Linkuri accesibilitate

Chișinăul spune că este gata să-i repatrieze pe moldovenii din Afganistan


Pe aeroportul din Kabul, 16 august 2021
Pe aeroportul din Kabul, 16 august 2021

Evenimentele din Afganistan, unde puterea a fost preluata de talibani, se precipită. Rusia și China comunistă au anunţat că vor colabora cu noile autorități, care la rândul lor fac apeluri la calm. La aeroportul din Kabul, aflat sub control internaţional – oamenii de agață de roțile și aripile avioanelor pregătite de decolare, pentru a putea fugi de Talibani. Corespondenții postului nostru din Afganistan vorbesc despre panica și îngrijorările civililor, despre execuții publice, raiduri ale talibanilor și amenințări cu moartea. Ce știe ministerul de externe de la Chişinău despre situaţia moldovenilor din această țară și care este poziţia diplomaţiei moldovene față de ce se întâmplă în Afganistan?

Chișinăul este gata să-i repatrieze pe moldovenii din Afganistan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00
Link direct

Ministerul afacerilor externe și integrării europene a spus azi într-un comunicat că, deocamdată, nu a primit vreo solicitare de repatriere din partea cetățenilor moldoveni din Afganistan, dar că și-a activat toate canalele diplomatice pentru a interveni în caz de necesitate.

R. Moldova nu are o ambasada la Kabul. Externele moldovene afirmă în schimb că au contactat cu țările partenere care au ambasade, în particular cu România și Ucraina, și că se va implica plenar în evacuarea unor cetățeni moldoveni aflați în dificultate în Afganistan, dacă va fi cazul.

Ministerul a făcut apel și la cetățenii aflați în R. Moldova, să-i comunice dacă au știință despre cazuri de situații dificile în care s-ar fi pomenit cetățeni moldoveni aflați în Afganistan.

După ce UE a spus tot azi într-o declarație sprijinită de un număr de peste 70 de state că cetățenii afgani și cei străini care doresc să părăsească Afganistanul ar trebui să fie lăsați s-o facă nestingherit, iar aeroporturile și punctele de trecere a frontierei ar trebui să rămână deschise, în R. Moldova au existat critici care au pretins că noile autorități moldovene ar fi întârziat, spre deosebire de cele din Georgia sau Ucraina - și ele state ale Parteneriatului Estic ca și R. Moldova - să se alinieze acestei poziții comune ale comunității internaționale.

Externele de la Chișinău au precizat însă, contestând aceste critici, că R. Moldova s-a aliniat acestei declarații încă în prima jumătate a zilei.

„Monitorizăm cu atenție evoluția situației de securitate din Afganistan”, se mai arată în comunicatul emis de externele de la Chișinău.

XS
SM
MD
LG