Linkuri accesibilitate

Chișinăul condamnă recunoașterea de către Putin a „independenței” regiunilor separatiste din estul Ucrainei


Președinta Maia Sandu, într-o adresare video înregistrată către cetățeni legată de situația tensionată din Ucraina
Președinta Maia Sandu, într-o adresare video înregistrată către cetățeni legată de situația tensionată din Ucraina

Într-o primă reacție pe Twitter, președinta R. Moldova, Maia Sandu, „condamnă ferm” recunoașterea de către Rusia a regiunilor separatiste din Donețk și Luhansk, după ce decizia a fost anunțată de liderul rus Vladimir Putin. „Acest lucru este în mod clar împotriva dreptului internațional. R. Moldova rămâne ferm angajată în susținerea suveranități și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a scris Sandu.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, la rândul său, „condamnă cu fermitate” recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” entităților separatiste din regiunile de est ale Ucrainei. „Această decizie a fost precedată de o campanie de presiune politico-militară asupra Ucrainei și acțiuni de destabilizare în zona de conflict”, se spune în declarația Externele de la Chișinău.

„Recunoașterea „independenței” pune sub semnul întrebării orice perspectivă de soluționare politică a conflictului din estul Ucrainei și va avea consecințe profunde negative de durată. Regretăm că Federația Rusă a ales calea încălcării principiilor și normelor dreptului internațional. Sperăm că această evoluție nu va provoca un nou val de ostilități militare la linia de contact”, se mai spune în poziția MAEIE.

Luni seara, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor Luhansk și Donețk, după ce a ținut o „prelegere istorică” despre cum „Ucraina nu a avut niciodată o tradiție consistentă de a fi o națiune adevărată”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat la scurt timp Consiliul Național de Securitate și a început convorbiri cu lideri occidentali, inclusiv cu președintele american Joe Biden, pe fundalul așteptărilor privind o invazia rusească în Ucraina.

Oficiali de la Washington și Bruxelles au spus că pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei. Iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat Moscova că „încearcă să pună la cale un pretext pentru a invada Ucraina încă o dată”.

XS
SM
MD
LG