Linkuri accesibilitate

Ce spun alegerile despre America de astăzi?


Peste 90 de milioane de americani au votat deja în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020.
Peste 90 de milioane de americani au votat deja în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020.

Alegerile nu sunt doar o cursă între candidați, ci și un test de identitate națională, remarcă, de la Washington, corespondentul Europei Libere.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct

Acum, mai mult decât oricând ele prezintă – în multe locuri din lume – opțiuni clare între maniere diferite de a privi viața și viitorul. Filtrele informaționale sunt mai numeroase, dar și mai distorsionate ca niciodată.

Pe de o parte este informația de campanie, pe de alta - mediile de informare, unele echilibrate, altele nu, ecosisteme partizane de informație, care te izolează de complexitatea adevarului și Internetul, care transformă diversitatea, în inflație informațională și inflația într-o masă care poate fi manipulată. Toate astea și mulți alți factori pot să izoleze – și izolează - o bună parte a populațiilor de adevar. Dar cei care fac efortul de a descifra și cerne și sunt dispuși să-și pună întrebări, pot vota în cunoștință de cauză. Alegerile sunt un turnesol, care dă la iveală ceea ce o țară este. Au trecut de-acum ani de zile în care se discută despre democrație liberală sau iliberală, despre corupție sau cinste, despre adevăr sau minciună, despre modele de dezvoltare: democratic, autocratic sau mixt. Alegerea este și între a te lăsat ghidat de teamă sau de speranță.

În acest an neobișnuit, la scară globală, pandemia de coronavirus ajută și ea la cernerea apelor, despărțind manageri buni de cei care eșuează. Chiar dacă spațiile politice sunt polarizate, chiar dacă există multe rațiuni pentru îndoială, rezultatul alegerilor democratice rămâne relevant, nu e un accident, are cauze și exprimă o opțiune despre ceea ce suntem și vrem să fim.

Aici, în America, scrutinul de marți 3 noiembrie – care de fapt se desfășoară de săptămâni bune – este, ținând cont de sondaje, unul foarte echilibrat.

În ultimele zile, campania furibundă a președintelui Trump pare să dea rezultate și diferențele sunt mai mici, în favoarea contracandidatului democrat Joe Biden. În unele părți ale țării – cum sunt statele Florida și Iowa – Donald Trump conduce în sondaje. Fostul vice-președinte Biden este încă favoritul acestora, dar susținătorii săi au motive de îngrijorare. Interesant este că ambele tabere văd în propriul candidat, expresia libertății. Dar o definesc diferit. Susținătorii devotați lui Trump cred că democrații – prezentați de campania președintelui drept stânga radicală – le amenință libertățile individuale: dreptul de a avea arme, dreptul de a face ce doresc cu banii lor, dreptul a decide fără amestecul statului, dreptul de a pune America pe primul plan. Ei văd în președintele Donald Trump un campion al libertăților individuale și în opoziția democrată, avocatul drepturilor colective.

Sprijinitorii lui Biden văd în Trump un pericol la adresa idealurilor, care stau la baza Americii, dezmembrând instituții și sisteme, degradând discursul public și dezbinând țara, pe falii de identitate. Diferențele nu pot fi mai clare și rezultatul va depinde probabil de prezența la vot și de capacitatea fiecărui partid de a-și mobiliza susținătorii.

O primă întrebare presantă este dacă vom știi sau nu, în noaptea de marți spre miercuri, cine va fi președinte sau va lua mai mult timp?

XS
SM
MD
LG