Linkuri accesibilitate

China și Rusia își intensifică colaborarea militară, avertizează ministrul de externe al Japoniei


Ministrul japonex de Externe,Yoshimasa Hayashi (foto arhivă)
Ministrul japonex de Externe,Yoshimasa Hayashi (foto arhivă)

Ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi și-a exprimat sâmbătă îngrijorarea cu privire la cooperarea militară dintre Rusia și China în Asia.

El a declarat că situația de securitate din Europa nu poate fi separată de cea din regiunea indo-pacifică de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina.

Vorbind la o reuniune a miniștrilor de externe din Europa și zona Indo-Pacific, desfășurată în Suedia, Hayashi a declarat că războiul Rusiei din Ucraina „a zdruncinat însăși temelia ordinii internaționale” și trebuie să se confrunte cu un răspuns unitar din partea comunității internaționale.

„În caz contrar, vor apărea provocări similare în alte regiuni, iar ordinea existentă care a stat la baza păcii și prosperității noastre ar putea fi răsturnată în mod fundamental”, a declarat Hayashi.

Japonia susține ferm Ucraina în război, dar China spune că rămâne neutră, declarând în același timp o relație „fără limite” cu Moscova și acuzând SUA și NATO de provocarea conflictului. Premierul japonez Fumio Kishida a vizitat capitala ucraineană, Kiev, în martie, în același timp cu președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu omologul rus Vladimir Putin la Moscova.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida (stânga). Kiev, 21 martie 2023
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida (stânga). Kiev, 21 martie 2023

Hayashi a acuzat Beijingul de „continuarea încercărilor sale unilaterale” de a schimba prin forță status quo-ul în mările Chinei de Est și de Sud și de intensificarea activităților sale militare în jurul Taiwanului.

„În plus, China și Rusia își consolidează colaborarea militară, inclusiv zboruri comune ale bombardierelor lor și exerciții navale comune în apropierea Japoniei", a declarat Hayahshi.

China: suveranitatea și interesele ei de dezvoltare

China, care revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, precum și insulele deținute de Japonia în Marea Chinei de Est, afirmă că are dreptul de a-și apăra suveranitatea și interesele de dezvoltare.

Hayashi a avertizat, de asemenea, că Coreea de Nord „escaladează provocările” în regiune, efectuând lansări de rachete balistice „cu o frecvență și într-un mod fără precedent”.

El s-a alăturat zecilor de miniștri din Uniunea Europeană și din regiunea Indo-Pacific pentru întâlnirea de la nord de capitala suedeză. China nu a fost invitată la discuții.

„De la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, situația de securitate aici în Europa și situația de securitate în Pacific nu sunt separabile”, a declarat Hayashi la sosire.

Unele dintre țările din zona indo-pacific, inclusiv India și Pakistan, au cerut încetarea războiului din Ucraina, fără a condamna Rusia pentru declanșarea acestuia.

Majoritatea țărilor UE au oferit sprijin militar Ucrainei, iar blocul comunitar a impus sancțiuni Rusiei. Întrebat dacă UE speră să convingă țările din Indo-Pacific să se alinieze la poziția blocului în privința conflictului, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat: „Nu vrem să convingem pe nimeni. Vrem doar să împărtășim analiza noastră cu privire la cauzele și consecințele războiului”.

El a respins o întrebare referitoare la posibilitatea de a avea un dialog semnificativ cu țările din zona Indo-Pacific fără China, afirmând că UE are o mulțime de alte oportunități de a discuta cu Beijingul.

„Putem discuta perfect despre Indo-Pacific fără China”, a spus Borrell. „Asta nu înseamnă că neglijăm China. Nu înseamnă că vrem să înlocuim China. Nu văd unde este problema.”

XS
SM
MD
LG