Linkuri accesibilitate

Cine sunt „ai noştri”?


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Pentru majoritatea oamenilor care mă înconjoară binele e Uniunea Europeană, e democraţia şi valorile liberale.

Probabil, mulţi, după ce vor citi acest articol, vor strîmba din nas. E problema lor. Eu am un punct de vedere care e alimentat de experienţa mea de ani de zile şi consider că punctul meu de vedere, în situaţia în care se tot află RM, e justificat.

Cine sunt „ai noştri”?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct

Aud foarte des oameni care pronunţă sintagma „AI NOŞTRI” atunci cînd se referă la politică. În opinia multora, scena politică din RM e populată de răuleni, pe de o parte, şi de AI NOŞTRI, pe de altă parte. Ultimii întruchipează binele.

Pentru majoritatea oamenilor care mă înconjoară binele e Uniunea Europeană, e democraţia şi valorile liberale, e îndepărtarea de CSI. Frumoase deziderate. Le împărtăşesc în calitatea mea de cetăţean şi de scriitor.

Numai că pentru mine nu există politicieni moldoveni cărora să le spun AI NOŞTRI. Nu au existat, nu există şi pesemne nici nu vor exista. O să vă explic de ce. În primul rînd, lucrez la Radio Europa Liberă, un post care îmi cere să fiu echidistant şi care îmi impune o anumită circumspecţie în raport cu toată fauna politică din RM.

În al doilea rînd, chiar dacă nu aş fi ziarist al EL, mi-ar fi suficient ceea ce am văzut aici în arena politică de la 1991 încoace. Traseismul, făţărnicia, decăderea morală şi schimbarea halucinantă la faţă ale unor lideri politici înfăşuraţi în mantii pro-europene, liberale, democratice m-au făcut suspicios, vigilent, neîncrezător. Pentru mine nu există AI NOŞTRI cînd e vorba de politicieni moldoveni.

Nu mă interesează sloganurile, aparenţele. Vreau să văd ce fac exact mesagerii europenismului şi democraţiei. Dacă fac mişmaşuri şi se gîndesc numai la buznunarele lor, nu mă interesează deloc.

Îi văd în aceste zile pe unii prieteni şi colegi vorbind cu admiraţie despre ACUM. Unul chiar mi-a spus că ACUM sunt „ai noştri”. Eu unul îmi păstrez calmul şi circumspecţia. Să vedem, să analizăm, să urmărim ce va face ACUM în continuare. Dacă ACUM nu va repeta comportamentul dizgraţios al altor pro-europeni şi făuritori de democraţie, îi voi lăuda şi îi voi admira. Dar chiar şi aşa, ei nu vor fi pentru mine „ai noştri”.

XS
SM
MD
LG