Linkuri accesibilitate

Cele două Românii


La aeroportul Otopeni la revenirea în România a Laurei Codruța Kovesi după audierile în Parlamentul European
La aeroportul Otopeni la revenirea în România a Laurei Codruța Kovesi după audierile în Parlamentul European

Când e vorba însă de interesele proprii, partidul vrea unitate dar, … nu pentru căței.

Apelul la „unitate” e unul dintre sloganurile preferate ale Partidului Social-Democrat. În campania pentru prezidențialele din 2014, te ciocneai la tot pasul de afișe mari înfățișîndu-l pe candidatul partidului, Victor Ponta, sub chipul căruia stătea scris „președintele care unește”. Propaganda de partid i-a înfierat în mod constant pe cei care „dezbină”, pe cei care – cum se spunea odinioară – subminează mișelește „unitatea de monolit a partidului și a poporului”. Când e vorba însă de interesele proprii, partidul – ca să parafrazăm o vorbă celebră – vrea unitate dar, … nu pentru căței. Astfel, opoziția este în chip sistematic diabolizată, orice prilej e bun pentru a o umili și a o denigra. Toți opozanții sunt tratați ca și cum ar fi „dușmani ai poporului” ce trebuie demascați public. „Cine nu este pesedist nu este un bun român”, declara recent un lider PSD, unul dintre foarte influenții „baroni” locali.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct

Un exemplu penibil de campanie murdară, de revărsare abjectă de ură am avut în aceste zile, când Laura Codruța Kovesi a fost audiată, la Bruxelles, în cadrul procedurii de numire a procurorului-șef european. Sigur, dna Kovesi este o țintă mai veche și am putut constata ce forțe s-au pus în mișcare pentru a obține revocarea ei din postul de șef al Direcției Naționale Anticorupție, apoi pentru punerea ei sub acuzare, pe baza afirmațiilor unui infractor, Sebastian Ghiță, care – pentru a scăpa de justiție – a fugit în Serbia.

Candidatura Laurei Kovesi la o importantă funcție europeană a înflăcărat și mai mult imaginația detractorilor. Și dacă ar fi vorba numai de televiziunile aservite puterii dar campania menită a o sabota pe dna Kovesi s-a dus și în Parlamentul European, prin deputații PSD-ALDE. Deși parlamentarii europeni au văzut multe, zelul ticălos al conaționalilor Laurei Kovesi i-a surprins în așa măsură încât câțiva dintre ei și-au exprimat public indignarea. Una peste alta, dacă e să aplicăm retorica pesedistă, deputații PSD-ALDE care au denigrat-o pe Kovesi au dat o probă dezgustătoare de anti-românism.

Evenimentele din aceste zile au arătat, o dată în plus, că există două Românii: o Românie a corupției, minciunii, demagogiei populiste și o Românie a demnității, a adevărului, a valorilor europene. O Românie a ticăloșilor care vor să acapareze toată puterea și o Românie a celor care rezistă și refuză să se resemneze. Această a doua Românie a salutat, așa cum merită, succesul Laurei Kovesi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG