Linkuri accesibilitate

Cel mai românesc, cel mai național


Viorica Dancilă
Viorica Dancilă

Ni s-a spus nu o dată că un bun român, un român adevărat trebuie musai să fie pesedist.

Într-un moment de euforie, premierul Viorica Dăncilă afirma recent că Partidul Social-Democrat este „cel mai românesc partid”. Se puteau înțelege mai multe lucruri din această abruptă declarație. De exemplu, că în partid nu au ce căuta străinii de neam, spre deosebire de alte formațiuni politice, ai căror membri nu sunt doar români neaoși. În această perspectivă, PSD ar fi continuatorul asociației pe care Caragiale o descrie într-o schiță vizionară intitulată Românii verzi (unul dintre principiile de bază ale societății, prevăzut în statut, era „necesitatea imperioasă a exclusivismului național celui mai extrem”). Dar, ca să evite ambiguitățile, dna Dăncilă a adăugat că partidul a cărui președintă tocmai devenise „este cel mai românesc” întrucât el se preocupă, ca nimeni altul, de soarta și de bunăstarea românilor.

Cel mai românesc, cel mai național
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct

Intrăm aici pe un teren cunoscut. Pesediștii nu obosesc să ne asigure că doar ei ne vor binele, că doar ei ne cunosc nevoile, că doar ei ne înțeleg și ne susțin aspirațiile. În consecință, ni s-a spus nu o dată că un bun român, un român adevărat trebuie musai să fie pesedist. Aflăm astfel că există români buni și români răi, români adevărați și români neadevărați. Și atunci, cum să nu declare Viorica Dăncilă că PSD este cel mai românesc partid ?

Afirmarea apăsată a identității autohtone se întâlnește în cele mai diverse și adesea cele mai neașteptate situații. Iată, de pildă, cuvântul național; se poate vorbi, în cazul său, de o adevărată inflație. S-au înmulțit teatrele naționale, s-au înmulțit și teatrele de operă naționale. Dar fenomenul cel mai frapant s-a produs în învățământ. Liceele s-au transformat, majoritatea, în colegii și au adăugat termenul magic național. În Iași exista, de multă vreme, un liceu renumit, Liceul Național. Acum el este Colegiul Național dar colegii naționale mai sunt în oraș încă vreo cinci. În țară, colegiile naționale sunt puzderie. E curios că cei care cedează modei nu-și dau seama că aplicarea mecanică a unei etichete duce la uniformizare și la banalizare.

Și să nu ne mirăm dacă într-o bună zi vreun ministru al educației va avea ideea unei competiții între școli pentru titlul de … cel mai național colegiu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG