Linkuri accesibilitate

Ce prevede parteneriatul de securitate cu UE semnat astăzi de R. Moldova


Potrivit ciornei documentului, UE ar urma să sprijine mai mult Moldova la paza frontierelor, inclusiv pentru combaterea migrației ilegale și a traficului de oameni, ca și a criminalității organizate și contrabandei cu armament.
Potrivit ciornei documentului, UE ar urma să sprijine mai mult Moldova la paza frontierelor, inclusiv pentru combaterea migrației ilegale și a traficului de oameni, ca și a criminalității organizate și contrabandei cu armament.

O delegație guvernamentală moldoveană condusă de premierul Dorin Recean și viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a semnat marți, 21 mai, la Bruxelles, un Parteneriat în domeniul de Securitate și Apărare între R. Moldova și Uniunea Europeană.

Într-o postare pe X, fostul Twitter, șeful politicii externe UE, Josep Borrell, a scris la scurt timp după semnarea documentului că Republica Moldova este prima țară care a semnat un parteneriat în domeniul securității și apărării cu UE.

„Acest parteneriat va întări reziliența țării. Va permite abordarea comună a provocărilor de securitate, va face angajamentul nostru mai eficient și va explora noi domenii de cooperare”, a adăugat Borell.

Într-o ciornă a documentului, văzută de Europa Liberă Moldova, se arată printre altele că în viitor Moldova ar putea participa, dacă va dori, la noua structură de reacție europeană față de crize din vecinătatea ei, numită Rapid Deployment Capacity, ca și la exerciții militare ale UE.

Alte domenii de cooperare pomenite sunt apărarea civilă, schimbul de informații extins, combaterea amenințărilor cibernetice, ajutorarea Moldovei să-și promoveze interesele în foruri internaționale, inclusiv la ONU.

Este menționată de asemenea posibilitatea ca Moldova să participe la proiecte UE în domeniul industriei apărării și la achiziții comune de armament în cadrul blocului cu 27 de membri ca un fel de „invitată”, dat fiind că deocamdată este doar candidată la aderare.

UE ar urma să sprijine mai mult Moldova la paza frontierelor, inclusiv pentru combaterea migrației ilegale și a traficului de oameni, ca și a criminalității organizate și contrabandei cu armament.

Noua înțelegere vine după o serie de alți pași comuni făcuți de Moldova și UE în domeniul securității și apărării, mai ales în lumina războiului declanșat de Rusia în Ucraina vecină prin invazia pe scară largă din februarie 2022.

În ciorna acordului ce urmează să fie semnat marți se menționează printre altele că noua Strategie de Securitate Națională, adoptată de parlamentul de la Chișinău în decembrie 2023 (aceeași care identifica drept principala amenințare externă Rusia), menționează aderarea la UE ca unul din principalele obiective ale țării și cooperarea extinsă cu UE și alți parteneri și aliați în abordarea „provocărilor transnaționale”.

Pe 5 aprilie curent, Consiliul Uniunii Europene a aprobat un nou ajutor, în valoare de 41 de milioane de euro, pentru dezvoltarea capabilităților de apărare ale R. Moldova, prin intermediul Instrumentului european pentru pace.

Pachetul prevede asigurarea cu echipamente pentru: mobilitate, supraveghere aeriană și logistică.

Exceptând asistența stipulată mai sus, până în prezent, UE a aprobat un ajutor financiar, pentru dezvoltarea capabilităților de apărare ale R. Moldova, în valoare de 87 de milioane de euro.

La 24 aprilie 2023, Uniunea Europeană a lansat misiunea de parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC).

Obiectivul declarat al acestei misiuni civile este de a spori reziliența sectorului de securitate al acestei țări în gestionarea crizelor, contracararea amenințărilor hibride, securitatea cibernetică, contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor, precum și a ingerințelor străine. (M. Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG