Linkuri accesibilitate

Cel puțin 11 morți în Ucraina, după un nou val de atacuri rusești


Copii lângă craterul unei rachete rusești în localitatea Hlevaha din apropiere de Kiev, 26 ianuarie 2023.
Copii lângă craterul unei rachete rusești în localitatea Hlevaha din apropiere de Kiev, 26 ianuarie 2023.

Autoritățile ucrainene au anunțat că un nou val de atacuri cu rachete rusești asupra capitalei Kiev și a altor orașe a ucis cel puțin 11 oameni, deși majoritatea rachetelor de croazieră au fost interceptate, în timp ce în estul Ucrainei au continuat luptele grele.

Un purtător de cuvânt al Serviciului de Urgență, Oleksandr Horuji, a adăugat că alți 11 oameni au fost confirmați răniți în primele ore ale după-amiezii de joi, în ceea ce el a descris ca fiind „atacuri teroriste cu drone și rachete”.

35 de clădiri au fost distruse, cele mai multe dintre ele în regiunea Kiev, a declarat Horuji într-o postare pe Telegram, precizând că apărarea ucraineană a interceptat 47 din cele 55 de rachete lansate de avioane de luptă și de pe vase din regiunea Mării Negre.

Europa Liberă nu poate confirma din surse independente relatările de pe câmpul de luptă ale niciuneia dintre părți, în majoritatea zonelor.

Noile atacuri cu rachete au venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților miercuri seara rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă, pentru a întări apărarea antiaeriană a Ucrainei.

Zelenski a făcut această solicitare după ce a mulțumit Statelor Unite și Germaniei pentru decizia de a trimite Ucrainei tancuri grele de luptă Abrams și Leopard 2.

Serhi Popko, șeful administrației militare de la Kiev, a spus că mai mult de o duzină de rachete au fost distruse deasupra capitalei ucrainene.

„Inamicul a lansat mai mult de 15 rachete de croazieră în direcția Kievului. Mulțumită apărării, toate țintele aeriene au fost doborâte”, a spus el.

Atacurile au forțat autoritățile să impună întreruperi de curent de urgență la Kiev și în regiunile Odesa și Dnipropetrovsk, pentru a ușura presiunea asupra rețelei electrice a țării, a anunțat DTEK, cel mai mare producător privat de energie din Ucraina.

Două instalații energetice au fost lovite de rachete rusești în regiunea sudică Odesa, iar regiunea centrală Vinița a fost și ea atacată.

Ceva mai devreme joi, Statul Major al armatei a spus că trupele ucrainene au distrus 24 de drone, dintre care 15 deasupra Kievului, pe care Rusia le lansase în cursul nopții de miercuri spre joi.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene au continuat să reziste presiunilor neîncetate ale armatei ruse, în special la Bahmut și Avdiivka în regiunea Donețk și la Cervopopivka în Luhansk, a anunțat Statul Major în buletinul său informativ cotidian din 26 ianuarie.

„În ciuda numeroaselor pierderi suferite, inamicul nu și-a oprit acțiunile ofensive”, a spus Statul Major, adăugând că apărătorii ucraineni au respins atacuri și la Lîman, Kupiansk, Zaporojie și Herson.

Zelenski: rușilor nu le pasă de pierderile lor, care sunt de ordinul miilor

Într-un interviu pentru Sky News, președintele Zelenski a admis pe 26 ianuarie că trupele ucrainene sunt sub presiune crescândă la est, unde au pierdut controlul asupra orașului Soledar, și în regiunea sudică Zaporojie.

Zelenski a spus că rușii atacă în valuri, cu o indiferență totală față de pierderi, despre care el susține că sunt de ordinul miilor.

„E un număr extraordinar, dar nu le pasă, vreau să spun că nu-și numără oamenii. Din ce am văzut și am numărat deja, sunt zeci de mii de morți de partea lor, și ei continuă să-i arunce, să-i arunce, să-i arunce [în luptă]”, a spus Zelenski pentru Skay News.

Miercuri, Washingtonul și Berlinul au anunțat că vor trimite Ucrainei tancuri grele de luptă. În obișnuitul său mesaj video nocturn de miercuri seara, Zelenski a lăudat angajamentul aliaților de a trimite aceste echipamente, spunând că aceste tancuri trebuie să ajungă în Ucraina rapid și în număr mare.

„Cheia sunt acum viteza și volumele. Rapiditatea în instruire, și în livrarea tancurilor Ucrainei. Trebuie să facem un ‘pumn de tancuri’, un pumn de libertate”, a pus Zelenski.

Președintele Statelor Unite Joe Biden a anunțat pe 25 ianuarie că Washingtonul va trimite Ucrainei 31 de tancuri Abrams, și a spus că această măsură nu e o amenințare la adresa Rusiei.

Câteva ore mai devreme, cancelarul Germaniei Olaf Scholz anunțase că țara sa va trimite Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 și va da undă verde țărilor terțe să re-exporte din propriile tancuri Leopard de fabricație germană.

Dar ministrul german al Apărării Boris Pistorius a spus pe 26 ianuarie că tancurile Leopard vor ajunge în Ucraina „la sfârșitul lui martie începutul lui aprilie”, și că instrucția militarilor ucraineni pe tancuri de infanterie germane Mader va începe peste câteva zile.

„Pentru soldații ucraineni care vor fi învățați pentru [tancurile] Leopard va fi mai târziu”, a spus Pistorius.

Cu relatări Reuters, Associated Press și DPA. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG