Linkuri accesibilitate

Cei peste 190 de martori ai lui Dodon | Solicitare de ajustare a prețurilor la energia electrică


Moldova, Procesul lui Igor Dodon, 22 iunie 2022
Moldova, Procesul lui Igor Dodon, 22 iunie 2022

Care au fost principalele știri din presa online din ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

 • Compania Moldovagaz nu are niciun fel de relații oficiale economice cu conducerea regiunii transnistrene, de aceea este în drept să împartă în mod independent cantitățile de gaze naturale achiziționate, a precizat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban. Reacția survine după ce Tiraspolul a acuzat Chișinăul de „acțiuni fără precedent și care sabotează încrederea”, din cauza că Moldovagaz a redus cu 40% volumul de gaz furnizat malului stând al Nistrului, scrie Newsmaker. Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a convocat în ședință așa-numitul consiliu de securitate, care a acuzat Chișinăul de „încălcare în mod grosolan a acordului în vigoare dintre Moldovagaz și Gazprom, care prevede că, din totalul de 171 de milioane de metri cub de gaz care ajung în Moldova, 118 milioane trebuie să fie direcționați în Transnistria”.
 • Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va examina astăzi, 2 noiembrie, în regim de urgență solicitările operatorilor și va ajusta prețurile pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali, potrivit AGORA. Modificările vor fi făcute în conformitate cu noile prețuri de achiziție. Solicitările de majorare a prețurilor la energie electrică survin în contextul crizei energetice, dar și pentru că pentru luna noiembrie nu a fost semnat contractul de procurare a energiei electrice cu centrala de la Cuciurgan. În aceste condiții, SA Energocom va fi nevoită să acopere acest deficit prin achiziții de pe platformele bursiere din România. În această situație, energia electrică va fi cumpărată la nivelul pieței europene.
 • De la București, unde se află într-o vizită, președinta Republicii Moldova Maia Sandu spune că războiul este tot mai aproape, rachetele rusești care ţintesc infrastructura ucraineană cad şi pe pământul Republicii Moldova, notează Jurnal.md. Din cauza războiului, Moldova trece printr-o criză energetică majoră și riscă să rămână fără gaze și electricitate în această iarnă, a mai spus Maia Sandu, precizând că asigurarea ţării cu energie electrică este o provocare zilnică. La o conferință pe care a susținut-o la Palatul Parlamentului de la București, dedicată promovării egalității de gen, lidera de la Chișinău a declarat că „Republica Moldova şi România „îşi croiesc” împreună soarta, ca parte a lumii libere, Chişinăul în drum spre Uniunea Europeană”.
 • Ziarul de Gardă scrie despre martorii care vor face declarații în instanță în favoarea fostului președinte Igor Dodon, în dosarul denumit generic „sacoșa neagră” („Kuliok”). Potrivit publicației, foști angajați ai Centrului Național Anticorupție și ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat, angajați ai reședinței prezidențiale de la Condrița, foști miniștri și chiar un fost prim-ministru vor face, în fața magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ), declarații în favoarea ex-președintelui Igor Dodon, cercetat penal în dosarul în care este învinuit de corupere pasivă şi finanţarea ilegală a Partidului Socialiștilor. Apărarea fostului șef de stat a citit o listă cu peste 190 de persoane care urmează să fie citate în instanță pentru a face declarații în favoarea ex-președintelui. CSJ a finalizat ședința preliminară în dosarul în care se va cerceta episodul filmat în iunie 2019, când Igor Dodon a primit de la Vladimir Plahotniuc o pungă neagră.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

 • Pe Facebook, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, este populară știrea de la TV8 despre banii depistați în pungile Partidului „Șor” de către oamenii legii. Este vorba despre 4 milioane de lei și 4 mii de dolari, potrivit Procuraturii Anticorupție.
 • Popular pe această rețea este și reportajul Europei Libere cu mărturisirile sătenilor din Naslavcea după ce fragmente dintr-o rachetă rusă doborâtă de sistemul ucrainean anti-aerian au căzut peste localitatea lor.
 • Pe Instagram este citită cu predilecție o postare a TV8 despre locuitorii din Kiev, care au fost nevoiţi să stea la coadă pentru apă, după ce rachete ruseşti au lovit luni instalaţii cheie din întreaga ţară.

 • 16x9 Image

  Cristina Popușoi

  Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG