Linkuri accesibilitate

Cel puțin 12 morți și 750 de arestați în urma protestelor din Venezuela


Mii de oameni protestează în Venezuela pentru că alegerile ar fi fost fraudate în favoarea actualului președinte, Nicolas Maduro.
Mii de oameni protestează în Venezuela pentru că alegerile ar fi fost fraudate în favoarea actualului președinte, Nicolas Maduro.

Cel puțin 12 persoane au murit și alte câteva zeci au fost rănite în protestele referitoare la o posibilă fraudare a alegerile prezidențiale în favoarea actualului lider, Nicolas Maduro.

„Libertate! Libertate!" și „Nu ne este frică!” au scandat mii de oameni prezenți la un miting în capitala Caracas, conform Asociației France Presse. Demonstrația are loc după ce opoziția a insistat că are dovezi că a obținut de fapt o victorie zdrobitoare, cu 74%.

Reprezentanții ONG-ului pentru drepturile omului, Foro Penal, susțin că cel puțin 11 persoane – printre care doi minori - au murit în ceea ce este descrisă drept „o criză a drepturilor omului”.

Ministerul Apărării a raportat că 23 de soldați au fost răniți.

Procurorul general Tarek William Saab a raportat o a 12-a victimă, un soldat împușcat mortal. Acesta a precizat că „749 de delincvenți” au fost arestați în legătură cu demonstrațiile, unii dintre ei pentru „terorism”.

Opoziția a denunțat o „escaladare a represiunii” și a anunțat marți dimineață că poliția l-a arestat la Caracas pe Freddy Superlano, membru marcant al partidului Voluntad Popular (VP).

Forțele de securitate au tras luni cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc asupra protestatarilor care au susținut că alegerile au fost furate, inundând străzile cu scandările „acest guvern va cădea!”

Opoziția respinge afirmația autorităților că Maduro a câștigat cursa prezidențială cu 51% din voturi, față de 44% pentru Edmundo Gonzalez Urrutia. Susține că, de fapt, acesta din urmă a primit 74% dintre sufragii.

Maduro, în vârstă de 61 de ani, se află la cârma țării din 2013, perioadă în care s-a înregistrat o scădere a PIB-ului de 80%. Din acest motiv, peste șapte milioane din cei 30 de milioane de cetățeni ai Venezuelei au emigrat.

Maduro este acuzat că a închis criticii și a hărțuit opoziția într-un climat de autoritarism în creștere.

Centrul Carter din SUA, ai cărui reprezentanți au monitorizat alegerile, a declarat marți că nu s-au respectat standardele de corectitudine democratică și a cerut publicarea rezultatelor defalcate, pe secții de votare.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG