Linkuri accesibilitate

ROMÂNIA - CIA despre implicarea Frontului Salvării Naționale în tensiunile etnice din martie 1990


CIA a declasificat o serie de rapoarte de intelligence din perioada căderii Cortinei de Fier în anul 1989 și din perioada imediat următoare. Documentele referitoare la România fac un portret al situației politice și, mai ales, al Frontului Salvării Naționale, organizația care preluase puterea după căderea lui Nicolae Ceaușescu, și al lui Ion Iliescu în primele luni ale lui 1990. Iată ce scrie într-un recent document CIA desecretizat:


„FSN a reușit să oprească manifestațiile din weekend, dar utilizarea unor contramanifestanți – o tactică ce aduce aminte de era Ceaușescu – pentru a intimida opoziția va alimenta, probabil, suspiciunile că Frontul este dominat de criptocomuniști. (...) Este posibil ca Frontul să exploateze tensiunile etnice pentru a-și crea spațiu de manevră, indiferent dacă riscă să piardă sprijinul etnicilor maghiari.”

Raportul notează și suspiciunea care se instaurase încă din ianuarie 1990 asupra FSN că încearcă să confiște revoluția.

Mai multe amănunte la adresa https://romania.europalibera.org/a/cia-semnala-%C3%AEn-ianuarie-1990-exploatarea-de-c%C4%83tre-fsn-a-tensiunilor-etnice-din-transilvania-care-aveau-s%C4%83-izbucneasc%C4%83-%C3%AEn-martie/30363059.html

XS
SM
MD
LG