Linkuri accesibilitate

Cel mai mare număr de candidate femei în alegeri din istoria SUA (Video)


În premieră la alegerile pentru Camera Reprezentanților: două candidate de credință musulmană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00

Peste 3000 de femei au intrat în marea competiție electorală a anului.

Un număr record de femei s-au înscris anul acesta la alegerile din Statele Unite, atât în cursa pentru Congresul de la Washington, cât și în competiția care are loc în 33 de state pentru funcțiile de guvernator și pentru legislativele locale. În total peste 3000 de femei au intrat în această mare competiție în care până nu demult, bărbații erau vedetele.

Toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților plus 35 din fotoliile senatoriale vor fi disputate pe 6 noiembrie. 239 de femei s-au înscris pe lista candidaților pentru camera inferioară a legislativului american și alte 33 pentru cea superioară. Noul val al femeilor interesate de politică este însă mult mai mare, o parte semnificativă dintre cele care vor să intre în politică s-au prezentat la alegerile primare de la începutul acestui an, unde votanții aleg candidați pentru unul sau altul dintre partide.

Față de alegerile din 2016, acum candidează cu aproape o mie de femei mai mult. În cele două mari partide americane, Republican și Democrat, numărul femeilor candidate a crescut semnificativ. Partidul Democrat are deja o tradiție în acest sens, iar anul acesta s-au înscris pe listele de alegători ale acestui partid mai multe femei decît totalul candidatelor care au participa în 2014t la scrutinul de la mijlocul mandatului. „Este un an în care au fost depășite toate recordurile”, a spus Jean Sinzdak, director asociat la Center for American Women and Politics.

Printre donatorii individuali la campaniile primare pentru Casa Albă, femeile preferă Democrații în defavoarea Republicanilor și în special susțin candidatele democrate, potrivit Open Secrets, un proiect al Center for Responsive Politics. Pe de altă parte, republicanele au strâns mai mulți bani decât democratele în alegerile primare, ceea ce arată un entuziasm crescut printre femei în acest an.

O cercetare recentă arată de altfel că majoritatea americanilor consideră că numărul crescut al candidatelor este un lucru bun. Jean Sinzdak spune în plus că femeile candidate sunt mai sincere și nu vor să joace neapărat rolul altcuiva, fiindcă vorbesc în mod natural despre propriile experiențe legate de hărțuirea sexuală sau despre ceea ce înseamnă să fie mame. Ele sunt mame pur și simplu, nu fac niciun efort pentru a dovedi acest lucru, de aceea ar putea lua decizii mai bune.

XS
SM
MD
LG