Linkuri accesibilitate

Cine plătește cu adevărat


Una din zicerile cele mai răspîndite și indignate ale vremurilor de răspundere civică e trimiterea la banii contribuabilului.

Una din zicerile cele mai răspîndite și indignate ale vremurilor de răspundere civică e trimiterea la banii contribuabilului. Rînd pe rînd, banii contribuabiliului sînt prăpădiți de guvern, funcționari corupți sau aleși nedemni. Contribuabilul îi trage la răspundere pe nemernici pentru că el îi plătește.

Jurnal de corespondent: Traian Ungureanu (Londra)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00
Link direct

Sună frumos, dar nu e atît de adevărat pe cît pare. Cei ce se grăbesc să folosească acest argument uită sau nu știu că firmele private sînt cei mai mari contribuabili. O persoană care spune că plătește un funcționar sare peste cifra enormă pe care o mare firmă privată o plătește în impozit. Întotdeauna, de mii și zeci de mii de ori mai mult decît plătește o persoană.

Alt exemplu: se spune că un parlamentar european e ținut din banii populației de acasă. Depinde. În Est, nu e așa. Căci statele Estului nu sînt contributori neți la bugetul UE. Adică primesc de la UE mai mulți bani decît dau.

Pînă la urmă, reproșul cel mai justificat e incompetența sau incorectitudinea. Plata pentru așa ceva e un ban pierdut, dar nu de omul de rînd.

Previous Next

XS
SM
MD
LG