Linkuri accesibilitate

Cinci zile din viața unui expert în probleme demografice


Valeriu Sainsus
Valeriu Sainsus

Jurnalul săptămânal cu Valeriu Sainsus.

Născut în 12 august 1967 la Răzeni, Ialoveni, conferențiar doctor universitar, expert în probleme demografice. A absolvit Universitatea Tiraspol, Centrul Demografic ONU din Cairo ONU.26 de ani de activitate la ASEM, expert asociat IDIS Viitorul. Autorul a peste 5 monografii și peste 70 de articole științifice.

Luni

E o zi obișnuită de inceput de muncă, dar e stresanta pentru ca este prima, m-am trezit inainte de a suna alarma, se macină o sumedenie de lucruri în cap care trebuiesc facute azi, sunt solicitat de la prima oră, mă enerveză putin melancolia in care se pregătesc membrii familiei e 7 20 deja, dar se rețin.

Am nimerit in traficul de la Tutun CTC, dar...e bine totuși că mai este un polițist care dirijează traficul pentru că in R. Moldova mai rar vezi așa ceva, totuși sunt claxonat insistent din cei care se grăbesc mai mult decât mine, le cedez.

Lectiile sunt vioaie, dar cam putini prezenți la prima lecție și dispersați prin auditoriu, mă gândesc poate este mai mult la bază factorul demografic al depopularii, ori poate nedorința de a fi luni la lecții. ASEM-ul a devenit depopulat ca și țara. Am realizat două perechi, dar deja ma ia oboseala nu sunt lasat in pace nici la prima pauză de cafea, e sfrâsit de semestru mă iau cu asalt studenții de la licență, apar primele indicații ale șefilor cu cerința: maine este data limită. Constat lipsa ochelarilor, o problemă care ma face sa mai temperez cititul. Abea la 14. 00 am liniștea de a mă concentra pe lucru înafara lectiilor ce bine e in liniște să lucrezi.

Marți

Sunt cu mult inainte de sunet, imi vad posta electronică mai trec cu vederea asupra informației de moment. Incă o vizita pe banii publici a Presedintelui țării, mă intrreb ce a avut de caștigat cetățeanul de rând din asta. Merg la ore simt absorbția celor care ma ascultă, am o barieră matinală în exprimare în limba rusă, dar cineva din studenți mă ajută de fiecare dată să depășesc, mă revigorez cu un pahar cu apă.

Sunt invadat de studenții care mă așteaptă la orele de serviciu. E marți mai intervine și soția imi aminteste că trebuie să trec pe la piața agricolă, iar eu mai am atât de mult de lucru incă din ziua de luni. E apasătoare ziua și din cauza luminii puține care se lasă frânată de portiere, dar se simte și faptul că ne apropiem de solstițiul de iarnă.

În sfârșit acasă, ... cina intârzie, dar caut și ma las cu răbdare pentru că se gătește ceva deosebit și mult așteptat în familie. Incă nu am sunat-o pe mama daca totul este bine, focul si-a făcut și a tras zăvorul la poartă. Și cați sunt ca părinții mei în satele Moldovei ?

Miercuri

Mă preseză timpul de la prima oră toți sunt cu cerințe ultimative asupra mea, bine că azi nu mai am și lectii că ar crăpa rabdarea. Mă bucură faptul că a mai apărut și nouțăți noi, ni se cere acordul de parteneri într-un proiect cu Agenția Francofonă, sunt sunat de la o televiziune ma implora să nu refuz pentru că sunt la un inceput și încă e dificilă pornirea lor, le dau acordul.

Vin felicitările cu duiumul e sfântul Nicolaie, prieteni mai vechi și mai noi aflați în migrație dau de știre din marea străinătate, simt dorul lor de radăcini. Cât de bine ar fi fost ca să-i aibă tara acasă !

Iarăși traficul mă presează, dar mă linistesc, simt feeria sărbătorilor de Crăciun, orasul se pregătește, dar mă intreb vom avea oare parte de o sărbătoare cu zăpadă ca in îndepărtata copilărie a mea rurală când derdelușul exploda de vuetul săniilor sau ......

Joi

Mă ridic greu, am dureri de spate, simt adaug kilograme, feciorul râde ușor, dar o iau apâsat și repede pentru că e mult de lucru. Așa și nu am fost la medic. Da trece și simt că deja am intrat în a doua parte a săptămânii. Spre seară mai facem o tură prin oraș.

Am lectii la masterat cine o mai gandit și lecțiile nocturne, mă organizez greu la fel și masteranzii, vad oboseala din ochii lor după o zi de muncă, dar nici eu nu am chef de lecții, simt eficiența aproape e nulă, dar inaintez. E 21.00 și de ce mai plec acasă, dacă maine trebuie să încep dez de dimineață ?

Vineri

E zi scurtă de serviciu și mă bucur mai mult ca invațăceii mei. Trebuie să mă pregătesc de weekend, mama mă așteaptă trebuie neaparat să o vizitez, sunt multe de făcut ca să avem două zile de confort familial. Mă ia oboseala, dar mă bucur, am sărbătorile in făță.

XS
SM
MD
LG