Linkuri accesibilitate

Cine poartă vina pentru tragedia din Parcul Alunelul?


La Primăria capitalei a avut loc astăzi un protest al unei asociații de părinți indignați de neglijența care a făcut posibilă, în viziunea lor, moartea unui copil de doi ani peste care a căzut o creangă groasă de copac, în Parcul Alunelul. Mai multe, despre incident și urmările lui, în relatarea Tamarei Grejdeanu:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00

„Vrem ca la Primăria Municipiului Chișinău să fie sancționată dur incompetența, iresponsabilitatea și corupția”, au spus membrii asociației „Părinți Solidari” la protestul din fața instituției. Ala Revenco, directoarea executivă a ONG-ului, a insistat pe nevoia unei anchete veritabile, care să scoată în vileag carențele sistemului care au dus la producerea tragediei din parcul Alunelul.

După decesul fetiței de doi ani lovită de creanga unui copac care s-a rupt din trunchiul acestuia, primăria capitalei a anunțat suspendarea temporară a conducerii Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, pe durata anchetării interne a acestui caz. S-a autosesizat și Procuratura Chișinău, care a anunțat pornirea unui dosar penal pentru neglijență în serviciu.

Potrivit Alei Revenco, incidentul care a provocat moartea unui copil arată că unii responsabili din primărie nu-și îndeplinesc conștiincios activitățile de rutină, punând astfel în pericol securitatea cetățenilor.

„Ceea ce s-a întâmplat dă dovadă că în primărie lucrurile sunt putrede, la fel ca acea buturugă, dacă e să fac o analogie, care a căzut peste un copil. Dacă nu se iau măsuri, noi vom avea mai multe cazuri de acest fel, să sperăm că nu vor fi atât de tragice, dar oricum ele vor afecta viața cetățenilor. Noi deja suntem afectați foarte mult de construcțiile care sunt la fiecare pas, fluxul de mașini inclusiv pe trotuare, în curte sunt mașini”, a mai spus directoarea executivă a asociației „Părinți Solidari”.

Rezultatele anchetei demarate de primărie ar urma să fie prezentate miercuri, 18 mai, a anunțat primarul capitalei, Ion Ceban. El a vorbit despre mii de copaci din Chișinău care trebuie urgent tăiați, adăugând că este nevoie de o mai bună conlucrare a instituțiilor municipale cu Agenția de Mediu, care autorizează lucrările silvo-tehnice.

Edilul a sugerat că problema ține și de obținerea întârziată a încuviințărilor de intervenție în spațiile verzi.

„Dacă arborii au fost identificați că trebuie defrișați, după o lună, două, trei, când vine autorizația, acești arbori riscă, spre marele regret, să se prăbușească sau să devină zone de risc. Iată de ce este nevoie de operativitate. Între timp, a fost deschisă ancheta internă, iar în trei zile am dispus să fie prezentat un raport pe caz”, a precizat Ion Ceban.

Anterior, Ministerul mediului a anunțat că după o verificare preliminară, s-a constat că Agenția de Mediu a eliberat Asociației de Gospodărie Spații Verzi autorizații în concordanță cu cererea depusă de instituția municipală, pentru anii 2020, 2021 și 2022.

Activistul de mediu, Ion Ungureanu, din cadrul Asociației Ecovisio admite că gestionarea eficientă a spațiilor verzi este tărăgănată de procedurile birocratice de obținere a autorizațiilor. Totuși, spune el, nu trebuie așteptată uscarea unui copac pentru a înțelege că reprezintă un pericol. Activistul susține că eventuale riscuri legate de arborii din spațiile publice se raportează cu regularitate, dar nu neapărat se intervine cu responsabilitate.

„Eu cred că autoritățile locale cunosc despre problemele mari pe care le au în domeniul acesta. Trebuie să existe un management adecvat al spațiilor verzi, niște strategii concrete. Undeva există elementul acesta de neprofesionalism, undeva există elementul de închidere a ochilor la anumite momente și iată cumulativ, avem astfel de rezultate pe care cineva trebuie să și le asume și trebuie să spună ce trebuie de făcut pentru a soluționa problema. Sunt o mulțime de factori despre care se vorbește doar în momentul în care se întâmplă o tragedie.”

Ion Ungureanu mai atrage atenția că în ultima perioadă se fac tot mai multe lucrări de amenajare a spațiilor pentru pietoni în parcurile Chișinăului, fără însă a ține cont în ce măsură montarea pavajului șubrezește sau nu starea copacilor din preajmă. În opinia activistului, siguranța cetățenilor are deseori de pierdut, sub pretextul dezvoltării rapide a urbei.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG