Linkuri accesibilitate

Ce s-ar schimba dacă s-ar repeta alegerile parlamentare?


La Drochia
La Drochia

Valentina Ursu, în discuție cu locuitori ai orașului Drochia și cu fostul parlamentar, liderul liberal-democraților, Tudor Deliu.

La mai bine de o lună de la alegerile parlamentare, negocierile privind viitoarea coaliție de guvernare sunt în impas. Președintele Igor Dodon a spus că, dintre posibilele scenarii postelectorale din Republica Moldova, cel mai probabil i se pare în prezent cel al alegerilor anticipate. În campania electorală, absolut toți politicienii au promis salarii și pensii mai bune, infrastructură mai bună, redresarea situației în domeniul sănătății, educației, justiției. Dar cine vor fi cei care vor avea curaj să se înhame la putere să-și țină promisiunile? se întreabă mai mulți localnici de la Drochia.

Ce s-ar schimba dacă s-ar repeta alegerile parlamentare?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:20 0:00
Link direct

Evoluțiile de pe scena politică de la Chișinău după alegerile parlamentare din 24 februarie par să nu-i lase indiferenți pe alegători, chiar dacă mulți dintre ei vorbesc despre oboseală și dezamăgire.

– „Noi am votat ce am dorit, de-acum ei trebuie să hotărască ce și cum să facă mai departe.”

Europa Liberă: Dar Dvs. ce vreți să hotărască?

– „Dacă forțele astea proeuropene formează un Guvern proeuropean, eu sunt de acord să mergem în continuare pe calea asta.”

Europa Liberă: Dar cine sunt aceste forțe?

– „În blocul ACUM vor spre calea europeană, sunt și în alte partide, dar trebuie să găsească o modalitate de a se uni, de a forma...”

Europa Liberă: Cum, dacă interesele nu se suprapun?

– „Dar Papa de la Roma cum se alege? Îi închid pe toți cardinalii ceia într-o cameră și până ce nu aleg papă nu ies de acolo. Așa și aici – până ce nu formăm un Guvern proeuropean, n-au ce ieși de acolo. Las’ să-i închidă pe toți în Parlament, să înconjoare lumea Parlamentul și până ce nu formează Guvernul acesta proeuropean să nu iasă de acolo, să șadă flămânzi acolo.”

Europa Liberă: Cine cu cine?

– „Noi nu-i numim pe nume. Las’ să voteze secret, las’ să voteze deschis, cel mai bine încă-i deschis să voteze, să-i vedem noi la față care-s proeuropeni într-adevăr și care numai vor să ne mintă, să ne amăgească în continuare.”

Europa Liberă: Partidul Democrat spunea că ei ar fi nucleul în jurul căruia trebuie să se coaguleze o majoritate.

– „Au fost atâtea amăgeli din partea lor că lumea își pierde încrederea și într-înșii. De pildă în Partidul Democrat sunt așa cadre acolo care niciodată n-au vrut Unirea cu România, ei tot timpul se uită spre Kremlin și de la dânșii nu putem aștepta nimic. Mai ales că majoritatea din Partidul Democrat au fost clociți de Voronin. El a fost cloșca care i-a clocit și pe socialiști, și pe democrați – Sârbu și Plahotniuc și toți acolo. Dacă ei au să aleagă calea asta corectă, eu nu-s împotrivă. Lasă-i să găsească, că el, Plahotniuc, are atâta putere acum că el poate să rezolve întrebarea asta dacă va alege calea corectă, dacă nu – lumea o să fie dezamăgită și o să-l răstoarne.”

Europa Liberă: Dar dezvoltarea Republicii Moldova acum constă în cum va reuși Chișinăul să aibă o relație bună cu Estul și cu Vestul?

– „Mai ales cu Vestul. Dacă o să avem relații bune cu Vestul, de acolo o să ne vină susținere financiară.”

Europa Liberă: Ați auzit ce a spus dl Dodon ca și președinte că, dacă socialiștii nu i-au guvernarea în mâinile lor sau nu e și cu contribuția socialiștilor formată guvernarea, atunci s-ar putea să aibă Moldova probleme cu importul de gaze, cu tarifele?

– „Păi sigur că-i șantaj din partea lui Dodon, ca să ne țină iarăși legați de Rusia. Ar fi bine să avem și din Asfințit, din Uniunea Europeană să primim gaze, să nu depindem numai de Rusia. Asta e.”

Europa Liberă: Ce probleme sunt prioritare astăzi ca să-și găsească soluțiile?

– „Locurile de muncă, corupția, justiția nu-și face lucrul. Lumea-i dezamăgită, au fost amăgiți de atâtea ori că de-amu ei nu au încredere în politicieni. Trebuie să vină politicieni cinstiți, curați și dacă au spus așa, așa să fie, nu azi spun într-un fel și mâine în altul.”

Europa Liberă: Dacă se ajunge la anticipate, se schimbă ceva?

– „Posibil, dacă va înțelege lumea unde-i adevărul și care-i calea corectă. D-apoi acestea ce au fost alegeri? Astea n-au fost alegeri!”

Europa Liberă: De ce?

