Linkuri accesibilitate

Ce spune directorul de la Auschwitz despre «megalomania bolnavă» a lui Putin și cum «Wagner» recrutează criminali și alcoolici


Putin față în față cu el însuși. 
Putin față în față cu el însuși. 

Peste mai puțin de o lună se împlinește un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia lui Putin, iar presa în toate limbile a început deja să publice o serie de evaluări militare, istorice, psihologice sau chiar clinice ale deciziei catastrofale a lui Putin de a declanșa acest război.

Astfel, The Daily Telegraph scrie despre cum în weekend directorul memorialului de la Auschwitz l-a comparat pe Vladimir Putin cu Adolf Hitler în timpul comemorărilor care au marcat aniversarea eliberării lagărului morții.

„Megalomanie bolnavă asemănătoare, poftă similară de putere și obsesie cu mituri care sună similar despre unicitate, măreție, superioritate rasială... doar că de data asta formulate în rusă. Oameni nevinovați mor din nou în masă în Europa", a spus Piotr Cywinski, într-un discurs ținut în fața unui public în care se aflau și supraviețuitori ai Holocaustului.

„Cartierul Wola din Varșovia, Zamojszczyzna, Oradour și Lidice se numesc astăzi Bucea, Irpin, Hostomel, Mariupol și Donețk”, a adăugat el, referindu-se la locurile în care au avut loc crime în masă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și la locurile în care Ucraina și aliații săi acuză rușii de a comite astăzi atrocităţi, împinși de «megalomania bolnavă» a lui Putin.

Muzeul și Memorialul Auschwitz-Birkenau păstrează intact lagărul de exterminare de la Auschwitz înființat pe solul polonez de Germania nazistă în timpul celui de-al doilea război mondial. Peste 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei, au murit în lagăr.

Lagărul a fost eliberat de Armata Roșie pe 27 ianuarie 1945, dar Rusia nu a fost invitată să participe la comemorări.

Cât despre «megalomania bolnavă» a lui Putin, un portret psihologic înspăimântător, ce părea atunci scos din Anatomia agresivității umane a lui Erich Fromm, îi făcuse acestuia încă din 2014 Ben Judah, în Fragile Empire: How Russia Fell in and Out of Love with Vladimir Putin, unde marele jurnalist și istoric amintea vulgaritatea lui Putin și avertismentul aruncat de el cecenilor atunci când a ajuns la putere: — Ii vom îneca în budă, în toaletă!… (Мы будем их преследовать везде. В туалете поймаем, мы в сортире их замочим !…)

La fel, când Putin a aruncat rânjind, pe 18 noiembrie 2014 la forumul Frontului Popular al Rusiei (Общероссийский народный фронт) despre atitudinea pe care trebuie s-o aibă Rusia vizavi de Occident: “Politețea și armele pot face mai mult decât doar politețea.”
(“Вежливость и оружие могут сделать больше, чем только вежливость.”)

Asasini, criminali și alcoolici uciși în luptă de partea grupului Wagner

O serie de morminte descoperite în sudul Rusiei arată amploarea recrutării efectuate de grupul de mercenari Wagner pentru a continua războiul din Ucraina, scrie același Daily Telegraph.

O investigație dusă de Reuters a constatat că mulți dintre cei îngropați acolo fuseseră condamnați pentru crime violente, iar unii dintre “recruți” erau cetățeni străini, inclusiv din Ucraina și Moldova.

Wagner a început încă din vara trecută să folosească un cimitir, într-o zonă rurală din sudul Rusiei, care s-a umplut cu aproximativ 200 de morminte până la sfârșitul lunii ianuarie.

Organizații rusești pentru drepturile deținuților acuză Wagner că ar ascunde adevărul despre soarta deținuților pentru a nu revela amploarea dezertărilor din rândurile lor.

Olga Romanova, șefa ONG-ului rus pentru drepturile deținuților Rusia după gratii, a calculat, pornind de la date furnizate de familiile prizonierilor, că doar 10.000 din cei peste 43.000 de deținuți care fuseseră recrutați până la sfârșitul lunii decembrie încă se mai luptă pe front.

„Ceilalți fie au fost uciși, răniți, fie au dispărut sau s-au predat”, a spus ea.

Olga Romanova a mai spus, potrivit Daily Telegraph, că dezertările sunt atât de răspândite, încât conducerea Wagner le spune adesea familiilor că ruda lor este moartă, pentru a ascunde amploarea disparițiilor și predărilor forțelor ucrainene.

Regatul Unit: Sunak îl demite pe președintele conservatorilor

Premierul britanic Rishi Sunak l-a demis duminică pe Nadhim Zahawi, președintele partidului conservator (Tory) și ministru fără portofoliu în guvernul său, relatează The Guardian. O anchetă independentă, cerută chiar de Sunak, a stabilit că liderul conservator a „încălcat codul ministerial” prin nedeclararea publică a litigiilor sale cu autoritățile fiscale.

Ziarul de stânga amintește că premierul a promis „integritate, profesionalism și responsabilitate” atunci când a ajuns în Downing Street, după scandalurile din epoca Boris Johnson. Cu toate acestea, el nu a scăpat încă de oile negre ale guvernului său: „rezultatele unei anchete interne privind acuzațiile de hărțuire aduse vicepremierului său, Dominic Raab, sunt așteptate în următoarele săptămâni”, subliniază The Guardian.

Reabilitarea homosexualilor morți în Holocaust

Până acum, homosexualii nu erau văzuți, în majoritatea țărilor, ca victime ale nazismului, ci mai degrabă ca deținuți de drept comun.

Acum, cum o scrie Libération, Parisul va deschide un centru pentru studierea soartei persoanelor LGBT+ în Holocaust, în colaborare cu arhivele naționale.

În Germania, în weekend, Bundestag-ul a comemorat pentru prima dată victimele LGBT+ deportate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. O recunoaștere tardivă, cum o explică cercetătoarea Florence Tamagne, într-un mare. Interviu publicat în numărul din această dimineață de același Libération.

A fost, desigur, o premieră în Bundestag, parlamentul Germaniei, care organizează încă din 1996 o ceremonie solemnă cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului și care a evidențiat pentru prima dată soarta victimelor LGBT+ ale nazismului, inclusiv „triunghiurile roz, acei bărbați deportați pentru homosexualitate.

Florence Tamagne, specialistă a studiilor de gen, a fost în special curatoarea expoziției „Homosexuali și lesbiene în Europa nazistă”, organizată de Memorialul Shoah în 2021.

Ea arată în interviul publicat astăzi de Libération că această comemorare vine cu mare întârziere, când în Germania nu mai sunt supraviețuitori, în ciuda unei mobilizări pentru recunoașterea acestor victime care a început încă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG