Linkuri accesibilitate

CEC a sesizat Procuratura Anticorupție în privința Partidului Șor | Tiraspolul sabotează activitatea CUC


Ilan Șor de „Ziua Victoriei” la Chișinău, 9 mai 2022
Ilan Șor de „Ziua Victoriei” la Chișinău, 9 mai 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Comisia Electorală Centrală (CEC) a sesizat Procuratura Anticorupție (PA), după ce Partidul Șor nu a prezentat rapoartele și documentele necesare privind veniturile și cheltuielile formațiunii pentru prima jumătate a anului 2022, scrie newsmaker.md. Ca urmare, CEC a solicitat PA să verifice sursele de finanțare ale Partidului Șor. Reporterii amintesc, în acest context, că PA deja inveastigează în cadrul unor cauze penale finanțarea ilegală a partidului condus de politicianul Ilan Șor, fugit și el din țară după ce a ajuns să fie acuzat în cadrul mai multor dosare penale.

Delegația transnistreană în Comisia Unificată de Control (CUC) a refuzat să susțină candidatura unui ofițer al Armatei Naționale propus în calitate de observator militar din partea R. Moldova, în cadrul comisiei, scrie ziarulnational.md. Chișinăul susține că Tiraspolul are o „abordare distructivă de blocare a unor procese importante” în cadrul CUC. „Observatorilor militari le revine o sarcină esențială în mecanismul de monitorizare și documentare a situației în perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii”, se mai arată în comunicatul delegației R. Moldova. Totodată, Tiraspolul susținut de Moscova refuză în continuare să retragă posturile ilegale de control instalate în Zona de Securitate. „Acțiunile unilaterale ale exponenților transnistreni contravin dispozițiilor actelor de bază ale misiunii de menținere a păcii pe Nistru”, comentează Chișinăul.

Ziarul de Gardă publică un articol despre persoanele publice din anturajul președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu, care este și liderului protestelor Partidului Șor. Informațiile publicate sunt extrase dintr-un telefon, despre care jurnaliștii scriu că ar fi aparținut politicianului. Actualul lider al protestelor antiguvernamentale ale Partidului Șor, a discutat cu mai multe persoane publice sau care dețin funcții publice: de la foști sau actuali șefi ai unor instituții de stat până la angajați ai Serviciului de Informații și Securitate și ai Ministerului Afacerilor Interne.

Locuitorii capitalei care și-au debranșat apartamentele de la sistemul centralizat de încălzire, ca să-și instaleze centrale pe gaze naturale în locuințe, continuă să plătească facturi pentru încălzirea centralizată. Agora.md publică un articol în care încearcă să explice de ce locuitorii a peste 24 de mii de apartamente, adică aproximativ 10% din totalul de apartamente din capitală, plătesc în continuare bani pentru servicii pe care nu le mai folosesc.

Parlamentarul Gaik Vartanean, care a părăsit recent Partidul Socialiștilor, rămâne în continuare „deputat independent”, deși foștii colegi de partid i-au cerut să depună mandatul, scrie PRO TV. „Deputații, care se desprind de echipele lor și rămân în continuare în Parlament, sunt niște unele politice folosite din umbră”, au comentat socialiștii. Gaik Vartanean a devenit parlamentar în iulie 2022, după ce Alla Dolință a depus mandatul și a părăsit PSRM. Ea a spus atunci că nu este de acord cu poziția partidului față de războiul din Ucraina.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Potrivit CrowdTangle, pe Facebook una dintre cele mai populare postări este reportajul realizat de TVR Moldova, despre o familie cu patru copii, care a cumpărat o casă în Fălești, dar care s-a dovedit a fi sub sechestru. Familia riscă să rămână în stradă și fără banii plătiți pentru casă. Foștii proprietari ar refuza să restituie banii. Reporterii au vorbit și cu oamenii legii din raionul Fălești, care au confirmat că vor investiga cazul sub aspect penal.

Pe Instagram, populară a fost postarea TV 8 despre intenția Ministerului Sănătății de a transfera spitalele raionale din subordinea autorităților locale în subordinea directă a ministerului. Autorii o citează pe ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care atenționează președinții și vicepreședinții de raioane să nu hărțuiască colectivele medicale și să nu incite la grevă, în contextul în care autoritățile locale critică intenția ministrei.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG