Linkuri accesibilitate

Chișinăul cere o reuniune cu Tiraspolul pentru a discuta despre gestionarea crizei energetice


Casa sovietelor de la Tiraspol, Octombrie 2021
Casa sovietelor de la Tiraspol, Octombrie 2021

În legătură cu criza energetică, autoritățile de la Chișinău au cerut convocarea unei întrevederi a reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, în formatul 1+1.

Potrivit unui comunicat al Biroului pentru reintegrare, Chișinăul și-ar dori să discute cu Tiraspolul aspecte tehnice, pentru a găsi o soluție pentru problemele apărute pe întreg teritoriul țării.

La discuții au fost invitați reprezentanți ai instituțiilor de profil de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și reprezentanții mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri 5+2.

După ce Gazprom a redus cu 30% livrările de gaze în Republica Moldova, autoritățile transnistrene au decis să limiteze consumul întreprinderilor mari, inclusiv al Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan. Drept urmare, centrala a micșorat de la 27% la 70% pachetul de curent furnizat malului drept, ceea ce a dus la un deficit de energie electrică, acoperit, deocamdată, din achiziții din România, la un preț mai mare.

XS
SM
MD
LG