Linkuri accesibilitate

Cea mai mare problemă a noilor conducători pro-europeni


Aşadar, criza gazelor naturale a fost soluţionată. Noii conducători europeni au muncit, au negociat şi au ncheiat un nou contract cu Gazprom. E adevărat că nu ştim încă ce fel de cifre vor figura în facturile care ne vor veni iarna, dar cel puţin avem gaze şi asta nu e puţin. Bravo, noii conducători merită să fie lăudaţi!

În fond, la 100 de zile de guvernare, se poate spune că PAS-ul se descurcă în linii mari, că încearcă să rezolve mai multe chestiuni. Există însă o problemă care riscă să-i dea peste cap toate izbânzile, şi cred că e cea mai mare problemă a guvernării. Mă refer la pandemie, mai exact la numărul mic de moldoveni vaccinaţi anti-Covid. Pandemia e peste tot, dar când vezi că într-o ţară occidentală cu aproape 60 de milioane de oameni mor într-o zi, răpuşi de Covid, numai 20 de oameni, iar în RM mor tocmai 40, îţi dai seama că situaţia noastră e foarte tristă. Sunt convins că şi guvernanţii înţeleg gravitatea situaţiei dacă vreo câţiva parlamentari s-au dus în provincie ca să le spună oamenilor să se vaccineze. Doar că impactul acestor discuţii şi îndemnuri nu va fi prea vizibil. Poporul va asculta şi va face în continuare ce vrea, adică va ignora vaccinurile.

Repet, problema cea mare a guvernanţilor noi e pandemia, iar creşterea numărului de infectări şi de decese poate eroda simţitor baza electorală a conducătorilor. Măsurile luate sunt parcă decorative şi mare lucru nu schimbă. Circulă certificate false, normele antiepidemice sunt ignorate cu tupeu. În cafenele nu întotdeauna îţi cer certificatul. Mi-a spus un prieten întors din Praga că în 4 zile nu a văzut în transportul în comun din Cehia nici un om care să poarte aiurea masca sau care să fie fără mască. La noi, urci în oricare troleibuz şi îţi apare imediat în faţă individul cu masca sub bărbie. Poate că ar trebui să salutăm decizia autorităţilor de a interzice botezurile, cumetriile şi nunţile din 8 noiembrie, doar că până acum acestea s-au tot ţinut lanţ. Cine face nunţi iarna?

40 de morţi în fiecare zi mi se pare un fapt grav. Cu măsuri ineficiente şi cu aparenţe n-o să facem nimic. Noii conducători trebuie să găsească soluţii viabile. Ce facem mai departe?

XS
SM
MD
LG