Linkuri accesibilitate

Chișinăul anunță că nu va mai cumpăra gaze din Rusia | Cine va reprezenta Moldova la summitul Comunității Politice Europene


MOLDOVA Moldovagaz generic photo / gaze
MOLDOVA Moldovagaz generic photo / gaze

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • R. Moldova nu va mai cumpăra gaze de la gigantul energetic rus „Gazprom”, a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov, referindu-se la regiunea din dreapta Nistrului și nu la zonele separatiste. Membrul echipei guvernamentale a precizat că autoritățile de la Chișinău au reușit să procure gaze de la furnizorii europeni la un preț mai bun decât cel oferit de „Gazprom”, notează jurnaliștii de la newsmaker.md. Moscova a reacționat spunând că discuțiile continuă, mai ales pentru că Moldova are datorii față de „Gazprom”. Autoritățile constituționale de la Chișinău au încetat să mai cumpere gaze de la concernul rus în decembrie 2022, însă, R. Moldova procură în continuare electricitate generată de o centrală electrică din regiunea transnistreană, care folosește gazul rusesc.
  • Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a suspendat în regim de urgență, pe un termen de trei luni, licența furnizorului de gaze „Rotalin Gaz Trading SRL”, transmite mold-street.com. Compania „Moldovagaz” a fost obligată să asigure consumatorii finali cu gaze. Reprezentanții agenției spun că au luat această decizie, după ce furnizorul de gaze a refuzat îndeplinirea prescripțiilor emise în adresa sa. Conform prescripțiilor, ANRE a dispus să nu se admită ca gazele să fie furnizate consumatorilor la prețuri nereglementate. Anterior, „Rotalin Gaz Trading SRL” și-a anunțat incapacitatea de a furniza metan la prețurile reglementate de ANRE la începutul lunii septembrie.
  • Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va participa, pe 5 octombrie, la summitul Comunității Politice Europene (CPE), care va avea loc la Granada, Regatul Spaniei. În cadrul summitului, care precede reuniunea Consiliului European din 6 octombrie, tot la Granada, șefa statului va discuta cu omologii și liderii instituțiilor UE despre provocările de pe continentul european, aderarea R. Moldova la UE și reformele în derulare, scrie jurnal.md. Ultima ediție a summitului CPE a avut loc la 1 iunie 2023, în R. Moldova, și a adunat 49 de lideri europeni.
  • Membrii Parlamentului European se întrunesc, pe parcursul acestei săptămâni, în cadrul unei sesiuni plenare la Strasbourg, Franța. Pe ordinea de zi figurează și rezoluția care va face bilanțul parcursului european al R. Moldova. Înaintea votului asupra rezoluției, eurodeputații vor dezbate marți, 3 octombrie, cu Comisia și Consiliul ultimele evoluții de la Chișinău, potrivit jurnaliștilor de la tv8.md. În martie 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina, R. Moldova a depus o cerere de aderare la UE. În iunie 2022, a fost acordat statutul de țară candidată la UE. În aprilie 2023, Parlamentul European a cerut ca negocierile de aderare la UE a R. Moldova să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă vor fi îndeplinite cele nouă condiționalități stabilite de Comisia Europeană.
  • Alexandr Nesterovschi, deputatul transfug reținut pentru 30 de zile în dosarul ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice, este candidatul Partidului „Renaștere”, afiliat fostului deputat fugar Ilan Șor, la funcția de primar al municipiului Bălți, scrie Ziarul de Gardă. „Autoritățile au făcut o încercare nereușită de a ne scoate, ca forță reală de opoziție, din cursa electorală, dar nu au reușit....”, se arată într-un comunicat al formațiunii. Până în prezent, șase candidați s-au înscris pentru funcția de primar al municipiului Bălți. Alegerile locale generale se vor desfășura pe 5 noiembrie 2023.
  • Fostul șef al Căilor Ferate (CFM), Iurie Topală, poate părăsi R. Moldova, în urma deciziei judecătorilor. Avocații acestuia au solicitat permisiunea de părăsire temporară a țării, invocând probleme de sănătate, notează jurnaliștii de la TVR Moldova. Iurie Topală a fost reținut, în ianuarie 2022, de ofițerii Interpol din Belgia şi extrădat, pe 3 noiembrie, în R. Moldova. El este învinuit de corupere activă, delapidare, abuz în serviciu și fraudă. Procurorii îl acuză pe Iuri Topală că ar fi prejudiciat întreprinderea CFM cu 250 de milioane de lei. Cel din urmă respinge acuzațiile.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, interes din partea internauților a stârnit știrea jurnaliștilor de la ProTV, care au readus în vizor cazul unei femei din Irak. În ziua nunții sale, aceasta a pierdut zece membri ai familiei, inclusiv mama si fratele.
  • Pe Instagram, este populară postarea jurnaliștilor de la Moldova.org, care au publicat un material intitulat: „Cum raportul de putere influențează hărțuirea sexuală”. Jurnaliștii au amintit de un caz care a avut loc în 2013, de Dragobete, când politicianul Mihai Ghimpu săruta fete pe obraz. „Plăcerea e mare. Mă simt tânăr, de când am început să merg la club și până în ziua de azi”, spunea atunci politicianul.


XS
SM
MD
LG