Linkuri accesibilitate

Ce s-ar întimpla în politica externă americană dacă Donald Trump ar pierde alegerile în 2020?


Președintele Donald Trump la celebrarea Zilei Independenței la Washington, 4 iulie 2019
Președintele Donald Trump la celebrarea Zilei Independenței la Washington, 4 iulie 2019

Aliații europeni speră că politica lui Trump este un accident la scara istorică.

Ce s-ar întimpla în politica externă americană dacă Donald Trump ar pierde alegerile în 2020? O întrebare la care încearcă să răspundă în relatarea sa corespondentului Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Premiza este doar ipotetica; in acest moment Donald Trump are sanse sa cistige alegerile din 2020, nu este nici pe de parte un scrutin de-acum adjudecat de vreuna dintre parti. Dar daca le-ar pierde, candidatii democrati care incearca sa-l inlocuiasca au viziuni diferite de a lui, cu privire la politica externă.

Trump are relatii tensionate cu aliatii traditionali ai Americii si pare sa se simta mai apropiat de lideri autoritari, daca nu chiar dictatori. Democratii vor sa schimbe aceasta situatie. In chestiunea nucleara iraniana, contracandidatii lui Trump par sa impartaseasca opinii similare intre ei, cu unele divergente daca sa revina imediat la Tratatul nuclear semnat de Obama sau sa negocieze mai intii extinderea acestuia.

Unii candidati – cum este Joe Biden – doresc continuitate cu politica lui Barack Obama, altii – ca Bernie Sanders – vor masuri externe care sa protejeze lucratorii americani si sa reduca cheltuielile militare.

Un alt aspect pe care democratii vor sa-l corecteze este relatia administratiei cu agentiile americane de informatii si ea tensionata, in prezent.

In strainatate, cel putini citiva actori importanti par sa astepte rezultatul alegerilor. Iranienii incearca sa supravietuiasca economic si sa vada ce se va intimpla dupa 2020, indiferent de rezultat. Aliații europeni speră că politica lui Trump este un accident la scara istorică, dar vorbesc mai mult despre autonomie si masuri de securitate colectiva.

In Orientul Mijlociu, palestinienii se opun initiativelor Casei Albe, considerind-o partinitoare, in favoarea Israelului. Pe de alta parte, din perspective saudita si israeliana, acesta este momentul conturării unui acord.

Dar experti arata ca politicile lui Trump vor avea mai mare continuitate in anumite domenii, comertul international fiind unul dintre ele, pentru ca Donald Trump a creat de-acum o noua realitate.

Poate cel mai nociv aspect de continuitate – arata Richard Haas, presedintele Consiliului pentru Relatii Internationale – este absenta prezumptiei de continuitate si predictibilitate, in politica externa americana, senzatia ca daca s-a intimplat odată, se poate repeta.

XS
SM
MD
LG