Linkuri accesibilitate

Cine crede că virusul e o minciună?


Protest al susținătorilor „teoriei conspirației”, la București
Protest al susținătorilor „teoriei conspirației”, la București

O simplă ştire pe pagina de FB a Europei Libere, aceea că miercuri am avut 232 de infectaţi, a generat o reacţie virulentă, neaşteptată, a mai multor oameni. Am fost pur şi simplu uluit să văd o sumedenie de comentarii care acreditau ideea că virusul e o minciună, că sistemul medical din Moldova câştigă bani prin minciuni, mărind intenţionat numărul real al bolnavilor, că Europa Liberă difuzează această minciună cu bună ştiinţă. O doamnă şi-a exprimat decepţia profundă, zicând că nu s-a aşteptat ca şi Europa Liberă să fie de partea minciunii.

Mărturisesc că ne-a fost destul de greu să discutăm cu aceşti oameni care contestă sau ignoră existenţa Covidului. Unele comentarii conţineau o doză inexplicabilă de agresivitate şi ironie răutăcioasă. Era invocată pe alocuri dorinţa de a munci şi de a avea hrană, de parcă respectarea normelor sanitare şi portul măştii în spaţiile publice închise le contestă dreptul la muncă. O să vă spun ce cred eu despre această stare de fapt îngrijorătoare.

Cred că nu e vorba doar de un reflex firesc al psihicului într-o situaţie complicată, aşa cum spunea un psiholog, dar şi de un efect al dezinformării care face ravagii în RM. Oamenii aceştia, care nu vor să audă de Covid, resping orice argument. Cînd le spui că Italia, Austria şi Bulgaria le-au interzis moldovenilor să intre pe teritoriile lor din cauza situaţiei epidemiologice proaste, ei spun că minciuna i-a determinat pe străini să facă asta. Ei susţin că numărul infectaţilor e umflat ca să se obţină bani. Dar în Rusia, unde avem zilnic peste 6 mii de infectaţi, tot e umflată cifra de dragul banilor? Dar în SUA?

Un detaliu pe care l-am remarcat e acela că oamenii care vorbesc despre minciună par să aibă studii incomplete sau comit multe greşeli gramaticale în comentarii. O fi o coincidenţă sau e altceva la mijloc?

Cred că statul trebuie să facă ceva urgent pentru a le aduce adevărul sub nas acestor concetăţeni. Numărul lor e mare şi, dacă nu vor înţelege cum stau lucrurile, vom avea tot mai mulţi infectaţi, iar Moldova cu greu va scăpa de Covid. Inventaţi ceva, stimaţi conducători! Înţeleg că nu se pot face excursii la terapia intensivă, dar ceva se poate face, totuşi, nu-i aşa?

XS
SM
MD
LG