Linkuri accesibilitate

Ce șanse are Joe Biden să câștige un nou mandat la Casa Albă?


Președintele SUA, Joe Biden, la Catedrala Sfântul Muredach din Ballina, comitatul Mayo, Irlanda, 14 aprilie 2023
Președintele SUA, Joe Biden, la Catedrala Sfântul Muredach din Ballina, comitatul Mayo, Irlanda, 14 aprilie 2023

Președintele Biden și-a anunțat candidatura la președinție în 2024 iar video-ul său debutează cu menționarea insurecției de la 6 ianuarie 2021, când susținători ai lui Donald Trump au atacat clădirea Congresului, încercând să schimbe rezultatul alegerilor pe care candidatul lor le pierduse.

Mesajul lui Biden este că mișcarea MAGA, inspirată de Trump dorește să priveze pe americani de drepturi fundamentale. Campania președintelui este menită să apere populația împotriva acestui risc.

Ce șanse are Joe Biden să câștige un nou mandat la Casa Albă?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00

Persoane apropiate lui Biden susțin că acesta ar fi putut decide să renunțe la o nouă candidatură, dacă credea că vice-președinta Harris îl poate învinge pe Trump, pe care îl privește ca pe o primejdie mortală pentru America. Strategia lui Biden care are acum 80 de ani este să se folosească de platforma Casei Albe și să scoată în evidență diferențele dintre el, pe de o parte și Trump și susținătorii săi, pe de altă parte. Șeful executivului vede continuitate între prima sa campanie menită să salveze ”sufletul Americii” și cea care va urma, având ca miză, în viziunea sa, dacă americanii vor avea mai multe sau mai puține drepturi.

Echipa sa va dori să reamintească nu puținele realizări legislative inclusiv miliarde de dolari pentru infrastructură, energie curată și semiconductori. Alegătorii tineri, de care democrații au mare nevoie pentru a câștiga vor ca președintele să le asculte și înțeleagă doleanțele, mai mult decât până acum. Doar un sfert dintre alegătorii sub 40 de ani spun că îl vor sprijini pe Biden cu siguranță, în timp ce la categoria celor mai în vîrstă procentul e de 56%.

Promisiunile lui Biden făcute tinerilor cu privire la anularea datoriilor studenților și restricționarea armelor de foc sunt blocate în tribunale. E foarte probabil că dacă Trump este candidatul, alegătorii tineri vor fi motivați, dar ce se va întâmpla dacă Trump nu va fi candidatul republican? Sunt mulți sceptici că cel care e acum cel mai în vârstă președinte din istoria Statelor Unite va reuși să impulsioneze și inspire suficient baza sa electorală.

În chestiuni cum e apărarea mediului, tinerii vor mai mult, la fel și în controlul armelor de foc, politica față de avorturi și alte priorități ale stângii. Unul dintre liderii acesteia, fost candidat la președinție, Bernie Sanders, și-a anunțat de-acum sprijinul pentru președinte, ceea ce contează, dar nu e suficient. Alegărilor tineri le pasă mai puțin de vârsta biologică a lui Joe Biden, cât de vârsta ideilor sale politice.

XS
SM
MD
LG