetru al țărilor NATO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:55 0:00
  • Câte articole are Tratatul Nord-Atlantic? Tratatul Nord-Atlantic este un tratat de apărare semnat la Washington pe 4 aprilie 1949 și are 14 articole. Acestea au prevederi care variază de la menținerea stării de pace și de libertate, promovarea condițiilor de stabilitate și bunăstare pentru oameni și respectarea statului de drept, până la definirea teritoriilor cărora li se aplică Articolul 5.
Surse: NATO, Reuters. Articol adaptat, preluat de la Europa Liberă Romînia.
XS
SM
MD
LG