Linkuri accesibilitate

Ce va fi după coronavirus?


Din toate părţile ne vin ştiri triste. Zilnic mor sute de oameni în Italia şi Spania. Tot mai multe ţări sunt atacate de coronavirusul ucigaş, care treptat ia în stăpînire întreaga planetă. Se sud pronosticuri amare, ni se spune că vor muri sute de mii de oameni. Multe afaceri au fost pur şi simplu strivite de virus. Am discutat, zilele astea, pe messenger, cu cîţiva cunoscuţi care mi-au spus că acum e important să supravieţuim.

OK. Cineva va supravieţui. Dar în ce lume se va pomeni el? Mi se pare că normalitatea pe care am avut-o nu va mai reveni. Lumea care îi aşteaptă pe supravieţuitori va fi pesemne una lipsită de confortul din trecut, care părea atît de firesc, nu-i aşa? Probabil, oamenii se vor deplasa, avînd asupra lor certificate medicale. Pesemne nu vei mai putea urca în avion fără să demonstrezi că eşti sănătos. Nu e exclus să existe şi o supraveghere mai riguroasă a statului şi tot soiul de controale. Asta pare incredibil într-o ţară ca RM, unde conducătorii îşi vedeau mereu de treaba lor, dar lumea se poate schimba. Nu va mai exista pesemne libertatea de altădată. Iar fricile vor persista o vreme şi în viaţa de zi cu zi. Cine va mai apăsa fără frică orice clanţă sau se va lipi ca odinioară de alţi pasageri din transportul în comun?

Nu am crezut, mulţi dintre noi, că vom ajunge aici. Ne părea că suntem atotputernici şi brusc ni s-a arătat cît de fragili suntem. Dacă pandemia va dura, cîţi dintre noi vor putea munci de-acasă şi încasa salarii? E limpede că vine o lume nouă şi va trebui să ne debarasăm de multe obişnuinţe, să ne regîndim scopurile pe care le avem în viaţă. Oare vom reuşi?

XS
SM
MD
LG