Linkuri accesibilitate

Ce semnificație are victoria lui Narendra Modi la alegerile din India?


Premierul indian Narendra Modi bucurându-se de victoria în alegeri. New Delhi, 23 mai 2019
Premierul indian Narendra Modi bucurându-se de victoria în alegeri. New Delhi, 23 mai 2019

Corespondență de la Washington.

În India, premierul Narendra Modi a cîștigat un nou mandat. Ce semnificație are acest fapt pe arena politică internațională? - e întrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a felicitat pe Modi, unul dintre liderii cu care are cel puțin cîteva caracteristici în comun. Lider autoritar, naționalist, avînd ca principal argument – economia şi – cel puțin ca percepție – un lider pe care minoritățile din India, în special musulmanii, îl privesc cu scepticism.

Victoria lui Modi este una categorică, partidul său obținând 56% dintre locurile din Parlament. Mulți analiști vor privi scrutinul din India ca pe o nouă victorie a democrației iliberale, cu nuanțe pronunțat naționaliste. Firește că situația este ceva mai nuanțată, dar o astfel de concluzie nu e neadevărată.

Pe durata primului său mandat, Modi a avut o prestație amestecată, în materie de politică economică, argumentul cu care se impusese inițial, după succesele obținute în statul în care fusese guvernator, Gujarat.

Unde a realizat progrese substanțiale este prestația şi importanța regională şi globala a Indiei. Cu cîteva ocazii, cînd au existat atentate şi conflicte cu musulmanii, el s-a dovedit așa cum electoratul şi l-a imaginat: puternic şi eficace. În februarie a angajat ţara chiar într-o confruntare directă cu Pakistanul rival, ceea ce mulţi observatori consideră că a fost momentul crucial al campaniei.

Dar de luat în considerare este – ca şi în cazul Turciei de exemplu – slăbiciunea opoziției, Partidul Congresului, al familiilor Gandhi şi Nehru, un partid încă dinastic care a condus ţara timpul cel mai îndelungat, de la obținerea independenţei de Marea Britanie.

O campanie negativă, în care ceea ce a contat în cele din urmă este impresia de forţă...

În campanie, Modi a criticat 53% din timp opoziția, faţa de numai 18% - referiri la politica internațională. O campanie negativă, în care ceea ce a contat în cele din urmă este impresia de forţă.

În al doilea mandat, experți spun că India nu va deveni cu-adevărat o putere regională decisă dacă Guvernul Modi va aplica reforme economice şi întări instituții care să contribuie la coeziunea ţării. Victoria lui Modi este motiv de satisfacție pentru naționaliștii hinduși, care în ultimii ani şi-au avansat interesele cu atacuri împotriva minorităților, inclusiv linșarea a zeci de musulmani acuzați de contrabanda cu vaci, animal sfînt pentru hinduși.

Nu există nicio îndoială că rețeta cu care Modi a obținut un nou mandat este polarizarea ţării, şi a făcut-o cu succes.

XS
SM
MD
LG