Linkuri accesibilitate

Cea mai grea bătălie a administrației Biden se dă cu propriul partid


Președintele american Joe Biden (foto arhivă)
Președintele american Joe Biden (foto arhivă)

Săptămână decisivă pentru proiecte de lege, inițiate de administrația Biden – legea cu privire la bugetul național, în valoare de 3.5 miliarde de dolari și programul de infrastructură, în valoare de 1,2 miliarde de dolari.

Corespondeta de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

Deși democrații dețin controlul asupra celor două camere ale Congresului și Casa Albă, partidul este divizat între o opțiune moderată și alta de stânga și asta riscă să ducă la un eșec pentru administrație.

Biden a stat și continuă să stea de vorbă cu facțiunile implicate, în speranța că se va ajunge la un compromis. Votul pentru proiectul de infrastructură a fost amânat pentru joi. Atunci, la încheierea anului bugetar se pune și problema dacă guvernul federal va continua să fie finanțat sau se va închide temporar.

Republicanii amenință că vor bloca legi, care depind de sprijinul lor, argumentând că democrații au puterea de a le adopta singuri, ceea ce în actuala configurație e adevărat doar în teorie. Liderii democrați din Cameră și Senat discută cu colegi de partid moderați, care până acum au refuzat sau au fost sceptici cu privire la suma bugetului, numeroasele programe sociale incluse și prețul de plătit, parțial acoperit prin creșteri de impozite pentru corporații și cei înstăriți.

Deocamdată planul pentru infrastructură e lăsat să aștepte, cele două facțiuni având probleme să decidă ordinea de prioritate. În Senat, doi democrați – Joe Manchin și Kyrsten Sinama – nu sânt de acord cu nivelul alocării bugetare, primul propunând o sumă de între un miliard și un miliard și jumătate de dolari.

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi a lăsat să se înțeleagă că se va ajunge la un compromis în jurul unei cifre mai mici decât cea preconizată inițial. Democrații își pot permite să piardă doar câteva voturi în Cameră și au nevoie de toate voturile partidului în Senat, bugetul putând fi aprobat cu majoritate simplă. Stânga partidului pare dispusă să accepte un compromis, dar dorește să afle ce programe vor fi sacrificate. În principiu, democrații sprijină agenda președintelui și înțeleg că riscă să compromită șansele partidului în alegerile parțiale pentru Congres de anul viitor, dar rămân încă diferențe mari în privința a ceea ce trebuie inclus și ce va fi exclus din buget.

Republicanii argumentează că țara nu își poate permite să cheltuiască atât de mult, dat fiind volumul datoriei publice.

XS
SM
MD
LG