Linkuri accesibilitate

Cel puțin cinci civili au murit după atacurile rusești asupra orașelor ucrainene


O mamă cu copilul ei pe lângă blocurile avariate din Uman, regiunea Cerkasi, pe 28 aprilie
O mamă cu copilul ei pe lângă blocurile avariate din Uman, regiunea Cerkasi, pe 28 aprilie

Cel puțin cinci persoane au fost ucise într-un val de lovituri ale Rusiei asupra orașelor ucrainene, inclusiv asupra capitalei Kiev, la începutul zilei de 28 aprilie, au anunțat oficiali regionali și militari, în timp ce lupte grele continuau în orașul Bakhmut, devastat în estul țării.

În timp ce la începutul zilei de 28 aprilie a fost anunțată o alertă de raid aerian de două ore, rapoartele despre atacurile rusești mortale au început să curgă din toată Ucraina.

În Uman, un oraș din regiunea Cerkasi din centrul Ucrainei, rachete rusești au ucis șase persoane și au rănit alte nouă, a declarat Ihor Tabureț, șeful administrației militare regionale.

Rachetele au lovit o clădire rezidențială și un depozit din oraș, a precizat Tabureț.

În Dnipro, un oraș de pe fluviul Nipru din centrul Ucrainei, o femeie și un copil au fost uciși în atacul declanșat de armata rusă, în ciuda faptului că apărarea aeriană ucraineană a reușit să doboare șapte rachete, a declarat Serhi Lisak, șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk.

„O casă privată a fost distrusă în Dnipro. O fetiță de 2 ani și o femeie de 31 de ani au fost ucise. Trei persoane au fost rănite”, a declarat Lisak.

Atacul a provocat, de asemenea, pagube importante în clădirea unei companii private, unde a izbucnit un incendiu, a precizat el.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât majoritatea rachetelor care au vizat Kievul, a declarat Serhi Popko, șeful administrației militare din capitala Ucrainei. „Potrivit datelor preliminare, 11 rachete de croazieră au fost distruse în spațiul aerian al Kievului. În plus, două drone au fost doborâte”, a adăugat Popko.

Atacul a rupt cablurile distribuției de curent electric, iar infrastructura civilă a fost, de asemenea, avariată.

Un copil a fost rănit de dărâmături căzute într-o localitate din regiunea Kiev, au anunțat autoritățile locale.

Medicii ucraineni luptă pentru a salva vieți lângă Bahmut
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00

S-au înregistrat, de asemenea, explozii în cursul nopții la Kremenciuk și Poltava, în centrul Ucrainei, și la Nikolaev, în sud.

Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina a transmis ulterior că atacul multiplu asupra orașelor ucrainene a fost executat de avioane strategice rusești Tu-195 venite din regiunea Mării Caspice.

Comandamentul a precizat că apărarea aeriană ucraineană a distrus 21 din cele 23 de rachete de croazieră și două drone în centrul, estul și sudul Ucrainei.

De la începutul invaziei sale la scară largă în Ucraina, Rusia a negat că a vizat civili, în ciuda abundentelor dovezi care demonstrează contrariul.

Între timp, luptele grele continuă fără încetare pe axa Bahmut-Adviivka-Mariinka, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în buletinul său zilnic de informare din 28 aprilie.

În ultimele 24 de ore, forțele rusești au efectuat peste 65 de atacuri, dar toate au fost respinse de apărătorii ucraineni, mai spun reprezentanții armatei precizând că Bahmut și Mariinka rămân în continuare în epicentrul ostilităților.

„Peste 98%” din armamentul promis a ajuns în Ucraina

La 27 aprilie, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că ajutorul militar din partea aliaților și partenerilor a îmbunătățit substanțial perspectivele Ucrainei de a elibera teritoriile ocupate de Rusia de la începutul invaziei sale neprovocate.

Stoltenberg, care s-a adresat reporterilor la sediul NATO din Bruxelles, a declarat că „peste 98%” din vehiculele de luptă promise de aliați au fost deja livrate.

„Asta înseamnă peste 1550 de vehicule blindate, 230 de tancuri și alte echipamente, inclusiv cantități mari de muniție”, a spus el.

„În total, am antrenat și echipat peste nouă noi brigăzi blindate ucrainene. Acest lucru va pune Ucraina într-o poziție puternică pentru a continua să recucerească teritoriile ocupate”, a declarat Stoltenberg.

Cu toate acestea, șeful alianței a avertizat că „nu trebuie să subestimăm niciodată Rusia”, în ciuda sprijinului militar „fără precedent” pe care Ucraina l-a primit din partea partenerilor și aliaților săi. Moscova a fost „dispusă să arunce în luptă mii de soldați și să suporte un număr foarte mare de victime”, a spus el.

Declarațiile lui Stoltenberg au fost făcute în contextul în care Kievul pregătește contraofensiva anticipată de mulți experți care cred că ar putea fi lansată odată ce vremea se va încălzi și situația terenului va fi potrivită atacului cu blindate și infanterie.

XS
SM
MD
LG