Linkuri accesibilitate

Cinovnicul neputincios


Primăria Chișinăului
Primăria Chișinăului

Poporul are nevoie de cinovnici buni care pot să facă ceva...

Am citit zilele astea interviul de la Europa Liberă cu consilierul municipal Vasili Chirtoca. Domnul Chirtoca constată o situaţie care abundă în amănunte revoltătoare: „Cel puțin jumătate dintre angajații primăriei nu se ocupă cu rezolvarea problemelor orașului, ci își rezolvă propriile interese.” Mai spune Vasili Chirtoca iată ce: „De câteva ori am încercat să obținem registul dosarelor cu care s-au adresat locuitorii și persoanele juridice pentru rezolvarea problemelor funciare: privatizarea, prelungirea contractului de arendare sau, pur și simplu, dreptul la arendă. Sunt mii de asemenea cazuri. Totuși, ei evită cu orice preț să ne ofere acel registru!”

Cinovnicul neputincios
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct

În linii mari, domnul consilier ne spune că Primăria e plină de probleme, că cea mai mare problemă e corupţia, că ar trebui cinovnicii să aibă salarii mai mari, că e nevoie de oameni care se gîndesc la binele ţării. Dacă făceam eu interviul acesta, l-aş fi întrebat pe domnul Chirtoca despre DAAC Hermes, o societate pe acţiuni la care părinţii mei au avut nişte bonuri patrimoniale inutile, dar îl las acum pe consilier şi vreau să zic altceva.

Eu tot citesc, de la 1991 încoace, interviuri cu cinovnici moldoveni drepţi şi buni la suflet care remarcă tot soiul de lacune din jurul lor, care au o idee despre ce ar trebui de făcut. Cinovnici parcă buni, parcă dornici de a ajuta poporul, dar care nu pot totuşi împiedica proliferarea răului, care sunt oarecum neputincioşi. Sunt prea puternice forţele răului, forţele corupţiei şi căpătuielii şi bieţii cinovnici buni nu pot să le oprească. Ei semnalează răul şi cam atît. Încercările lor de a-l curma nu prea au sorţi de izbîndă.

Întrebarea pe care e normal să şi-o pună un contribuabil este următoarea: dar care e utilitatea acestor cinovnici buni dacă ei nu pot schimba sistemul? Da, ei sunt buni, dar dacă nu pot modifica esenţa sistemului, de ce mai lucrează? Şi eu, în calitatea mea de ziarist pot să constat, de la o parte, nişte hibe. Dacă însă eşti cinovnic, n-ar trebui să fii neputincios. Poporul are nevoie de cinovnici buni care pot să facă ceva, care pot să schimbe ceva, stimabililor!

XS
SM
MD
LG