– „Aduși din Transnistria, plătiți cu 20 de dolari să vină să voteze... Astea nu-s alegeri! Dar acești 700 de primari care-s ai PD-ului n-au influențat ei oamenii de prin sate să voteze cu PD-ul? Mare autoritate PD-ul în satele noastre și în oraș nu prea auzi că au mare autoritate, dar au fost forțați, au fost impuși...”

Europa Liberă: Deci, alegerile anticipate ar fi o soluție sau nu?

– „Dacă se rezolvă problema cu un Guvern proeuropean, atunci n-avem nevoie de anticipate, fiindcă-i cheltuială de bani și iarăși lumea se satură, de-amu unii spun că nici nu mai vor să mai iasă la alegeri, dar dacă nu se formează un Guvern proeuropean, să mergem pe calea spre Uniunea Europeană, atunci cred că anticipatele ar fi o rezolvare bună a problemei. Odată și odată lumea trebuie să înțeleagă de unde ne vine nouă ajutorul, de unde avem noi susținere, că de-acum ultimii ani ne-au dovedit ce susținere avem din partea Rusiei – și embargouri, și fel de fel de piedici puse în calea noastră ca noi numai să nu mergem așa cum trebuie.”

Europa Liberă: Ce așteptări aveți de la aleșii poporului pe care i-ați trimis acolo, în forul legislativ, să rezolve problemele țării?

– „Nu numai la buzunarul lor să se gândească, că poate sunt oameni care nu au ce mânca azi prin sate, sunt oameni – eu sunt din Ochiul Alb – și știu oameni care trebuie de miluit oamenii ceia. Se duc din țară. Dintr-al cui motiv se duc? Se duc, fiindcă nevoia îi alungă din țară.”

Europa Liberă: Și ce trebuie să facă aceste slugi ale poporului?

– „Ei nu-s slugi, dar ei îs boierii poporului; ei nu-s slugi, noi suntem slugile lor.”

Europa Liberă: Acolo au ajuns patru partide care nu pot să găsească limbaj comun.

– „Îi știm noi – socialiștii, democrații, Partidul „Șor” și ACUM. Nădejdea-i la ACUM, dar îs puțini, puțini parlamentari au. Nădejdea-i la dânșii numai, ei dacă să facă ceva.”

Europa Liberă: Au doar 26 de mandate. Acolo, ca să constituie o majoritate, trebuie 50 + 1.

– „Apoi da. Despre asta știm noi...”

Europa Liberă: Cine cu cine să se unească?

– „N-au să se unească cu nimeni. Ei nu pot să se unească. Maia Sandu și cu Andrei Năstase nu se pot uni cu ei, că aceștia-s bandiți cu Plahotniuc, iar socialiștii îs cu rușii și n-au cum. Eu mă gândesc așa, dar cred că din parlamentarii ceia care mai sunt la socialiști și poate chiar și la Plahotniuc s-or găsi oameni de credință care să se gândească la poporul acesta și poate că vor vota ceva. Așteptăm, așteptăm... Urmăresc zi și noapte, urmăresc când mă duc acasă, hai că acum îi de pus în pământ, una-alta, dar la Știri eu vin și urmăresc ce-o să mai fie, ce-o să mai fie...”

Europa Liberă: Democrații spun că ei ar fi nucleul în jurul căruia trebuie să se consolideze și alte forțe.

– „Nu, că aceștia numai la buzunarul lor se gândesc, n-au cum aceștia... Iaca au rămas, satele au rămas fără popor, se duc, în toată ziua se duc. Noi am rămas bătrânii, bolnavii și alcoolicii au rămas, restul îs duși toți. N-are viitor Republica Moldova, viitor n-are. Cât vor fi oamenii ăștia, ei îs numai pentru buzunarul lor.”

Europa Liberă: Și dacă ați fi Dvs. deputat acolo, unul din 101, ce ați face?

– „Nu poți să faci nimic un om singur. Trebuie să fii legat cu cineva.”

Europa Liberă: Cum se trăiește azi în Moldova?

– „Foarte greu.”

Europa Liberă: De ce?

– „Leafa, pensia îi mizerabilă. Chiar am ieșit acum la pensie. Am lucrat 25 de ani și am ieșit cu 600 de lei, numai pentru sare și săpun, de altceva nu-mi mai ajunge de nimic.”

Europa Liberă: V-am surprins aici, la piața din Drochia. Ați câștigat azi ceva?

– „Tare puțin, că-i multă producție și nu se vinde, că n-au bani oamenii. La fiecare leu se târguiește, că nu-i de unde. Când este, nu mai zice omul nimic, dar dacă nu-i, se târguiește cât de cât...”

Europa Liberă: Aveți vacă, aveți capre, aveți oi, ce aveți?

– „Avem două vaci și cu asta ne întreținem.”

Europa Liberă: Dvs. ați trimis 101 deputați în Parlament ca să vă îmbunătățească condițiile de viață. Aveți încredere în cei pe care i-ați trimis acolo?

– „Noi i-am votat, dar văd că ei nu se înțeleg între dânșii. Sperăm că va fi o înțelegere oarecare.”

Europa Liberă: Dar cine cu cine trebuie să se înțeleagă?

– „Socialiștii cu Maia Sandu, cu aceștia, că acei care au fost de-acum i-am văzut ce au făcut, acum vrem să vedem și aceștia ce vor mai face în anii următori.”

Europa Liberă: Dar dacă nu se găsește limbaj comun, ar putea să se ajungă la alegeri anticipate. Mai mergeți, mai votați?

– „D-apoi ce o să facem? De-amu o să mergem înainte, pe loc n-o să stăm.”

Europa Liberă: Dar încotro trebuie să meargă Moldova? Pe ce cale, pe ce drum?

– „Și la Europa, și la Rusia, numai să fie bine și pace. Totuși, trebuie să găsească limbă comună cu amândouă părți.”

Europa Liberă: Valentina Ursu sunt, de la Radio Europa Liberă. Am ajuns aici cu microfonul și întrebăm cetățenii ce așteptări au de la cei 101 deputați pe care i-au trimis în Parlamentul Republicii Moldova.

– „101 deputați n-au să poată să ne hrănească toată Moldova.”

Europa Liberă: Ei trebuie să înceapă activitatea în Legislativ ca să poată forma o majoritate, să desemneze un Cabinet de miniștri.

– „Fără economie nu ne ajută nimic, deputații nu pot face nimic.”

Europa Liberă: Dar ce ar trebui să facă?

– „Să nu mintă lumea, să caute adevărul.”

Europa Liberă: Cine cu cine trebuie să facă coaliție în Parlament?

– „N-are cine se uni la noi, toți îs racul, broasca și știuca.”

Europa Liberă: Și totuși, un deznodământ trebuie să existe?

– „Nu văd, nu-i baza.”

Europa Liberă: Rămâneți pesimist, înțeleg?

– „Nu, dacă de la noi creierele toate se duc, fără niciun preț, nimic; lumea deșteaptă cam toată a emigrat.”

Europa Liberă: Ați ales 101 deputați, i-ați trimis în Parlament să rezolve problemele. Ce așteptări aveți?

– „Totu-i scump, pensiile îs mici, n-au unde lucra copiii, au învățat, o grămadă de bani am plătit și acum n-au unde lucra. Lucrează cu 2.500 (de lei). Ce asta-i leafă? Plătesc toate uslujile (facturile la întreținere), dar restul pentru mâncare, dar poate se îmbolnăvește copilul?... Foarte rău, îi rău de tot.”

Europa Liberă: Dar la 24 februarie ați trimis deputații în Parlament să rezolve problemele. Ce așteptări aveți acum de la aceste slugi ale poporului?

– „N-avem nimic așteptări, pentru că ei nu se pot înțelege între dânșii acolo. Ce putem să așteptăm de la dânșii dacă ei toți se sfădesc?...”

Europa Liberă: Dar cine cu cine ar trebui să formeze majoritatea?

– „Să se unească. Plahotniuc de-amu vrea să se unească, dar aceia nu vor, Maia Sandu nu vrea, aceia îs mari și tari. Dacă s-ar uni, ar lucra. Așteptăm, numai cu așteptările rămânem. Lumea i-a votat, ei de-amu trebuie să se uite...”

– „Da, iaca cum de pildă la noi vineri, înainte de alegeri, au venit, că noi trăim în cămin și plătim pentru lumină câte 4 lei pe kilowatt și au venit și au spus că primul Plahotniuc acolo era, au spus că au să ne tragă lumină, au să ne facă, dar acum de-amu gata, au zis că „cum ați votat, așa o să vă facem”.”

– „D-apoi cum lumea să-i voteze, dacă ne calcă în picioare, ne fac de nimic?”

– „Și vor lumea să stea acasă. Cum să stea acasă, dacă mor de foame?”

– „Copiii noștri toți îs plecați...”

– „Noi ședem, iaca, cu pensia de 800 (de lei). Ședem, unde să mă duc, am copil invalid?”

Europa Liberă: Dar copiii unde v-au plecat?

– „Au plecat. Unu-i în Germania, unu-i în Cehia.”

Europa Liberă: Dacă nu se înțeleg acești 101 deputați în Parlament să facă Guvernul, o să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate. O să mergeți să mai votați?

– „Din ce-i săracă țara, încă mai tare o să fie.”

– „Tot de pe spinarea noastră, o să sărăcim cu totul. Și atunci ce au să hotărască, nu tot ei au să fie și ei nici atunci n-au să se înțeleagă?”

– „Ei acum cum se sfădesc, apoi lumea nici n-are să se ducă. Cum n-au fost acum mulți la votare, apoi acum nici n-are să se ducă nimeni.”

– „...Atunci toți n-au să se ducă.”

Europa Liberă: Și atunci pe ce cale va merge Moldova?

– „Nu știu. Pe calea „stau pe loc”. Nu știm ce o să mai fie.”

– „Pe calea sărăciei.”

Europa Liberă: Se poate de scăpat de sărăcie, de corupție?

– „I-am votat, amu de-amu lasă că unul nu vrea cu acela, altul nu vrea cu celălalt. De-amu să se întorloace, să reșască (hotărască), să facă să fie bine pentru lume.”

Europa Liberă: La moldoveni iertarea îi ușor acceptată?

– „Nu prea-i ușoară la moldoveni iertarea. De atâta mătincă așa se primește, că la moldoveni nu-i prea ușoară iertarea. Mie mi se pare că de-amu lumea a pierdut toată încrederea. Acum când a fost votarea n-au fost mulți la votare, pentru că de-amu i-au nebunit de cap că ei nu știu cine și cum, că ei toți numai amăgesc lumea, dar nu fac nimic. Noi suntem patru surori, trei surori îs cu tot cu copii la Italia și nu se mai gândesc să vină acasă. Vin acasă pe vreo câteva zile și zic: „Doamne ferește, cum trăiește lumea aici, ce cheltuială-i și totu-i scump”!”

Europa Liberă: Altădată când veneam aici, la piața din Drochia, nu aveai pe unde să treci, acum văd că e foarte puțină lume...

– „Acuma-i foarte puțină, nici de pâine nu facem uneori, nici de drum acasă n-avem, că noi suntem de prin sate, nu suntem din oraș.”

Europa Liberă: Și ați reușit să vindeți astăzi, ați adunat ceva bani?

– „O pereche de pantaloni am vândut cu mare greu, că-i duminică. Tare-i greu, foarte greu.”

Europa Liberă: Și ați trimis acolo, în Parlament, deputați ca să vă facă viața mai ușoară, mai prosperă.

– „...Să ne-o facă mai ușoară, dar încă-i mai greu, încă-i mai greu decât era.”

Moldova
Moldova

Europa Liberă: Dar ce așteptați acum de la legiuitori, de la parlamentari?

– „Nimic bun nu se așteaptă.”

Europa Liberă: Cine cu cine să guverneze Republica Moldova? Ce partide trebuie să se unească?

– „Eu știu?... Cum se vor înțelege de-amu ei înde ei.”

Europa Liberă: Dar pe cine ați vrea Dvs. să-i vedeți la putere?

– „Noi până acum cu rușii am fost, dar cu românii noi n-o să facem nimic. Degeaba... ”

Europa Liberă: La putere, în fruntea Guvernului Republicii Moldova cine să ajungă? Sunt patru partide în Parlament – democrații, socialiștii, blocul ACUM și deputații Partidului „Șor”.

– „Ca democrații, ca socialiștii... Ce să facem? Așa-i, cum o fi numai să fie odată, să se împace. Dar îi tare greu, tare greu. De-amu să fie odată, să se împace și să fie.”

Europa Liberă: Dacă se ajunge la anticipate, mai mergeți să votați?

– „Nu! Nu mă duc mai mult la votare, nici n-o să mă duc, chiar să fie.”

– „Se duce lumea din Moldova din cauză că n-au unde lucra. Au pus mâna tâlharii și gata. Și lumea n-are ce lucra și se duce lumea. Ian să fie niște fabrici, să fie unde să lucreze, nu s-ar duce, fiecare ar ședea lângă copiii săi, dar așa leapădă și copii și tot și se duc...”

Europa Liberă: Iaca Dvs. vă câștigați existența aici, la piața din Drochia.

– „Da. Asta eu bogdaproste că mi-a dat Dumnezeu un așa lucru, că eu îs meșter pe lemnărie toată viața mea și copiii mei tot așa. Și bogdaproste.”

Europa Liberă: Și câștigați? Cât ați adunat azi?

– „Nu mai câștigăm cine știe ce, că-i scump materialul, dar ceva-ceva... de mâncare ne facem.”

Europa Liberă: Ați trimis 101 deputați în Parlament să rezolve problemele Republicii Moldova, cetățenilor ei. Cine cu cine trebuie să guverneze țara?

– „Nu pot spune chiar precis, dar nu-s buni oamenii care-s la conducere acolo, nu.”

Europa Liberă: Dvs. i-ați ales.

– „Tot noi, dar n-am știut ce proști. N-am știut că ei îs numai pentru dânșii, nu pentru popor. Și amu poate la lume le pare rău că i-au ales, dar de-amu îi târziu.”

Europa Liberă: Cine cu cine trebuie să se unească?

– „Nu-i poți ghici, aici tare trebuie să umbli printre dânșii să-i vezi care și cum, dar așa e greu...”

Europa Liberă: Sunt socialiștii, democrații, deputații blocului ACUM și ai Partidului „Șor”. Cine cu cine să facă coaliție?

– „Niciunul, că-s răi toți. Aceștia trebuie dați afară toți și de pus tineri, poate vor fi mai deștepți, dar aceștia prea tare s-au îmbogățit și trag toată turta la dânșii, așa că trebuie scoși toți și pus tineret.”

Europa Liberă: Asta se face o dată în patru ani, când sunt alegeri.

– „La patru, la cinci, la cât... dar îi socoteala că trebuie scoși toți de acolo și de pus tineret.”

Europa Liberă: Abia i-ați trimis acolo...

– „Am gândit că au să fie oameni cum trebuie, dar ei nu, ei îs pentru buzunarul lor, pentru copiii lor și atât.”

Europa Liberă: Dar în patru ani, cum vedeți viitorul raionului Drochia și al Republicii Moldova?

– „Cum este o vorbă – găina dacă mai scurmă, mai ciupește câte ceva, așa și omul, dar mulți sunt care poate nici pâine n-au pe ce lua.”

Europa Liberă: Și cei de la putere știu despre lucrurile astea?

– „Ehehei, ba n-or fi știind, d-apoi dacă li-i mare buzunarul!... Trebuie scoși și, cum spuneam, de pus tineret, că este lume care poate să conducă altfel. Că aceștia s-au umplut tare și de-amu nu-s la treabă. Au pus mâna pe toate celea și numai ei, îs bandiți. Nu le spun altceva nimic, că poate și mă vor auzi, dar nu mă tem, că n-au să mă împuște, n-au să-mi facă nimic, că nu au ce-mi face.”

Europa Liberă: Cum se trăiește azi în Moldova?

– „Rău, că nu-i de lucru, banii se fac greu, mai nici nimeni nu vrea să te ia la lucru, trebuie să ne strângem sumka (geanta) și să plecăm peste hotare.”

Europa Liberă: Toată speranța era la generația tânără. Iată, Dvs. sunteți tânăr. Ce vreți să schimbați, ce puteți să schimbați?

– „Multe s-ar putea schimba, dacă sunt oameni mai mari care nu dau voie la ăștilalți să se ridice. Vrei să deschizi ceva, te stopează; vrei să faci ceva, iarăși te stopează, ca să meargă totul în buzunarul lor, dar nu pentru țărani, pentru oamenii de rând.”

Europa Liberă: V-ați gândit să faceți valiza și să plecați?

– „Da!”

Europa Liberă: Ați mers, ați ales deputații acum, la 24 februarie, i-ați trimis acolo ca să rezolve problemele?

– „Am ales. Da, dacă nu, noi ce o să putem să facem ca să întreținem familia, dar dacă noi nu putem să întreținem familia...”

Europa Liberă: Dar cine cu cine acolo trebuie să facă coaliție ca să guverneze?

– „Trebuie să se schimbe radical, să fie altcineva la putere, acolo să se schimbe, dar așa ceva n-o fie, că ei n-au să permită...”

Europa Liberă: Din acestea patru partide, care ar fi mai compatibile să se unească și să facă această majoritate parlamentară?

– „Parcă s-au început socialiștii a ridica și a face parcă câte ceva, dar văd că i-au astupat și le-au închis drumurile și tot pe loc...”

Europa Liberă: Dar socialiștii au doar 35 de mandate în Parlament, dar trebuie 50 + 1. Cu cine să se coalizeze?

– „Nu știu cu cine să se coalizeze.”

Europa Liberă: În patru ani, credeți că se poate schimba ceva?

– „Până acum nu s-a schimbat, dar nici de acum n-are să se schimbe nimic. Toți pleacă, pentru că trebuie să aibă grijă de familiile lor. O Moldovă îi convine la altcineva, prin care în alte țări merg războaie, una-alta și să vină la noi în țară să se facă gospodari, dar de-alde noi trebuie să plecăm și să se întrețină altcineva pe spinarea noastră.”

Europa Liberă: Ce au decis aceste alegeri din 24 februarie? Ce ați hotărât dvs.?

– „Nimic nu s-a hotărât, cum a fost înainte, așa e. Rădăcina răului e în aceea că fiecare schimbă legea, numai nu face după lege. Peste tot locul, chiar și Dodon, Partidul Socialiștilor. De ce și celălalt partid, Democrat, caută chicușuri în stânga, în dreapta, numai să nu meargă după lege?”

Europa Liberă: Ce așteptați Dvs. de la acești 101 deputați pe care i-ați ales?

– „Ei numai se sfădesc între dânșii, dar rezolvare nu fac nimic.”

Europa Liberă: Ați trimis acolo, în Parlament, patru partide și ele nu se înțeleg, nu pot să găsească limbaj comun cine cu cine să guverneze.

– „Eu aș spune așa: Partidul „Șor” îndeobște el n-are ce căuta acolo. Șor, conducătorul lui, îi om întâmplător, întâmplător a nimerit în Parlament.”

Europa Liberă: Dar el a ajuns acolo cu votul cetățenilor Republicii Moldova.

– „A ajuns, da, da, da... Din cauză la aceea că el a făcut cu banii cetățenilor...”

Europa Liberă: Și cine cu cine acum trebuie să creeze această coaliție majoritară?

– „Dar n-au să facă nimic, n-au să facă, au să ajungă la anticipate dar târziu, numai se pierde timpul, numai timpul se pierde, altceva nimic.”

Europa Liberă: Credeți că anticipatele ar decide ceva?

– „N-ar hotărî altceva, deoarece la anticipate se poate întâmpla să iasă tot aista rezultat. Cum se spune: batem apa în piuă, nu hotărâm nimic.”

Europa Liberă: Țara trebuie să fie guvernată patru ani.

– „Trebuie, da, da, ar trebui...”

Europa Liberă: Trebuie să aibă un premier care să implementeze reforme.

– „Dodon dacă a nimerit pe scaunul moale, tot nu hotărăște nimic. Îl dau la o parte și hotărăsc ei cum vor și mergem înainte.”

