Linkuri accesibilitate

Ce s-a întâmplat în Vuhledar? O bătălie care arată problemele militare majore ale Rusiei


Tancuri rusești avariate în apropiere de Vuhledar după o tentativă de atac asupra orașului la începutul acestei luni.
Tancuri rusești avariate în apropiere de Vuhledar după o tentativă de atac asupra orașului la începutul acestei luni.

După mai bine de două săptămâni de confruntare majoră între forțele ruse și ucrainene, apar încet-încet detalii cu privire la ceea ce s-a întâmplat exact la începutul acestei luni în micul oraș minier din sud-estul Ucrainei.

Potrivit unei relatări, aproape trei duzini de tancuri și vehicule blindate rusești au fost reduse la o grămadă de fiare contorsionate. Potrivit altuia, este posibil ca până la 500 de soldați ruși să fi fost uciși. Rudele soldaților dintr-o unitate militară fac schimb frenetic de mesaje text și postări pe rețelele de socializare, încercând să îi localizeze pe cei dragi.

La mai bine de două săptămâni de la o confruntare majoră între forțele ruse și ucrainene, apar încet-încet detalii despre ce s-a întâmplat exact în Vuhledar la începutul acestei luni.

Potrivit oficialilor serviciilor secrete ucrainene și occidentale, dar și bloggerilor militari ruși și ucraineni, fotografiilor din satelit și altor surse deschise, mai multe companii de infanterie marină rusă și alte unități au suferit pierderi catastrofale în efortul de a captura orașul din regiunea Donețk - pentru a doua oară din noiembrie.

Echipajele ucrainene instruite în regim accelerat să lucreze cu tancurile Leopard
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:57 0:00

„Dacă aceasta nu este o crimă de război, atunci ce este o crimă de război?”scria pe un canal rusesc de pe Telegram, cunoscut pentru legăturile sale cu grupul de mercenari Wagner, într-o postare care a prezentat fotografii aeriene ale devastării, fotografii aparent făcute de Ucraina.

Iată ce trebuie să știți despre bătălia pentru Vuhledar și ce spune aceasta despre capacitatea de luptă a Rusiei la un an de la invazia în Ucraina.

Deci, ce reprezintă acest oraș?

Situat la mai puțin de doi kilometri nord de orașul Pavlivka, Vuhledar este un oraș minier care avea o populație de 14.000 de locuitori înainte de invazie. E un oraș cu blocuri de apartamente în stil sovietic, monotone, ridicate pe un platou fără denivelări și deschis.

Forțele rusești controlează Pavlivka de prin noiembrie 2022, după ce unități, inclusiv din Brigada 155 de infanterie navală a Flotei Pacificului, au condus o ofensivă pentru a-l recuceri de la trupele ucrainene care îl ocupaseră cu câteva luni mai devreme.

Unitățile navale au suferit pierderi atât de mari încât un grup de pușcași marini a publicat o scrisoare deschisă adresată guvernatorului regiunii Primorie din Orientul Îndepărtat al Rusiei, unde se află unitatea de care aparțin. Scrisoarea, publicată pe " target="_blank">un cunoscut canal Telegram al armatei ruse, îi critică pe comandanți, spunând că 300 de soldați au fost uciși, răniți sau au dispărut în patru zile, iar jumătate din echipamentul brigăzii a fost distrus.

La 14 noiembrie, Ministerul rus al Apărării susținea că orașul se află sub controlul Rusiei. După aceea, linia frontului dintre Pavlivka și Vuhledar a rămas mai mult sau mai puțin stabilă până la sfârșitul lunii trecute, când forțele rusești au început să facă o nouă încercare

De ce vrea Rusia să controleze Vuhledar?

Motivul pentru care Rusia pare să râvnească la Vuhledar este altitudinea la care este situat. Elevația relativ mare a orașului îl face potrivit amplasării sistemelor de artilerie și de rachete, pentru a amenința nu doar Pavlivka, ci și autostrada est-vest T-0509, care duce la o autostradă mai mare ce leagă portul Mariupol de marele oraș Donețk.

De asemenea, pune în pericol o linie feroviară majoră care poate fi folosită pentru realimentarea trupelor din Donețk și Mariupol, dar și pentru a expedia provizii spre vest către Zaporojie, care se află sub control rusesc.

Unii analiști militari au speculat că Zaporojie ar putea fi punctul central al unei contraofensive ucrainene planificate

Ce s-a întâmplat mai exact în Vuhledar?

Începând cu ultima săptămână din ianuarie, după săptămâni de zvonuri privind acumularea de forțe rusești în district, unitățile rusești au atacat din nou Vuhledar - unități din brigada 155, precum și Brigada 40 de infanterie navală, cu baza în peninsula Kamchatka din Pacific. O unitate de soldați mobilizați din regiunea Tatarstan a participat, de asemenea, la atac.

Nu a mers bine.

Până la sfârșitul primei săptămâni din februarie, ofensiva rusă se pare că s-a blocat.

Potrivit lui Rybar, un canal Telegram despre care se crede că are o relație strânsă cu Ministerul rus al Apărării, comandanții ruși au încercat apoi un asalt pe flancuri dinspre nord, eșuând în fața ferocelor tiruri ale artileriei ucrainene, a atacurilor cu drone de la înălțime și a împrejurimilor puternic minate ale orașului.

