Linkuri accesibilitate

Cel puţin 46 de persoane au murit într-un accident de autobuz în vestul Bulgariei


Cel puţin 46 de persoane au murit într-un accident de autobuz în vestul Bulgariei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct

Cel puţin 46 de persoane, majoritatea turişti albanezi din Macedonia de Nord, au murit într-un accident de autobuz în vestul Bulgariei, au anunțat oficiali bulgari și din Macedonia de Nord.

Printre victime se numără și 12 copii, potrivit declarației șefului Direcției Generale a Poliției Naționale din Bulgaria, Stanimir Stanev.

Șapte supraviețuitori au fost transportați de urgență la spitalul din Sofia și sunt tratați pentru arsuri.

Nu este clar ce a cauzat accidentul, care a avut loc la scurt timp după ora 2 dimineața, în apropiere de satul Bosnek, la aproximativ 31 de kilometri sud-vest de Sofia.

Unele relatări de presa susțin că autobuzul s-ar fi lovit de o balustradă de protecție a autostrăzii și apoi s-a prăbușit, luând foc.

„Probabil a fost o defecțiune tehnică sau o anvelopă deflată”, a declarat pentru bTV Nikolai Nikolov, șeful Direcției Generale pentru Siguranță la Incendiu și Protecția Populației din cadrul Ministerului bulgar de Interne.

Autobuzul era unul dintre cele patru care călătoreau împreună de la Istanbul la Skopje, în Macedonia de Nord.

Fotografiile făcute la scurt timp după accident au arătat autobuzul în flăcări, fumul acoperind autostrada în ambele sensuri.

Mass-media din Macedonia de Nord a relatat ulterior că poliția a mers la birourile din Skopje ale companiei de turism despre care se crede că a organizat călătoria în Turcia. Nu au fost disponibile alte detalii.

Ministrul bulgar de Interne, Boiko Rașkov, a declarat reporterilor la locul accidentului că nu a văzut niciodată în viața lui ceva mai înfiorător. „Imaginea este înfiorătoare. Este greu de privit… Oamenii care erau în autobuz au fost transformați în cărbune”, a spus Rașkov. „Este imposibil de spus câți oameni au fost în autobuz. Erau patru autobuze care au circulat împreună și este posibil ca pasagerii să fi schimbat autobuzele în timpul opririlor”.

Prim-ministrul interimar de la Sofia, Stefan Ianev, a vizitat locul accidentului, spunând că este vorba de „o tragedie uriașă”.

Profit de această ocazie pentru a transmite condoleanțe rudelor victimelor”, a spus Ianev. „Să sperăm că vom învăța lecții din acest incident tragic și că putem preveni astfel de incidente în viitor”.

Prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, sosit și el la locul tragediei. Zaev a spus că pasagerii erau toți din Macedonia de Nord, dar erau cu ei și un cetățean sârb și un cetățean belgian. Nu era clar dacă cei doi se numără printre victime sau răniți. Zaev a apreciat sprijinul acordat de autoritățile bulgare: „Suntem împreună și în vremuri bune, și în cele potrivnice. Suntem vecini și, pentru mine, suntem națiuni-surori. Trebuie să fim împreună în vremuri bune sau rele. Lucrul cel mai important este să avem speranțe pentru viitor. Da, această tragedie va avea o influența asupra relațiilor noastre. O influență pozitivă, pentru că ne ajutăm unii pe alții. Toate instituțiile colaborează și acesta este un mesaj pentru țările noastre și pentru tineri – că suntem unii lângă alții pentru a ne ajuta când situația este grea și că suntem împreună și când lucrurile vor fi bune și vremurile vor fi favorabile…”

Într-o declarație postată pe Twitter, Stevo Pendarovski, președintele Macedoniei de Nord, a vorbit despre „un accident oribil” și a spus că se așteaptă ca autoritățile să efectueze o anchetă completă pentru a determina „cauzele și responsabilitatea tragediei”.

Oliver Varhelyi, comisarul Uniunii Europene, a transmis și el condoleanțe familiilor și prietenilor celor afectați de accident.

Vești teribile despre tragicul accident de autobuz din Bulgaria la primele ore ale dimineții”, a scris Varhelyi online. „Gândurile și condoleanțele mele sunt către familiile și prietenii celor care au murit, precum și către oamenii și autoritățile Macedoniei de Nord”.

Bulgaria, o națiune a UE cu aproximativ 6,9 milioane de locuitori, a înregistrat multe accidente mortale de autobuz în ultimii ani. În cel mai recent, 17 turiști bulgari au murit în 2018, când autobuzul lor a derapat pe un drum umed și s-a răsturnat.

Accidentele au fost adesea cauzate de condițiile proaste ale drumului, de vehicule vechi și de viteza excesivă.

Un total de 628 de persoane au murit în accidente rutiere în 2019 și 463 anul trecut în Bulgaria, potrivit datelor oficiale.

XS
SM
MD
LG