Europa Liberă: Dar cine astăzi decide soarta Republicii Moldova?

– „Mergem așa, haotic, ca prin străchini, cum spune moldoveanul. Nu avem un drum bătătorit așa... Chiar și blocul ACUM, el îi pe cale dreaptă, așa eu socot...”

Europa Liberă: Acest bloc a adus în Parlament doar 26 de deputați.

– „Da, da, da, tot știu...”

Europa Liberă: Ca să se urnească carul din loc, trebuie o majoritate, 50+1. Dar, în general, calea pe care trebuie să meargă Republica Moldova și să fie mulțumiți cetățenii care trebuie să fie?

– „Calea europeană, doar toți văd și înțeleg că România de când e pe această cale ne ajută și pe noi, cum se spune ne-au luat la „buksir” și ne târâie, toate grădinițele ni le repară.”

– „Erau săraci, dar acum cât ajutor ne dau ei, românii? Înseamnă că ei au săltat oleacă. Eu așa aș zice ca un om simplu – ori Rusia, ori în partea ceea, dar așa, noi singurei nu putem, nu, nu.”

Europa Liberă: Dar relația cu Federația Rusă cum ar trebui să fie?

– „Las’ să fie prietenească, să nu fie vrajbă între popoare.”

Europa Liberă: Ce sfaturi aveți pentru clasa politică, pentru cei 101 deputați?

– „Să se înțeleagă între dânsele partidele.”

Europa Liberă: Care?

– „Blocul ACUM să conducă parada. Eu îs pentru asta – să fie ales din blocul ACUM premierul și președintele Parlamentului. Și ei au să conducă după lege și o să mergem înainte. Numai blocul ACUM să conducă, dar astelalte partide nu-s de acord.”

Europa Liberă: Dar credeți că democrații vor ceda ușor puterea?

Gara feroviară de la Drochia
Gara feroviară de la Drochia

– „Nu, nu, nu! Ei niciodată n-au să cedeze. Niciodată! Ei nu vor să cedeze și nici n-au să cedeze, așa că blocul ACUM nu poate hotărî nimic, dacă democrații nu dau. Înseamnă că trebuie numaidecât alegeri anticipate și poporul să aleagă. Eu îs pentru asta.”

Europa Liberă: Credeți în viitorul Republicii Moldova? Cum ați vrea să arate Drochia și țara peste patru ani?

– „Aș vrea ca să meargă toți spre Europa. Numai dacă o să fie legea, legea și iar încă o dată legea, altcineva nu conduce, legea numai conduce și o să fie procuratura și toți după legile europene, atunci are să se hotărască totul. Poporul îi simplu și el repede înțelege legea...”

– „Corupția îi o boală, ca acel gribok (ciupercă) de care nu poți scăpa, așa-i și corupția.”

Europa Liberă: Cum se dezrădăcinează acest fenomen?

– „Trebuie un Vlad Țepeș să-l bage în țeapă și gata, dar și acela trebuie să fie de la Dumnezeu dat, cum se spune, trebuie să fie păzit de Dumnezeu. Dacă nu ești păzit de Dumnezeu, nu poți face nimic.”

Europa Liberă: Dar moldovenii sunt în căutarea unui lider național?

– „Da, așa ceva! Să fie un om îndrăzneț ca Ștefan cel Mare, patriot pentru poporul său și să conducă după lege.”

* * *

După ce a încercat să medieze discuțiile dintre cele trei formațiuni – Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor și blocul ACUM, evitând deputații ajunși pe lista Partidului „Șor” –, șeful statului Igor Dodon și-a făcut drum la Moscova. Deplasarea a avut loc după ce Kremlinul i-a atras atenția repetat președintelui că ar putea pierde sprijinul lui Putin, dacă va admite o coaliție PSRM-PD. Ce șanse există pentru crearea unei coaliții de guvernare? l-am întrebat pe liderul liberal-democraților Tudor Deliu, fost deputat.

Tudor Deliu: „Nu-mi este nimic clar, fiindcă suntem într-un blocaj instituțional și suspansul, și incertitudinea care domină astăzi ne pun foarte multe semne de întrebare: ce se va întâmpla?”

Europa Liberă: Și care din aceste patru formațiuni politice le vedeți mai compatibile pentru a începe o negociere?

