Linkuri accesibilitate

Ce spațiu de manevră au discuțiile SUA-Rusia?


Șefii delegațiilor SUA și Rusiei, Wendy Sherman și Sergei Reabkov, la discuțiile de la Geneva, 10 ianuarie 2022
Șefii delegațiilor SUA și Rusiei, Wendy Sherman și Sergei Reabkov, la discuțiile de la Geneva, 10 ianuarie 2022

Într-un comentariu apărut în Washington Post, David Ignatius arată că prima rundă de negocieri ruso-americane a decurs precum se anticipa, cu Rusia cerând garanții că NATO nu se va extinde în Ucraina și Statele Unite respingând această premisă și altele.

Ceea ce e pozitiv e că părţile au decis să continue dialogul, deși Rusia își exprimă public dezamăgirea și chiar amenință că va amplasa trupe în vecinătatea Statelor Unite.

Autorul articolului arată că serviciile de informații cred că Vladimir Putin nu a decis încă cum să continue. David Ignatius scrie că pregătindu-se pentru varianta pesimistă – o invazie rusă în Ucraina – oficialități de securitate americane și aliate discută la Kiev despre posibilitatea unei insurgențe anti-ocupație, care să-i vătămeze pe atacatori.

Administrația Biden e pregătită cu posibile riposte și pentru eventualitatea unor atacuri cibernetice ale Rusiei. Unii experți cred că Putin ar putea fi tentat să acționeze pentru că consideră că, dacă nu o face, Ucraina se apropie din ce în ce mai mult de occident, devenind un membru de facto al Alianței NATO.

Dar în speranța că Putin nu va lua o decizie extremă, Casa Albă oferă Kremlinului – scrie David Ignatius – „o nouă arhitectură de securitate fără să compromită vreunul dintre principiile importante ale Alianței NATO”. Idealul este un acord care să întărească securitatea ambelor părți – arată Washington Post. În acest sens, Statele Unite privesc limitarea rachetelor de luptă cu rază scurtă și medie de acțiune ca o posibilă parte componentă a unui acord. Alte măsuri de reducere a prezenței și tehnologiei militare sunt de asemenea luate în considerare.

Dar autorul articolului consideră imposibil de materializat dacă dorința lui Putin este să rescrie istoria, ca Rusia să fie tratată ca și Uniunea Sovietică și ca încheierea războiului rece să fie renegociată. „Dorința Rusiei de a se simți în siguranță în perimetrul granițelor sale nu este irațională. Toate țările își doresc asta”, scrie David Ignatius, care conchide: „Dar dacă Putin crede că Rusia poate îndeplini acest obiectiv, invadând Ucraina, e aproape sigur că va eșua”.

XS
SM
MD
LG