Linkuri accesibilitate

Cine este atacatorul de la Aeroportul Internațional Chișinău?


Autoritățile din Tadjikistan au anunțat capturarea în Moldova a unuia dintre suspecții implicați în răpirea lui Shohrat Ismatulloev, adjunctul lui Hasan Asadullozoda, șeful „Orionbank" și cumnatul președintelui Emomali Rahmon.

Procuratura Generală din Tadjikistan informează că Rustam Ashurov are 43 de ani și este membru al unui grup criminal organizat.

La 30 iunie, autoritățile moldovenești au declarat că un bărbat de 43 de ani din Tadjikistan a fost arestat după ce i s-a refuzat intrarea pe teritoriul țării din motive de securitate. În timp ce era transferat în zona sterilă pentru a fi deportat, el a luat arma unui ofițer de securitate de la aeroport, omorând două persoane și rănind una.

Potrivit Procuraturii Generale din Tadjikistan, Rustam Ashurov, membru al unui grup criminal organizat, „a zburat în Moldova prin Turcia pentru a fugi în țările Uniunii Europene" după răpirea lui Shuhrat Ismatulloyev.

Jurnaliștii de la Radio Ozodi au încercat să obțină informații detaliate despre Rustam Ashurov. Până în prezent, se știe că o persoană cu același nume, an de naștere și loc de trai a fost arestată în iunie 2012 și închisă în închisoare în 2018. Acesta a primit o sentință de 13 ani pentru că a participat la un atac armat asupra angajaților unui punct de schimb valutar din Dushanbe și răpirea a 100 de mii de dolari. Conform sentinței judecătorești, în prezent această persoană ar trebui să fie în închisoare.

Nu se știe dacă Rustam Ashurov, născut în 1980 și locuitor al Dushanbe, despre care a informat Procuratura Generală la 30 iunie, este „atacatorul” din punctul de schimb valutar sau este o coincidență. Dacă da, atunci, potrivit jurnaliștilor Radio Ozadi, nu se știe când și cum a fost eliberat din închisoare.

De asemenea, jurnaliștii de la Radio Ozodi, mai scriu că autoritățile tadjice nu au anunțat numele suspecților în cazul răpirii lui Șohrat Ismatulloev, și nu se știe cum Ashurov a părăsit teritoriul Tadjikistanului și a plecat în Turcia și apoi în Moldova, dacă era dat în căutare.

Potrivit Procuraturii Generale din Tadjikistan, „Rustam Ashurov, în timp ce traversa frontiera Republicii Moldova și încerca să fie arestat, a luat arma unuia dintre ofițerii de poliție de la aeroportul din Chișinău, a ucis doi dintre ei. În timpul operațiunii antiteroriste, Ashurov R. K. a fost rănit și capturat".

Shuhrat Ismatulloev, prim-vicepreședintele „Orionbank", o instituție financiară apropiată de familia președintelui Republicii Tadjikistan, este dat dispărut de mai bine de o săptămână. Oficialii spun că a fost răpit, iar căutările sunt încă în desfășurare.

Acest incident în Tadjikistan, țară considerată de autorități printre cele mai sigure, a cutremurat societatea și a dat naște la diferite ipoteze. Iar întrebarea cea mai frecventă este cine și cum l-a răpit pe așa-zisul apropiat al familiei prezidențiale?

XS
SM
MD
LG