Linkuri accesibilitate

Ce se știe despre înaintarea forțelor ucrainene în regiunea Herson


Cercetași ucraineni ocupând poziții la Nikolaev.

Armata ucraineană a lansat o contraofensivă mult așteptată în sudul țării, la începutul săptămânii. Dar Kievul a avertizat opinia publică să nu speculeze cu privire la progresul contra-ofensivei militare. Operațiunea din Herson are nevoie de „liniște”, deoarece atenția mass-media i-ar putea afecta rezultatele, a spus un purtător de cuvânt al armatei. Ce se știe în acest moment despre înaintarea forțelor ucrainene în regiunea Herson, controlată în cea mai mare parte de forțele rusești și care se află în nordul peninsulei ucrainene Crimeea anexată de Rusia, aflăm de la Radu Benea.

Ce se știe despre înaintarea forțelor ucrainene în regiunea Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00

Forțele ucrainene au înregistrat „succese” în trei zone din regiunea Herson ocupată de Rusia, a declarat un oficial ucrainean, la două zile după ce Kievul a anunțat începerea unei contra-ofensive în sudul țării. Șeful-adjunct al consiliului regional Herson, Iuri Sobolevski, a spus la televiziunea publică ucraineană că trupele Kievului s-au bucurat de succese în districtele Herson, Berislav și Kahovka, dar nu a vrut să ofere mai multe detalii.

Pe de altă parte, ministerul rus al Apărării a declarat că încercările Ucrainei de a organiza o contra-ofensivă în sudul țării au eșuat, forțele ucrainene suferind pierderi grele în echipamente și oameni.

În cea mai recentă evaluare a situației de pe frontul dinUcraina, ministerul britanic al apărării susține că armata ucraineană își continuă contra-ofensiva pe câteva direcții, reușind să împingă linia frontului înapoi, la o anumită distanță în anumite locuri, unde care apărarea rusă a fost relativ slabă.

Fostul șef al serviciului secret de informații al Marii Britanii, MI6, a salutat contraatacurile Ucrainei de la Herson, afirmând că este un moment cheie în război. Alex Younger a declarat pentru BBC că forțele ucrainene și cele rusești „au atins un fel de echilibru, ceea ce este o situație neașteptată”, adăugând că ajutorul occidental a consolidat capacitatea militară a Ucrainei. În opinia sa, noua ofensivă din Herson denotă că Ucraina poate ajunge „pe primul loc”.

Kremlinul a insistat, marți, că așa-numita sa operațiune militară specială în Ucraina se desfășoară conform planului și că toate obiectivele acesteia vor fi atinse. Aceasta a fost replica purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov la declarația președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit căruia trupele rusești ar trebui să fugă după ce forțele ucrainene au străpuns linia frontului pe unele segmente din sudul țării.

„A venit timpul pentru forțele rusești să fugă, dacă vor să supraviețuiască. Plecați acasă! Dacă vă e teamă să vă întoarceți în Rusia, atunci predați-vă. Le vom garanta ocupanților respectarea tuturor normelor internaționale ale convențiilor de la Geneva. Dacă nu vor asculta de mine, vor avea de-a face cu apărătorii noștri, care nu se vor opri până nu eliberează tot ceea ce aparține Ucrainei”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său nocturn la începutul contra-ofensivei.

Oficiali ucraineni afirmă că Rusia concentrează tehnică militară și forțe suplimentare în Crimeea, pentru a le trimite spre Herson. Analiști militari de la Conflict Intelligence Team cred că ar fi vorba despre Corpul 3 de armată, format recent. Armata ucraineană însă blochează rutele prin care Rusia își poate întări forțele în zonele pe care le-a ocupat în sudul Ucrainei.

Din regiunea Herson, rușii bombardează orașul Nikolaev, aflat la 90 de kilometri depărtare. Cam 15% din teritoriul regiunii Nikolaev a fost ocupat de armata rusă.

Militari ucraineni afirmau la începutul invaziei că în Crimeea se aflau 90.000 de soldați ruși, dintre care 35.000 au avansat apoi spre nord, ocupând regiunea Herson. După jumătate de an de război, în regiunea Herson s-ar mai afla între 20.000-25.000 de militari ruși, care au însă probleme cu aprovizionarea, după ce Ucraina a distrus căile de acces de peste râul Nipru. Potrivit estimărilor unor experți militari, cel puțin 30.000 de soldați ucraineni ar participa la contraofensiva din sudul țării.

XS
SM
MD
LG