Conform estimărilor Statului Major General al Ucrainei, Rusia a pierdut cel puțin 130 de vehicule blindate, inclusiv 36 de tancuri, deși unii observatori susțin că aceste cifre sunt, probabil, exagerate.

Un soldat ucrainean trage cu mortiera spre trupele rusești de pe poziție pe linia frontului de lângă Vuhledar, 11 februarie.
Un soldat ucrainean trage cu mortiera spre trupele rusești de pe poziție pe linia frontului de lângă Vuhledar, 11 februarie.

Dar postările de pe Telegram, înregistrările video și fotografiile aeriene de pe câmpurile de lângă Vuhledar arată că armata rusă a înregistrat pierderi majore de echipament, estimate între 20 și 40 de tancuri și alte vehicule.

Într-un interviu acordat site-ului rusesc 7x7 publicat la 13 februarie, un bărbat identificat ca fiind membru al Companiei a 3-a din Brigada 155 a declarat că doar opt membri ai unității au supraviețuit asaltului și că este posibil ca până la 500 de soldați să fi fost uciși în total.

„Cei care au supraviețuit sunt considerați dezertori”, a declarat soldatul anonim. „Ar fi fost mai bine dacă aș fi fost capturat și nu m-aș mai fi întors niciodată. Starea de spirit este foarte proastă. Au irosit deja 500 de oameni, poate mai mulți".

O dovadă suplimentară a unei potențiale pierderi majore a venit pe 8 februarie, când а fost publicată o postare pe o pagină de social-media VK intitulată Alga, care era dedicată batalionului Tatarstan și care înseamnă "Înainte" în limba tătară.

„Ne exprimăm sincerele noastre condoleanțe familiilor acelor membri ai Batalionului Alga care au fost uciși pe 6 februarie 2023, în timpul luptelor", se spune în postare. „Încercăm în continuare să aflăm detalii privind victimele”.

„Ceva rău s-a întâmplat pe 6 februarie pe front cu batalionul tătar Alga”, a declarat bloggerul ucrainean Denis Kazanski, pe canalul său de Telegram. „Ei spun că, în urma unui atac nereușit asupra pozițiilor ucrainene, au murit zeci de oameni. Numărul exact încă nu este cunoscut, deoarece cadavrele zac pe câmp și nu pot fi recuperate.”

Temerile că batalionul din Tatarstan ar fi suferit pierderi majore au proliferat rapid pe VK și pe alte rețele de socializare. Vorbind pentru Idel.Realities de la RFE/RL, două rude ale soldaților din Batalionul Alga au acuzat comandanții de companie că i-au abandonat pe soldați; unul dintre ei a estimat că pierderile au fost echivalentul a două companii rusești, ceea ce ar echivala cu aproximativ 250-300 de oameni.

O altă rudă era indignată că liderii regionali din Tatarstan nu au anunțat doliu public și nici nu au recunoscut public pierderile. Toate trei persoanele au vorbit sub rezerva anonimatului, temându-se de represaliile din partea forțelor de ordine.

„În general, frontul Vuhledar este acum deosebit de sângeros. Toate unitățile care participă la bătălii suferă pierderi grele, așa că rapoartele similare despre Alga sunt în concordanță cu "imaginea de ansamblu"", a declarat pentru Idel.Realities de la RFE/RL Ruslan Leviev, un cercetător cu surse deschise din cadrul Conflict Intelligence Team.

Igor Girkin, un fost ofițer al serviciilor de informații militare rusești, care acum este un critic deschis al conducerii războiului de către comandanții ruși, a sugerat, de asemenea, o pierdere majoră. El a susținut că peste 30 de vehicule blindate au fost distruse și că „zeci” de membri ai echipajelor de pe tancuri au fost uciși, infanteria marină, forțele speciale și pușcașii motorizați înregistrând pierderi și mai însemnate.

„Fără prea multe dificultăți, inamicul și-a menținut din nou pozițiile în zona fortificată, care fusese deja încercată în mod repetat în primăvara și vara anului trecut (tot frontal)”, a scris Girkin, condamnat în cazul doborârii în 2014 a zborului MH17 al Malaysia Airlines, pe canalul său de Telegram.

Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de reflecție cu sediul în SUA, a sintetizat în evaluarea sa din 10 februarie că imaginile video care au circulat pe scară largă indică „tactici foarte disfuncționale”. Tactici, spun experții institutului, „care indică în mare măsură că Brigada 155 de infanterie navală este probabil compusă din personal mobilizat slab antrenat decât dintr-o comandă deficitară".

„Frica comandanților, lipsa de dorință de a corecta greșelile, eșecul de a folosi experiența unui an de război și birocrația de rutină: acestea sunt principalele motive pentru ceea ce s-a întâmplat”, scria Rybar pe 11 februarie. "Sunt necesare schimbări sistemice în modul în care abordează desfășurarea ostilităților." În caz contrar, a spus Rybar, „Vuhledar se va repeta de fiecare dată”.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu cu privire la bătălia de la Vuhledar.

XS
SM
MD
LG