Tudor Deliu
Tudor Deliu

Tudor Deliu: „Politica este un domeniu unde nu tot timpul planurile de acasă coincid cu cele de la târg. Promisiunile electorale sunt promisiuni electorale și eu cred că atunci când se ajunge în Parlament e necesar de a se așeza la masa de negocieri, fiindcă nu întâmplător se spune că politica este arta compromisului, iar compromisul poate fi obținut doar prin negocieri. Și nu vreau eu să vin cu rețete, să influențez deciziile cuiva, dar eu cred că în actualul Parlament se pot găsi forțe care se pot coagula în a-și îndeplini promisiunile electorale. Și aici la ce mă refer? Este momentul să lăsăm la o parte problemele geopolitice și să încercăm a ne axa pe problemele de țară, pe rezolvarea lor. Partidele care astăzi reprezintă alegătorii în Parlament au și tangențe comune și ei ar trebui să se așeze la masa de negocieri și să găsească aceste compromisuri, ca să nu se perpetueze această incertitudine. În toate formațiunile politice există și această latură a geopoliticii și dacă socialiștii sunt axați mai mult pe vectorul euroasiatic sau Rusia, noi avem alte partide care totuși au promovat în alegeri vectorul european, dacă ne referim la ACUM și la Partidul Democrat. De Partidul „Șor” nu pot să spun ce ideologie are, se vede că poartă ideologia cu denumirea a însuși liderului de partid, aici îmi e greu să mă pronunț. Eu când am zis că trebuie să lase la o parte problemele geopolitice, am avut în vedere că s-ar putea să se așeze în trei la o masă de discuții și să găsească acele tangențe care ne unesc și care nu ne destramă.”

Europa Liberă: În trei – socialiștii, democrații și deputații blocului ACUM?

Este momentul să lăsăm la o parte problemele geopolitice și să încercăm a ne axa pe problemele de țară, pe rezolvarea lor...

Tudor Deliu: „Da, eu aș crede că ar trebui să se așeze la o masă de negocieri. Eu nu vorbesc acum de formalizarea unei coaliții, dar la masa de negocieri să vadă ce îi unește și ce îi dispersează, dar dacă blocul ACUM a venit cu acest pachet de dezoligarhizare a țării, care eu cred că nu poate fi acceptat de către Partidul Democrat, deoarece el este actorul pe această scenă, atunci ar trebui să discute celelalte formațiuni politice și să vadă care sunt punctele care îi unesc, încă o dată repet.”

Europa Liberă: Fostul șef al Curții Constituționale, Alexandru Tănase și un fost coleg de-al Dvs. când făceați parte din Partidul Liberal Democrat, a spus că acest pachet de legi cu care vin deputații blocului ACUM nu ar fi justificat. Dvs. cum îl vedeți?

Tudor Deliu: „Deci, eu nu vreau să-l comentez pe dl Tănase. Este un jurist de forță în Republica Moldova, eu l-am stimat și atunci când mi-a fost coleg și apreciez cunoștințele d-lui în domeniul jurisprudenței și nu vreau nici aici... Sunt acolo unele acte normative, mă refer la proiecte de legi, care s-ar putea, fiindcă în acest bloc se vine nu cu demiterea, dar cu ajustarea legislației pentru a o aduce la demiterea persoanelor despre care se vorbește – procuror general, Curte Supremă de Justiție, Comisie Electorală Centrală. Eu cred că ajustarea legislației și mai apoi purcederea la demiterea din funcții, dacă e posibil acest lucru. Dar încă o dată zic: aici ar trebui să se așeze și să discute, fiindcă cu 26 de mandate lucrul acesta este imposibil și cu atât mai mult că aici mai este încă o frână: astăzi noi nu avem formate organele Parlamentului, iar un act legislativ are niște proceduri prin care trebuie să treacă; înregistrarea e una, mai apoi trebuie să vină la președintele Parlamentului, să repartizeze în comisii, să se pronunțe comisiile, să ajungă în birou să fie incluse în ordinea de zi. Sunt niște proceduri și dacă aceste organe astăzi nu există, practic, acest pachet de legi nu poate să fie inclus în procedura deplină parlamentară.”

Europa Liberă: Exponenții tuturor acestor trei formațiuni – democrații, socialiștii și deputații blocului ACUM – au spus că nu-i interesează funcțiile. Când auziți asemenea declarații, la ce vă duce gândul, că oricum cineva trebuie să-și asume actul guvernării?

Tudor Deliu: „Nu poți să deții puterea până atunci când nu ai și funcții care exercită această putere. Nu cred că un partid politic nu-și dorește să ajungă un reprezentant de-al lui la funcția de președinte al Parlamentului sau de președinte de comisii, sau de membru al Guvernului, sau prim-ministru. Asta este logica partidelor politice.”

Europa Liberă: Și tot reprezentanții celor trei partide inițial vorbeau că nu ar fi bine să se declanșeze alegeri parlamentare anticipate, în ultimul timp se pare că s-au mai nuanțat declarațiile. Iată chiar Igor Dodon, în calitate de șef de stat, pentru o publicație rusească a zis că nu exclude că totuși s-ar putea ajunge la anticipate. Dacă se ajunge, vedeți un deznodământ, credeți că se schimbă situația, raportul de forțe în viitorul Parlament ar fi altul?

Alegerile anticipate nu vor schimba esențial raportul de forțe în Parlament...

Tudor Deliu: „Într-adevăr, suntem în situația când alegerile anticipate nu pot fi excluse din formulă, deoarece sunt prevederi legale care expres stipulează că, dacă au trecut trei luni de zile și Parlamentul nu a adoptat niciun act legislativ, dar în actuala formulă nu-l poate adopta, fiindcă nu sunt structuri și dacă 45 de zile de la prima tentativă de formare a Guvernului, dar nu mai mult de după a doua încercare nu se formează, Parlamentul poate fi dizolvat de către președinte, dar până nu sunt constituite organele Parlamentului lucrurile acestea nu pot fi efectuate. Cât privește alegerile anticipate, eu cred că ele nu vor schimba coraportul de forțe în Parlament, poate să fie o diferență de două-trei mandate plus-minus într-o parte, însă alegătorii noștri de acum sunt formați și ei în alegerile de pe data de 24 (februarie) au ieșit și au votat formațiunile politice care ei le consideră că împărtășesc viziunile lor. Și dacă undeva peste trei luni sau, eu știu când, patru se vor efectua alegeri parlamentare anticipate, raportul de forțe considerabil nu se va schimba și vom ajunge iarăși în aceeași situație de incertitudine.”

Europa Liberă: Ideea era că cine merge în coaliție cu Partidul Democrat va avea soarta fie a PL, fie a PLDM-ului, adică ar putea să dispară din Legislativ, iar o guvernare compusă din socialiști și democrați nu se știe unde ar duce Republica Moldova.

Tudor Deliu: „Așa este, dar eu am zis că ar trebui de lăsat la o parte ambițiile geopolitice și de axat pe problemele de țară și dacă astăzi tu vii cu pachetul de dezoligarhizare a țării, lucrul acesta tu n-o să-l poți face cu Partidul Democrat niciodată, dar dacă vii cu probleme care țin strict de geopolitică, niciodată n-ai să fii acceptat de către Partidul Socialiștilor și viceversa. Eu nu vorbesc pe moment de ACUM, vorbesc în genere, dar încă o dată zic: în alegeri orișice formațiune politică a promis cetățenilor anumite schimbări spre bine, care nu trebuie acum să fie puse în prim-plan cu totul alte opțiuni decât cele care au fost expuse în fața electoratului.”

Europa Liberă: Dvs., liberal-democrații, ați guvernat cu democrații. Credeți că democrații s-ar împăca să fie perdanți, să lase puterea, să ajungă în opoziție?

PD-ul n-o să cedeze niciodată ușor puterea...

Tudor Deliu: „Sincer să vă zic, formațiunea politică dacă candida în calitate de concurent electoral și ajungea în Parlament, aveam foarte multe semne de întrebare pentru a face o coaliție cu democrații și de aceea răspund: am fost din 2009 în coaliție cu democrații și am putut fi și până la sfârșit, însă în 2015 am făcut pasul și am trecut în opoziție și cred că nu am greșit deloc, deoarece nu am vrut să fim părtași la capturarea statului și cei care astăzi vor încerca să facă acest lucru sunt sortiți poate pieirii de pe arena politică.”

Europa Liberă: Vă întrebam dacă PD-ul ar putea să cedeze ușor puterea.

Tudor Deliu: „Nu! PD-ul n-o să cedeze niciodată ușor puterea, dat fiind faptul că ei s-au străduit și au cheltuit foarte mult ca s-o obțină. Zicând „cheltuit”, cred că ați înțeles aluzia – mă refer la formarea majorității parlamentare de la 19 deputați la 42 și plus Leancă, care era un satelit tot al PD-ului, doar că cu altă denumire. N-o să cedeze ei ușor puterea, lucrul acesta trebuie să-l ștergem din ecuație, fiindcă ceea ce se întâmplă astăzi – ei încearcă dimpotrivă să-și întărească puterea, fiindcă primele demisii la nivel de președinți de raion care nu și-au onorat promisiunile în alegeri au fost înlocuiți cu foști ofițeri de poliție. Deci, noi mergem încet înspre un stat polițienesc, care cunoaștem ce înseamnă lucrul acesta.”

Europa Liberă: Și dacă se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, ele ar putea să fie în aceeași zi cu alegerile locale, așa cum au sugerat unii, inclusiv Igor Dodon?

Tudor Deliu: „Legea nu interzice acest lucru, dar eu personal nu accept ca alegerile parlamentare să fie în aceeași zi cu alegerile locale, cu atât mai mult în sistemul mixt, deoarece alegerea deputaților în circumscripții, tot în aceste circumscripții alegerea primarilor, consiliilor locale, consiliilor raionale, a deputaților și va fi aceeași încurcătură cum a fost, apropo, și în alegerile cu referendumul. Sau nu dea Domnul să mai inventeze vreun referendum și săracul alegător o să aibă în mână vreo șapte-opt buletine pentru a merge spre urnă și a-și expune votul. Nu cred că este cea mai bună soluție de a face alegerile locale cu alegerile parlamentare în aceeași zi. Asta va fi o buimăceală a electoratului.”

Europa Liberă: Și la ce să se aștepte electoratul în continuare?

Tudor Deliu: „Nu știu la ce să se aștepte, eu cred că electoratul ar trebui să conștientizeze un singur lucru – ori vrem să trăim în țara asta, ori vrem să nu mai existe ea, ori să facem cu totul altceva, dar am mai zis că electoratul este foarte divizat; el are opțiunea sa pentru un partid sau altul și alegerile nu vor da alt rezultat, dar alegătorul, cu părere de rău, la noi încă nu a conștientizat acest fapt că el deține puterea, că el atunci când aplică ștampila de vot, el învestește în funcție viitorii demnitari de stat.”

XS
SM
MD
LG