Linkuri accesibilitate

Cine și de ce o acuză pe Maia Sandu că blochează bani europeni


Președinta Maia Sandu
Președinta Maia Sandu

Mai mulți miniștri din cabinetul condus de Aureliu Ciocoi îi reproșează Maiei Sandu că ar bloca finanțări europene pentru R. Moldova respingând o lege propusă de socialiști, care ar da mai multă libertate în domeniu executivului, chiar și așa, interimar cum este. Cât adevăr și câtă... politică este în aceste acuzații?

Cine și de ce o acuză pe maia Sandu că blochează bani europeni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:44 0:00
Link direct

Criticile la adresa președintei Sandu, că ar împiedica sosirea banilor europeni, au fost formulate de ministrul interimar al agriculturii și cel de la interne. Ion Perju a afirmat în ședința de miercuri a executivului că sunt în dificultate tratativele pe tocmai trei proiecte, de zeci de milioane de euro și vizând de la construcția de apeducte la cea a unor stații de epurare, pe care nu le poate porni din cauza refuzului Maiei Sandu să promulge legea, în timp ce Pavel Voicu a invocat blocarea unei achiziții de autospeciale pentru serviciul de pompieri, pe bani japonezi, în valoare de 19 milioane de euro.

Ion Perju
Ion Perju

„Vom începe studii de fezabilitate, dar mă tem că doar cu studii de fezabilitate vom rămâne. De aceea, solicit în cadrul acestei ședințe ca președinția să purceadă la promulgarea acestei legi, ca să avem dreptul de negociere și semnare a acestor acorduri”, a declarat Perju.

„Pentru că președinția refuză să ne ofere dreptul de a semna aceste acorduri, riscăm să pierdem acești bani. Și atunci se pune întrebarea: noi căutăm bani prin altă parte și atunci când partenerii ni-i oferă, noi îi refuzăm, posibil din considerente politice? ”, a adăugat Pavel Voicu.

Legea la care se referă cei doi miniștri a fost adoptată cu câteva luni în urmă, în plin conflict între președinta Sandu și majoritatea parlamentară de atunci dominată de socialiști pe tema alegerilor anticipate, și ea trebuia să permită unui guvern interimar ca cel condus de Aureliu Ciocoi să facă numiri în ministere și să negocieze acorduri financiare.

Motivul din care actul normativ nu poate fi promulgat ar fi la suprafață...

Curtea Constituțională a invalidat, însă, ulterior cea de-a doua prevedere, lăsând în vigoare doar permisiunea de a completa locurile vacante în ministere. Parlamentarii socialiști, pe de altă parte, au adoptat repetat, împreună cu aliații lor din legislativ, permisiunea pentru guvernul interimar de a negocia acorduri internaționale, de data aceasta la pachet cu o permisiune de a face remanieri în agențiile guvernamentale. Noua lege s-a oprit în președinție, iar Olesea Stamate, consiliera pe probleme de drept a șefei statului, spune că motivul din care actul normativ nu poate fi promulgat ar fi la suprafață:

Olesea Stamate
Olesea Stamate

„Unu – depășește cadrul constituțional, în speță hotărârea anterioară a Curții Constituționale. Și doi – vine în contradicție cu alte legi, de exemplu legea 136 care zice că un guvern în demisie nu poate să prezinte proiecte parlamentului, iar legea cu potrivire la tratate internaționale zice că parlamentul este cel care decide asupra unor astfel de angajamente. Respectiv, în cazul în care guvernul semnează un astfel de tratat, urmează să-l propună spre ratificare parlamentului, or un guvern în demisie nu poate să facă acest lucru. Și iese că acest document nu va avea valoare juridică, iar totodată un nou guvern numit practic va fi obligat să-l prezinte parlamentului spre examinare”.

Veaceslav Negruta
Veaceslav Negruta

Cu toate că un alt consilier prezidențial, Veaceslav Negruța, susține, la rândul lui, că proiectele și fondurile în discuție nu vor fi ratate, ci doar întârziate, creditorii - printre ei Banca Mondială - agreând, așa cum afirmă el, o amânare de compromis odată cu apariția la Chișinău a dificultății legate de lipsa unui guvern cu capacități depline, acuzații asemănătoare cu cele ale lui Perju și Voicu au apărut la scurt timp și într-un mesaj de pe Telegram al fostului șef din executiv al celor doi miniștri, ex-premierul Ion Chicu. Lider al unui nou partid hotărât să se bată în apropiatele alegeri pentru același electorat cu viziuni pro-occidentale ca PAS -ul loial Maiei Sandu, fostul șef de executiv a sugerat că aceasta ar lăsa satele fără apeducte, ceea ce nu s-ar întâmpla dacă ar promulga legea.

XS
SM
MD
LG