Linkuri accesibilitate

China, una din marile provocări ale viitoarei administrații Biden


Rusia și China sunt unele din țările care încă nu l-au felicitat pe președintele ales american, Joe Biden. Rămân însă dosarele cele mai voluminoase ale politicii externe americane.

Politica americană față de China va ocupa un loc important pe agenda președintelui ales Joe Biden, când acesta se va instala la Casa Albă. Predecesorul său – Donald Trump – lasă în urmă o moștenire complexă, în această relație.

Aliații împart felicitări, Rusia și China așteaptă...
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00

Statele Unite și China sunt cele două mari puteri economice ale lumii și se văd obligate să fie în competiție dar să și coopereze în chestiuni legate de schimbările climatice, proliferarea nucleară și combaterea pandemiei de coronavirus. În afară de asta, dezvoltarea economică a Chinei alimentează impulsuri agresive ale acesteia, în întreaga lume. Administrația Trump a impus tarife de import împotriva Chinei, a introdus interdicții și sancțiuni pentru anumite firme, Departamentul de Stat a închis Consulatul chinez din Houston, Ministerul de Justiție a mărit numărul investigațiilor de spionaj economic și furt de proprietate intelectuală, a fost declanșată o investigație cu privire la finanțarea chineză a unor universități americane, la care se adaugă anchete cu privire la folosirea muncii deținuților în întreprinderi care exportă și în Statele Unite. Majoritatea acestor măsuri sunt justificate, dar analiștii consideră că uneori au fost puse în aplicare fără a calcula consecințele.

Din ianuarie, Biden va trebui să decidă ce menține și ce schimbă. Ely Ratner, un posibil candidat pentru funcția de consilier principal pentru securitate națională în administrația Biden recunoaște că între cele două țări există o „competiție tehnologică, competiție militară, o competiție economică, una ideologică și competiție diplomatică”. Poate una dintre cele mai importante schimbări pe care le dorește Biden este abordarea acestor chestiuni complexe, împreună cu aliații Americii și nu de unul singur, cum preferă Trump.

Numai că actuala administrație a avariat serios aceste relații, a semănat neîncredere în rândurile aliaților și rămâne de văzut dacă o anumită doză de scepticism cu privire la America se va menține. Asta ar putea periclita crearea de instituții și inițiative multilaterale pe care președintele ales al Statelor Unite le-ar dori. Va conta foarte mult și cine va prelua funcții importante la Washington, în special secretar de stat și ministru al apărării.

XS
SM
MD
LG