Linkuri accesibilitate

Ce se va întâmpla cu clădirea avariată a Filarmonicii?


Filarmonica din Chișinău, după incendiu, 23 septembrie 2020
Filarmonica din Chișinău, după incendiu, 23 septembrie 2020

Filarmonica Națională, grav avariată de un incendiu izbucnit săptămâna trecută, va fi, cel mai probabil, demolată şi construită de la zero.

Președintele Igor Dodon a făcut anunțul luni, dar o decizie finală ar urma să fie luată până la finele săptămânii, după finalizarea expertizei post-incendiu. Ministerul Culturii va lansa consultări cu mediul artistic despre conceptul noului edificiu al Filarmonicii, iar proiectul tehnic va fi gata până la finele acestui an, a mai spus şeful statului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:23 0:00
Link direct

Experții antrenați în expertiza a ceea ce a rămas din clădirea Filarmonicii au ajuns la concluzia preliminara că edificiul mai curând ca nu va putea fi restaurat întrucât a fost afectat în proporție de 80 la sută, fiind vorba inclusiv de structura de rezistență a clădirii. Pe de altă parte şeful statului Igor Dodon a dat asigurări luni că în eventualitatea în care clădirea va fi demolată noua clădire a Filarmonicii va fi construită pe locul celei avariate.

„Ministerul Culturii va lansa consultanță cu mediul artistic despre conceptul noului edificiu. Proiectul tehnic eu cred că va fi până la sfârșitul anului şi în acelaşi loc, vreau să accentuez, în același loc unde s-a aflat până acum Filarmonica va fi construită o nouă clădire a Filarmonicii.”

Ministerul Economiei a anunțat luni că raportul privind impactul incendiului asupra stării tehnice a clădirii ar urma să fie prezentat până pe 12 octombrie, când se va decide şi soarta edificiului funcție de recomandările experților.

Directorul Agenției pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor, Ion Ștefăniță, consideră că Filarmonica Naţională mai poate fi restaurată, însă doar parţial. El spune că cea mai afectată de flăcări a fost clădirea istorică propriu-zisă a Filarmonicii. Sala mare a fost distrusă aproape sută la sută, iar cea mică a fost afectată în proporție de 80 la sută. Ion Ştefăniţă crede că aripa în care se afla sala mică ar putea fi păstrată, la fel şi partea mai nouă a Filarmonicii, construită în anii 1960, cea în care se afla administrația instituţiei şi care nu a fost practic deloc afectată de flăcări.

„Vreau să aud opinia şi a inginerilor experţi pe rezistenţă şi opinia arhitecților care trebuie să dea şi ai acest verdict despre cum putem integra în cadrul unui proiect de reconstrucţie părţile neafectate, vorbesc de acele două straturi, clădirea veche şi mă refer la sala mică a Filarmonicii, care din punctul meu de vedere poate fi menţinută, şi respectiv stratul sovietic, cel care se aliniază la strada M. Eminescu, intrarea oficială a Filarmonicii care, după părerea mea, poate fi integrat într-un nou proiect. Acest lucru va fi mai clar însă când se vor expune experţii pe rezistenţă.”

Ion Stefăniţă spune că decizia în privința clădirii Filarmonicii trebuie să fie bazată prioritar pe siguranţa artiştilot şi spectatorilor care vor reveni în acest spaţiu:

„Da, monumentul istoric este foarte important şi eu ca un „medic” al monumentelor voi pleda de fiecare dată pentru păstrarea monumentului istoric, dar pentru noi trebuie să fie o prioritate şi viaţa artiştilor care se vor găsi acolo, viaţa publicului. Mesajul meu este de fiecare dată pentru factorii de decizie ca să nu ne aducem aminte doar în aceste cazuri de forţă majoră, dar să luăm în calcul că cultura trebuie să fie o prioritate.”

Filarmonica Națională a fost cuprinsă de incendiu pe 24 septembrie. Tavanul din sala de concerte s-a prăbușit imediat, iar pompierii au fost nevoiți să demonteze acoperișul pentru a putea să oprească focul, care s-au extins, pe o arie mai largă, în interiorul clădirii. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență nu a stabilit cu exactitate cauza izbucnirii focului, dar a avansat trei posibile versiuni şi anume o defecțiune a echipamentului electric, un scurtcircuit în rețeaua electrică, iar a treia ipoteză este nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului. În instituție se făceau lucrări de sudare a unor țevi.

Angajaţii Filarmonicii, ajutați de pompieri, urmează să evacueze până pe 2 octombrie bunurile materiale care mai pot fi salvate. Este vorba în mare parte despre costume şi documente. Cele mai multe instrumente muzicale, dar şi arhiva de partituri au fost mistuite de flăcări.

Ministerul Finanțelor a deschis recent un cont pentru colectarea fondurilor sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” şi procurarea instrumentelor muzicale. Mai mulţi parteneri externi ai Moldovei, inclusiv Guvernul României, Ambasadele SUA şi UE, au promis ajutoare pentru reconstrucția Filarmonicii de la Chișinău. Până atunci artiştii continuă să facă repetiţii la Palatul Naţional, iar la necesitate le va fi pus la dispoziţie şi Palatul Republicii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG