Linkuri accesibilitate

Cifra săptămânii: 120


Noutăți de pe frontul dezinformării

Autoritățile ucrainene construiesc un canal de 120 de kilometri pentru a tăia Crimeea de Ucraina continentală.âSau cel puțin asta e ce media pro-Kremlin vrea să ne facă să credem.

Mai multe instituții de presă rusești și în limba rusă din Crimeea, între care Ria Novosti Krym, Kryminform, REN TV și Primechania au relatat că presupusul canal navigabil va străbate distanța de la Marea Neagră la Marea Azov de-a lungul Istmului Perekopskîi, care leagă peninsula anexată de Ucraina continentală.

Doar că există o problemă: institutul de stat despre care se presupune că s-ar ocupa de proiect, Ukrgidroproyekt din Ucraina, spune că n-a auzit niciodată de vreun plan de construire a unui asemenea canal.

Iar „inginerul șef” care cică ar fi dat interviuri despre proiect, Tetyana Lunina, se pare că nici nu există, sau cel puțin nu la Ukrgidroproyekt.

Contactat de Radio Europa Liberă/Libertatea, institutul a declarat într-o scrisoare că „nci un inginer șef numit Tetyana Lunina nu a lucrat vreodată aici”.

Poate că nu e nici o coincidență că această dezinformare a apărut la doar două săptămâni după ce președintele Vladimir Putin a inaugurat un pod nou care leagă Rusia de peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Articol publicat pe site-ul Eu vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG